Hírek

2017.04.14. 07:20

Tojások, csokinyulak, locsolás - Húsvéti programok Vas megyében

Tojásdobó verseny, fa örökbefogadás, ünnepi búvárkodás – ez csupán pár a környék megannyi húsvéti programja közül. Csak Önön múlik, hogy unatkozni fog-e az ünnep alatt, vagy sem!

Vas Népe

Bár borongós időjárást jósolnak az ünnepi hétvégére, de ne csüggedjen! Érdemes felkerekedni, ugyanis megyeszerte sok színes program várja az érdeklődőket. Vannak köztük olyanok, amik ragaszkodnak a hagyományokhoz és évről-évre éltetik azokat, de akadnak a megszokott dolgokat új, mai szemmel nézve talán szórakoztatóbb köntösben tálaló rendezvények is.

Szebbnél szebb hímes tojások készítésének titka is megtanulható

Kezdjük a megyeszékhely felhozatalával! A csokinyuszit és a kutatgatást szinte minden gyermek szereti – így a kettő együtt biztosan izgalmas délutánt vetít előre. Szombathelyen április 15-én várja a Joskar-Ola Alapítvány a lakótelepen élő gyermekeket, családokat izgalmas keresőjátékra, ahol a kalandvágyó lurkók fűbe rejtett csokinyuszikat kereshetnek a Pázmány Péter körút végén található zöldterületen. Nem kell korán kelni, ugyanis a rendezvény csupán 16 órakor startol el, azonban, nem érdemes tétovázni, ugyanis a szervezők kiemelik: a program addig tart, ameddig el nem fogynak a tejcsokoládé nyuszik. Az eseményen egyébként igazi tapsifülesek is lesznek, amelyeket természetesen lehet simogatni – de lesznek meglepetések is, mégpedig kettő kosztümös nyuszi, amelyekkel fotózkodhatnak az apróságok.

A Kámoni Arborétumért Egyesület is keresgélésre hívja a gyermekeket, csupán ott nem csokinyuszikat, hanem tojásokat kell megtalálni az óvodásoknak és kisiskolásoknak a tavaszi pompában fürdő, gyönyörű növényzetben. A Joskar-Ola lakóparkból érkező lurkóknak is lesz ideje kifújni magukat a csokinyuszik felkutatása után, ugyanis ez a program április 17-én, hétfőn délután kettő órakor kezdődik. Bár a tojáskeresésnek több turnusa is lesz, de az szinte garantált, hogy egyetlen apróság sem fogja elunni magát, ugyanis kísérőprogram gyanánt lesznek játékok, vetélkedők. Ráadásul, a Kámoni Arborétum Egyesület is tartogat meglepetést az érdeklődőknek, ugyanis az idei húsvéthétfőn új kezdeményezésként először rendezik meg a „Fogadj örökbe egy fát” nevű programot, amelynek során fákat, cserjéket lehet örökbe fogadni, azaz hazavinni és  elültetni – persze csak korlátozott számban, az arborétum támogatásának fejében.

Neubauer Ádám próbál ügyeskedni

"Gyere az usziba és fogd rá a nyuszira!"- Ez lesz a celldömölki Vulkán Gyógy- és Élményfürdő húsvéthétfői programjának jelmondata. A vasiak számára kultikus Ság-hegy közelében fekvő családias hangulatú fürdőben olyan hagyományos látványossággal is várják az érdeklődőket, mint a néptáncbemutató, de magától értetődően lesznek a vízzel összefüggő, mozgalmas programok is, például aktív vízi torna, csúszdaverseny, játszószoba és búvárkodás. Tehát annak, aki nem szeretné szárazon megúszni az ünnepet, érdemes április 17-én, 11 és 16 óra között ellátogatnia Celldömölkre, a Sport utca 8-as szám alatt található fürdőbe.

A büki városi Művelődési és Sportcentrumban, április 17-én, hétfőn 8 óra 30 perctől egészen délig tart a húsvéti vigadalom. A programok palettája nagyon tarka, szerepel benne a húsvéti népszokások bemutatása, ünnepi hangulatú játszóház, népi fajátékok és kézműves sarok is. Fél tizenegykor pedig a Pódium Színház gyermekműsora szórakoztatja majd a nagyérdeműt.

A locsolás sok helyen sajnos - vagy nem sajnos - már egyenlő azzal, hogy a legények húsvéthétfő reggelén pénz reményében felkerekednek és olcsó kölnivel teli spriccelik a településükön élő leányokat. De vajon tudja, hogy fest ez a hagyomány valójában? Ha szeretne látni, igazi locsolást, akkor nem elég korán kelnie, résen is kell lennie! A gencsapáti legények ugyanis már reggel hétkor felkerekednek vízzel teli vödreikkel, hogy még csak véletlenül se száradjanak el a környék - elsősorban Szombathely és Zanat - leányai. Az "akció" 12 órakor ér véget - ugyanis, a hagyomány szerint ahová a fiúk nem érnek oda délig, ott már nem illik ilyen célból kopogtatni.

Volf Melissza és Volf Lili

Tojásokkal kapcsolatos programok közül minden mennyiségben válogathat a megyében. Az egyik legizgalmasabbnak azonban kétségkívül a nádasdi tojásdobó verseny ígérkezik - ha sok feszültség gyülemlett fel önben az ünnep előtti hajtásban, és egyébként is, minden vágya, hogy dobálózzon egy jót, akkor ennél jobb programot már nem is találhat! A rendezvény húsvéthétfőn lesz, a Templomkertben, a mise után, vagyis fél tíz tájékán.

Kalandozzunk kicsit a határon túl s! Kocsival mindössze másfél óra alatt eljuthat a Rax hegység lábánál fekvő Reichenauba, ahol április 15-én nem csupán hangulatos vásár lesz, de a stílusos bolhapiacon is lehet kincsekre vadászni.

Azoknak pedig, akik szeretnek nagy magasságokba merészkedni, és a változatosság kedvéért a Kőszegi-hegység, vagy a Ság-hegy mellett más sziklaóriást is le akarnak küzdeni, a szervezők húsvéti túrát javasolnak a Raxon. 13 órától a Berggasthofban ajándékkeresést rendeznek a gyermekeknek, az Ottohaus menedékházban pedig a nagyon kulinárisnak hangzó cirbolyafenyő pálinkával várják a felnőtt kirándulókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!