Hírek

2014.10.28. 16:05

Több tízezer forintba kerülhetnek a hamis, egészségtelen pacsulik

Szombathely – Akár több tízezer forinttal is megrövidíthetik a gyanútlan áldozatokat a pacsulival üzletelő cég munkatársai.

Lisztmayer Zsófia

A termékek legjobb esetben hamisak, legrosszabb esetben az egészségünket is károsíthatják. Bizonyára sokan találkoztak már bevásárlóközpontokban, sőt akár az utcán is olyan fiatalokkal, akik statisztikai felmérés ürügyén ránk akarnak sózni valami pacsulit – egyedi lehetőségként, kivételesen jó áron. Ne dőljünk be a hasonlóknak: általában illegális termékekről van szó, amelyek biztosan nem érnek meg néhány ezer forintot – de akár néhány százat sem.

Legyünk gyanakvóak! Fotó: Unger Tamás

Az egyetemista Kovács Márta a tanulás mellett egy kis pluszbevétel reményében jelentkezett hostessnek. Furcsállta, hogy az interneten talált álláshirdetésben semmilyen részletet nem írtak az elvégzendő munkával kapcsolatban, de azért felkereste őket. Hamarosan be is hívták állásinterjúra, amelyen szintén nem kapott megfelelő felvilágosítást jövőbeli feladatairól. – Elég jó, ezer forintos órabért ajánlottak. Az interjún semmi különöset nem vettem észre, egy kedves fiatal nő fogadott egy családi házból kialakított irodaszerűségben. Megkérdeztem, hogy mi lesz a dolgom hostessként. Erre azt válaszolta, hogy ezt majd elmondják a munkatársai, ha megkapom a munkát. Utólag persze értem, hogy miért nem árulta el, ott helyben viszont nem tulajdonítottam neki jelentőséget.

Az állásinterjú jól sikerült, hamarosan be is hívták próbamunkára. – Egy óra várakozás után szóltak, hogy készülődjek, mert indulunk. Kérdeztem, hová megyünk, de nem árulták el. Az épület előtt várakozó négy fiatallal egy Szombathelyhez tartozó, kisvárosias részre értünk. Megbeszélték, hogy mindenki más utcában indul el, és találkozunk majd egy közös helyen. Beosztottak egyikőjük mellé, mint „megfigyelő". A következő történt: a társammal becsöngettünk az első házba a kijelölt utcában. Kijött egy idősebb néni, a társam nagyon kedvesen üdvözölte, majd hirtelen rákezdte. Nagyon gyorsan beszélt, és csak egy percre kérte a hölgy türelmét. Mondta neki, hogy ha tud mondani két francia nevezetességet, akkor teljesen ingyen két ajándékot kaphat. A sikeres válasz után a kezébe nyomott két parfümöt. A néni ellenkezett, hogy ő semmit sem akar vásárolni, de a lány erősködött. Közben végig nagyon határozottan állította, hogy ez egyszeri lehetőség, és a néni lesz az első, aki kipróbálhatja itthon a parfümöt. Micsoda ajánlat, lesz mit ajándékozni a kedves unokáknak, nem kell a fejét törnie karácsony előtt. Szerencsére ez a néni nem dőlt be a trükknek, és elküldött minket. Ez így folytatódott házról házra, de sajnos sok embert átvertek. Egy idős nő éppen a fiával együtt ebédelt, amikor csengetett a társam. Behívott minket kedvesen a házába, majd a parfümügynök 18 ezer forinttól „fosztotta meg" – öt parfümért cserébe. Ez volt a legszomorúbb, mert a nénin látszott, hogy nem veti fel a pénz. Mondta is, hogy az összespórolt pénzéből ad, a parfümöt pedig az unokáknak szánja karácsonyra.

Márti hozzátette, hogy kapott egy mappát a próbanap elején, amelyben lapok voltak. A papírokon pedig pontokban feltüntetve különböző módszerek, amelyekkel manipulálni lehet az embereket. – Ezt kellett volna a nap végéig megtanulnom, hogy kikérdezhessék tőlem. Este nyolc óráig tartott a műsor. Közben folyamatosan csörögtek a telefonok, hogy ki hány parfümnél tart, és adjanak el minél többet, hiszen mekkorát kaszálhatnak a nap végére. Az egyikük mondta, hogy ha jó napja van, akár 40 ezer forintot is megkeres. Persze egy darab számlát nem adtak senkinek, valószínűleg ez mindig így van. A nap végén mondtam, hogy tőlem már semmit nem kell kikérdezni: nem célom olyan munkát végezni, amellyel másokat károsítanék meg.

Dr. Varsányi Péter, a Szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatója elmondta, hogy nem ritka városunkban az illegális árusítás. – Több lakossági bejelentést is kaptunk arra vonatkozóan, hogy fiatalok párban járják a Fő teret és parfümöket árulnak. Eredetileg egy promóciós cég bízta meg őket, azonban a bemutatás helyett árusítás történik. Ebben az esetben a Vas Megyei Kormányhivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eljárást indított a szóban forgó cég ellen.

A pacsulimaffia esete nem egyedi: a nagyobb városokban mindenhol találkozhatunk hasonlóval. Az árusok profin, felépített módon akarják az embereket megrövidíteni. A parfümöket és összetevőiket valószínűleg nem ellenőrizte hatóság, eredetük bizonytalan. Az üvegcsék tartalma akár az egészségünket is károsíthatja. Cséve Szabolcs pénzügyőr százados elmondása szerint leginkább piacokról vagy külföldről szerzik be a hamis termékeket. – Sok ellenőrzést hajtunk végre, szükség esetén eljárást is indítunk hasonló esetben. A büntetés ilyenkor 5 ezer forinttól akár 80 ezer forintig terjedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!