Hírek

2016.10.10. 13:39

Több mint szenvedély - Ön mit gyűjt?

Szombathely - Érmék, papírok, bélyegek, ereklyék, különlegességek cseréltek gazdát a hétvégén a Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi téri épületében. Aki csak nézelődött, az is gazdagodott a kincsek között: élményekkel.

Bakos Ágnes

- Nézzék meg a szombathelyi képeslapokat, pontosan nem tudom mennyi, több ezer van belőle - mutatta gyűjteményének egy szeletét Kiss Attila. Hogy mióta gyűjt szombathelyi lapokat? Mióta világ a világ - ez volt az egyértelmű válasza. Azt vallja, az ember legyen lokálpatrióta. Szerinte legyen büszke mindenki, aki Szent Márton városában élhet - ezzel magyarázta a gazdag Szombathely-gyűjteményt. Nehéz lenne kedvencet választania, azt mondta, mindegyik az valamiért.

Fotó: Bakos Ágnes

- Templomokról adtak ki egy nagyon szép sorozatot, azt nagyon szeretem. Vallási motívumokat egyébként is gyűjtöm, nemcsak képeslapon, hanem bélyegeken például - mondta Attila. Az látszott a standján, hogy nemcsak a képeslapok gyűjtésének hódol: gyakorlatilag mindennel készült.

Fotó: Bakos Ágnes


Érmék, kitüntetések is sorakoztak előtte, meg mindenféle papír. Egy fiatalember például a söralátétekkel megrakott dobozát vette szemügyre: erre az asztal alól előkerült egy hatalmas zsák, tele alátétekkel, elégedetten válogathatott az érdeklődő.

Fotó: Bakos Ágnes

- Tizenhárom kilogramm van belőle - mondta a söralátétekről Kiss Attila. A zsúfolt, gazdag standja láttán egyetlen kérdése marad az embernek: mit nem gyűjt?! - Talán bútorokat. Habár Meg szalvétákat. Mert azt a feleségem gyűjti - ez volt a válasza. A papírkincsei között lapozgatva kiemelte a szűkebb pátriáját: a herényi városrészért rajong, hiszen ő maga is ott él.

Fotó: Bakos Ágnes

- Van egy kézzel festett képeslapom a herényi templomról, attól nem válok meg - mondta, és tényleg csak szó volt a lapról, ki sem vitte a börzére. Az érzelmi értéket nem lehet forintosítani, de annak a kézzel festett képeslapnak például 3 ezer forint körül van az ára.

Fotó: Bakos Ágnes


A rengeteg papírkincs csak egyetlen szelete volt a börzének, hiszen a XXVIII. Savaria Éremgyűjtő Találkozó keretében gyűltek össze a szenvedélyes gyűjtők. Az érembörze mellett ezúttal is megfértek a kitüntetések, a militária kincsei, meg persze a sok-sok bélyeg is. Nemcsak a standok, asztalok voltak zsúfoltak, de a Berzsenyi téri főiskolai épület aulája, folyosója és első emelete is.
Rengeteg érdeklődőt vonzott a börze, és a „nagy öregek” örömére azért a fiatalok is képviseltették magukat - vagyis látszik az utánpótlása a numizmatikának és a filatéliának is.

Fotó: Bakos Ágnes


Tartalmas hobbi és egyben szenvedély - ez látszott az összegyűlt, elszánt tömegen. Mindenki büszke a gyűjtésére, de nem mindenki örül, ha lefotózzák a gyűjteményét, ez is az egyik tapasztalat volt a börzén. Pál József szerint sajnos volt példa az elmúlt időszakban arra, hogy kirabolták egy nagykanizsai gyűjtőtársukat - ezért a szégyenlősség. Inkább szakmai körökben mutatják meg, mijük van.

Fotó: Bakos Ágnes

- A nyári szünetnek vége, ilyenkor ősszel meg ilyen nagy népünnepélyek vannak, mint ez is - mondta a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete szombathelyi csoportjának titkára. Büszkén mutatta, hogy a várakozásoknak megfelelően az egész Dunántúlról, de még Salgótarjánból is jöttek a szombathelyi börzére. Legközelebb a régióban Nagykanizsán találkoznak, éppen egy hónap múlva lesz ott éremkiállítás és országos börze.

Ön mit gyűjt? Küldje el gyűjteményéről készült fotóit, pár soros információval, mióta gyűjtő, és mit jelent Önnek gyűjteménye az [email protected] címre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!