Torony

2014.12.27. 14:03

Toronyban ütött a disznó órája

Torony - Orjaleves és böllérmáj is az asztalra került a hagyományos falusi disznóvágáson, amelyet a toronyi civil szervezetek tartottak szombaton.

Lisztmayer Zsófia

Szombat reggel 7 óra 30 perckor ütött a disznó órája Toronyban. A napi menü böllérmájjal kezdődött, amelyet tízóraiként fogyasztottak a civil szervezetek tagjai. Az ebéd sült apróhús és krumpli volt, este pedig következett a hagyományos orjaleves, véres és májas hurka, kolbász, toroskáposzta, és még hosszasan sorolhatnám. Földesi János, a Boglya Népzenei Együttes bőgőse egy helyi különlegesség elkészítésében vett részt: a szűzpecsenyébe finoman fűszerezett kolbászhúst töltöttek, majd összegöngyölve kisütötték. Ember legyen a talpán, aki sorra tudja kóstolni a rengeteg fogást, amikor már az illatoktól is jól lehet lakni. És persze, ahogy ilyenkor szokás, volt egy kis házi pálinka is. A résztvevőktől azt is megtudtuk, hogy Toronyban nem szokás a disznó körmét pohárként használni, mivel nem túl higiénikus.

Joó Tibor böllér szerint lassacskán már kuriózumnak számít a hagyományos disznóvágás, mivel egyre kevesebb malacot tartanak a faluban.

– Toronyban néhány helyen még tartanak disznót, és próbáljuk is feleleveníteni a régi hagyományokat. Hozzá kell tenni, hogy már mi sem pontosan úgy vágunk le egy disznót, mint az őseink. Mi egy rémfának nevezett asztalon szedjük szét az állatot, mert így gyorsabban és tisztábban lehet dolgozni. Ilyenkor természetesen a hagyományos ételeket is elkészítjük, egyedül disznósajtot nem csinálunk, mert az időigényesebb. De az állat összes részét feldolgozzuk, így nem megy kárba semmi – mondta el.

A böllér elmesélte, hogy a disznót perzselni szokták, szombaton például egy hagyományos eszközzel, amelyet ma már nagyon kevesen használnak.

– Az édesapán készítette azt a fatüzelésű perzselőt, amit használtunk. A jelen lévők közül sokan nem is láttak még ilyen eszközt. Régen szalmával perzseltek, de erre ma senki nem vállalkozott.

 

A szombati hagyomány disznóölés célja a szervezetek közötti összefogás, valamint a faluhoz tartozás érzésének megerősítése.

Juhász Zsolt, a Toronyőr Kulturális Egyesület titkára elmondta, hogy a szombati nap a hagyománymegőrzésről szólt, és az év elbúcsúztatásáról.

– Az eseményen a Toronyőr Kulturális Egyesület, a Toronyi Községi Sportkör, a toronyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a toronyi Aranypatak asszonykórus tagjai vettek részt. Utóbbi egyébként Torony legrégebbi civil szervezete, és ők készítik majd a süteményeket, amelyeket délután uzsonnaként lehet fogyasztani. Jövőre is szeretnénk majd egy hasonló alkalmat szervezni, de akkor valószínűleg már karácsony előtt megtartjuk, és talán egy hagyományos bállal zárjuk majd az estét.

Juhász Zsolt hozzátette, hogy a nap végén egy kis meglepetéssel is készültek a résztvevők számára.

– A böllér összeállított egy totót a hagyományos disznóölésre vonatkozóan, és ezt kell majd mindenkinek kitölteni. A kérdések közt szerepel például az is, hogy miből készül az orjaleves. Nem a disznó orrából, ahogy sokan gondolják, hanem karaj,- vagy tarjacsontból – tette hozzá.

És még egy fontos tudnivaló: a szombaton asztalra került állatot az uniós előírásoknak megfelelően először elkábították, és csak utána ölték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!