Hírek

2016.09.24. 18:20

Tökmag, sült sütőtök, országtorta – Minden a tökről szól az Őrségben

Őriszentpéter – Tökös népdalok kísérték a gasztrokalandokat és volt terményáldás is szombaton a XIII. Őrségi Tökfesztiválon. Nyárias napsütés fogadta a sok száz fesztiválozót.

Bakos Ágnes

„Sárgállik a tök, szép a szemötök”

„Haragszom a töködre, rámászott a kukoricaföldemre”

Ilyen tökös népdalokkal szórakoztatta a tökfesztivál látogatóit az Őrségi Baráti Kar szombaton. Közben sütőtök és tökmagolaj illata járta be a fesztiválterületet és nagyon sokan kóstolták meg az „Őrség zöld aranyát”. Az idei országtortát személyesen az alkotó, a salgótarjáni Szó Gellért mestercukrász ajánlotta a látogatóknak. Bevallotta: bár az őrségi tökmagolaj ihlette a tortát, most először jár erre.

– A tortának eddig jó visszhangja volt, talán az Őrségben is így lesz – mondta Szó Gellért.

Az országtorta mellett filmvetítés is újdonság a XIII. Őrségi Tökfesztiválon – emelte ki Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere. Az Őrség történetéről szólnak az animációs dokumentumfilmek: A gyepűtől az Őrségig, valamint a Mit őriztek az őrök.

Őr Zoltán hangsúlyozta az értékőrzést a tökös és a kézműves hagyományokkal kapcsolatban.

Mintha csak a tök és a kukoricával komponált őszi díszek jelezték volna az őszt az Őrségben: az időjárás szinte nyárias volt szombaton – az esős tökprogramhoz szokott látogatók örömére. Rengeteg fotózkodtak a tökfejű bábokkal, miközben gyerekek lelkesen vájtak és faragtak töklámpásokat – Kaposi Dóri éppen a „tökbelezésnél” tartott, megmutatta, milyen alaposan kipucolta a zöldséget.

Az Őriszentpéterért Egyesület töknek öltözött lányai, Németh Dóri és Baumgartner Anita tökösebbnél tökösebb finomságokat kínált a látogatóknak.(És egy-két fotóra összeálltak, megmutatták a teljes kínálatot és azt is, milyen vidáman folyik a munka.)

Ökumenikus terményáldás is része volt az őszünnepnek az Őrség szívében, ahol idén több mint száz vásározó kínálja portékáit és sok száz érdeklődő járt csak szombaton a programokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!