Hírek

2015.11.23. 15:12

Több mint harminc pár nevezett a hétvégi megmérettetésre

Szombathely - Ötvenedik jubileumát ünnepli a Savaria Nemzetközi Táncverseny. A szombati viadalra eddig tíz országból több mint harminc pár nevezett. A szervezők sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

A Savaria Nemzetközi Táncverseny az ország legkiemelkedőbb versenytáncos rendezvénye. Az ötlet 1965-ben született, az első versenyt 1966-ban rendezték meg. A viadal az elmúlt fél évszázad alatt méltán vívta ki a szakma és a közönség elismerését.

"Ettől az évtől már a megújult sportház ad helyet a színvonalas táncversenynek. Ez az a rendezvény, amely leginkább hírét viszi a világban Szombathelynek" - fogalmazott a sajtótájékoztatón dr. Puskás Tivadar polgármester.

Dr. Puskás Tivadar polgármester a sajtótájékoztatón
Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

A rendszerváltás előtt ez a verseny jelentette a nyitás, az újítás lehetőségét a hazai tánctársadalom számára. "Nagyon fontos, hogy ez a nyugati határszélen történt, és a 60-as, 70-es években ez volt az egyetlen tánchoz jutási lehetőség. Értjük ezalatt az új figurák, koreográfiai eljárások, az új ruhák lemásolásának, beszerzésének lehetőségét. Titokban felvették ezeket a versenyeket, és a hazai táncosok igyekeztek leutánozni a lépéskombinációkat" - mondta Parais István, az AGORA igazgatója.

A sajtótájékoztatón a Savaria TSE táncosai adtak ízelítőt Burleszk című vadonatúj formációs koreográfiájukból
Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

Valaha élőzene mellett táncoltak a párok, ezt később gépi zene váltotta fel. "Minden táncos, aki valaha megfordult Szombathelyen, jó emlékeket őriz innen. Az idei verseny is igen magas színvonalúnak ígérkezik: a pontozóbírók között lesz egykori világbajnok és Grand Slam-győztes is" - tájékoztatott Markus Sónyi, aki maga is döntnökként lesz jelen az eseményen.

A táncosok körében igen népszerű a verseny, eddig több mint harminc pár nevezett. Miután open - nyílt - versenyről van szó, a regisztrációra az utolsó percig lehetőség van, a mezőny tehát korántsem végleges. A párok értékes világranglista pontokat szerezhetnek. Teljesítményüket 11 pontozóbíró értékeli majd, ez a szám nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően magas.

Több tehetséges magyar páros, köztük szombathelyi duó is parkettre lép a szombati versenyen. Az elődöntők 13 órakor kezdődnek, a középdöntőkre és a döntőkre 19 órától kerül sor. A szünetekben fellép az ISIS Big Band, a Savaria Táncsport Egyesület és Radics Gigi.

A délutáni programra még vannak szabad jegyek, az esti döntőkre már csak elvétve akad hely. A jegyirodában és online is válthatnak belépőt az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!