Hírek

2015.07.04. 13:06

Kóstolt már pulykaherepörköltet? - A polgármesterek azt is főztek a Szajki-tavaknál

Hosszúpereszteg – Nem is ízek, hanem produkciók versenyeztek a Szajki-tavaknál a XIII. Vas Megyei Polgármesterek Főzőversenyén. Majdnem negyven csapat mérte össze főzőtudását és kreativitását, nagyon változatos fogásokkal.

Bakos Ágnes

Nemcsak Vasból, hanem Zala és Veszprém megyékből is érkeztek gyakorlott és gyakorló szakácsok a megmérettetésre. Senkit nem riasztott el a kánikula és minden csapatnál ügyeltek a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására.

Rotyogott pulykahere pörkölt és készült sült nyúlhús is a töltött káposzta mellett. Kicsit arrébb harcsapaprikást főzött a rumi csapat, miközben a Vashosszúfalui Baráti Kör részeges szarvasborjút készített aszalt szilvával.

Rendhagyó fogások színesítették a verseny étlapját: töltött és sima lángost sütött a kemenessömjéni, csilis babot és körömpörköltet készített a kemenesszentpéteri csapat.

Még a szigorú zsűrinek is szemkápráztató volt a rönöki rétes: helyben készült az első mozdulattól az utolsóig. Falb Zoltánné Éva keze alatt egyszerűnek tűnt a rétestészta tökéletesre nyújtása és megtöltése is.

– Ez jobban issza mint én! – ezzel a felkiáltással kapott egy kis sört a piruló malac, amelyik az egeraljai szakácscsapat standjánál forgott a parázs felett. Farkas Jenő, a Veszprém megyei település polgármestere gyakorlott mozdulatokkal mutatta a sütés titkait.


Sörtől is pirult a malac az egeraljai standnál Farkas Jenő polgármester jóvoltából, aki nem sajnálta a komlót az ebédtől 
Fotó: Szendi Péter

– Egyszerre kell beletenni a májat meg a rizst! Meg a kakukkfüvet is – ez az instrukció a zalaegerszegiek bográcsainál hangzott el. Szakály Zoltán és csapata bebiztosította magát: csirkemájas rizottóval és csülkös babos káposztával is készültek a nagy múltú főzőversenyre. A fűszerezésen volt csak egy kis vita a tagok között.

Fűszerből másutt sem volt hiány: a tárkonyt biztosan nem sajnálta a sárvári mentősök gasztro-küldöttsége, amikor pejslit főztek zsemlegombóccal, citromosan, bőven tárkonyosan. Versenyen kívül, csak a csapatépítés kedvéért pincepörkölt is rotyogott a sátruknál.

Nem csak mellékesen főztek pörköltet a bejcgyertyánosiak: Németh Imre polgármester és Sulyok István, a falu szakácsa vezetésével óriási bográcsot töltöttek meg.


A mennyiség nem ment a minőség rovására – a tökéletes pörkölt titkait az ő standjuknál tudhattuk meg Lőke István mesterszakácstól, aki idén is elnökölt a szigorú zsűriben.

– A pörköltnek a hagymától legyen ilyen tökéletes szaftja, ne a víztől és ne a liszttől – mondta a szigorú ítész.

A bejcgyertyánosi pörkölt sem vizet, sem lisztet nem látott, elismerő szavakat annál inkább kapott az elkészült finomság – ahogy a többi kulináris különlegesség is a Szajki-tavaknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!