Hírek

2017.07.27. 17:00

Tölgy- és akáctapasztalat

KÁLD - Algériai-magyar erdészeti kapcsolat épül. Nemcsak papíron és hivatalosan, hanem a gyakorlatban is.

Bakos Ágnes

A klímaváltozás adja a közös problémát, erdészeti fel-adatot Magyarországnak és Algériának.

Az észak-afrikai országban a homokterületek erdősítésén dolgoznak, ehhez adott segítséget Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója. Kézzelfogható segítségre gondolhatunk: akácfák telepítésére. Nemrégiben érkezett viszontlátogatásra Zanndouche Ovahid, az Algériai Nemzeti Erdészeti Kutatóintézet igazgatója, és Vas megyében is jártak a szakemberek, itt a Farkas-erdőben a tölgygazdálkodást vizsgálták. - Kétórás út repülőgéppel Algéria, és ha leszállunk, olyan ökológiai viszonyokat találunk, ami itt negyven-ötven év múlva lesz - magyarázta Borovics Attila, hogy mit tanulhatnak algériai kollégáiktól.

Zanndouche Ovahid, az Algériai Nemzeti Erdészeti Kutatóintézet igazgatója és Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet  igazgatója, köztük a vendég tolmácsa Fotó: Szendi Péter

- Algéria északi része zöld övezet, a tengerparttól egy ezer kilométeres sávban erdők vannak, annak különböző fokozatai. A homokdűnéktől eljuthatunk az 1500 méteres magasságban élő cédrusokig. Vannak olyan zónák, ahol azokkal a problémákkal küszködnek, mint amivel itt szembesülhetünk harminc-ötven év múlva. Nekem, kutatóként éppen ezt a jövőt kell megjósolnom.Életbevágóan fontosak ezek a tapasztalatok. Az ottani módszerek megismerése a magyar erdőgazdálkodásnak létérdeke - fogalmazott az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!