Hírek

2016.10.17. 15:12

Török nincs, átok még van - Körtefa miatt vitáznak a szomszédok Nagysimonyiban

Nagysimonyi - Egy körtefa miatt vitáznak a szomszédok. Egyikük szerint a fa rongálja a házát, másikuk viszont vitatja e tényt. Tipikus magyar történet a Kemeneshátról.

Turbók Attila

Valamivel több mint háromszáz évvel a török hódítók kiűzése után is érvényesnek tűnik a mondás, miszerint „rossz szomszédság török átok”. Ezt napjainkban éppen a Kemeneshát egyik falujában, Nagysimonyiban igyekeznek alátámasztani.
Az alig ezer lakosú település Rákóczi utcájában izzanak az indulatok, mégpedig egy fél évszázados körtefa körül. A fa köszöni szépen jól van, információink szerint éltes korára a gyümölcsöt is csak módjával adja, így a pálinkát és a finom körtét szeretők sem nagyon látogatják a tövét. A körtefa napjainkban két család vitájában játszik főszerepet, pedig hát szegény mit tehet róla, hogy gyökerei túlmerészkednek a jó szomszédság határain.

Fotó: Turbók Attila


Történt, hogy a közös kerítéstől alig méternyire álló fa gyökerei - Ábrahámék szerint legalábbis - megkezdték a házuk falát és a közös kerítést. A melléképületen ottjártunkkor bizony láttunk repedést, és a betonkerítés is dőlni látszott.


- A történet ez év első felében kezdődött, amikor észrevettük az épületben keletkezett kárt, és megpróbáltuk jó szóval jelezni a szomszédnak, hogy véleményünk szerint az emlegetett körtefa a bűnös a fal  repedésében - jelentette ki lapunknak Ábrahám László. A nagysimonyi férfi feleségével  együtt békésen próbálta rendezni a  körtefa  kérdését, ám a jószomszédi viszony   mára leginkább iszonnyá változott.


- A szomszéddal nem tudtunk megegyezni, így kénytelenek voltunk az önkormányzathoz fordulni - mondta Ábrahámné. A falu jegyzője aztán ez év nyarán levélben kérte fel a szomszédot a vitás kérdések rendezésére. A községháza egyébként a levelében rendre diófáról értekezik. Héricsné Szenteleki Csilla jegyző levelében a jogszabályokra is felhívta a felek figyelmét, megjegyezve, hogy a vita fennmaradása esetén birtokvédelmi pert is lehet indítani. A községháza Ábrahámékhoz és a szomszédhoz is küldött levelet a körtefa ügyében.


- Nem szeretnénk bíróságra menni, már csak azért sem, mert a szomszédunk szüleivel (övék volt a ház, ahol a körtefa áll) kiváló viszonyt ápoltunk,  és ezt  folytattuk volna a jelenlegi szomszéddal is, ám  úgy tűnik, hogy a békés megoldás elveszni látszik - jegyezte meg keserűen Ábrahámné.


Megkerestük a szomszéd ház  tulajdonosát is, ám ő nem kívánt az ügyben nyilatkozni.


„Ha per, úgymond, hadd legyen per”, idézhetnénk akár Arany János Fülemiléjét is, hiszen Ábrahámék elmondása szerint ilyen jellegű választ kaptak többszöri megkeresésükre a szomszédtól. A faluban kíváncsiskodva aztán halottunk elcsatangolt macskákról,  kutyáról  és  még sok minden másról a két szomszéddal kapcsolatban. Egyesek  emlegetnek lenyesett ágakat és hasonló eseteket, egy  azonban biztos: a két család házhoz hívta a problémát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!