Hírek

2015.09.03. 13:12

Történelmi nap az egyetem életében – Elindult a gépészmérnök-képzés, a jövő a villamosmérnök-képzés beindítása

Szombathely - Augusztus 3-án tartották a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Intézet szombathelyi gépészmérnök képzéséhez kapcsolódó ünnepélyes hallgatói munkaszerződés aláírási ceremóniáját.

Bajdó Bettina

Az ünnepségen elsőként prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektorra elmondta, hogy történelmi nap ez az egyetem életében. Új képzést indítanak, új lehetőségek nyílnak meg nemcsak az intézmény, hanem a város, a megye, a cég és természetesen a hallgatók előtt is. Visszaidézte a 2013-as évet, amikor eldöntötték, hogy gépészmérnök-képzésre van szükség és azt a megfeszített munkát, amelynek eredményeként ma itt köszönhetik az elsőéves hallgatókat. Duális és hagyományos képzés is indul. Összesen 80 hallgatót vettek fel, 55-en kezdik meg duális képzésben a tanulmányaikat, ez országos szinten a legnagyobb arány. Ennek során a tanévben a képzés a hallgatóknak 26 hét egyetemi oktatásból és 22 hét szakmai gyakorlatból áll, melyet Szombathelyen és annak vonzáskörzetében található kilenc multinacionális vállalatnál teljesíthetnek. A rektor megköszönte a vállalatok segítséget, hiszen nekik is fel kellett készülniük a hallgatók fogadására. Arra is utalt már, hogy elemi erővel tört fel az igény, hogy ezt követően villamosmérnök-képzés is indulhasson. Hozzáfűzte, hogy sok sikert kíván a diákoknak, hiszen nagyon sokan tesznek a jövőjükért, ezt nekik szorgalommal, elszántsággal és tanulással kell meghálálniuk.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter levelét dr. Németh István, a természettudományi és műszaki kar tudományos és gazdasági dékán-helyettese olvasta fel. A honvédelmi miniszter szerint új fejezet nyílik Szombathely felsőoktatásának az életében. Nagy pillanat a mostani, amelytől mindenki komoly előremenetelt vár. Hangsúlyozta, a képzés egyszerre szolgálja a jelent és a jövőt is. Nemcsak szép elmélet, hanem kemény gyakorlat is. Kilenc partnercég és nyolcvan diák között létrejött a kapcsolat, melyre a közös jövő épülhet.

Szigeti Ádám, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkárságának politikai főtanácsadója úgy fogalmazott, hogy Szombathely a lehetőségek városa. A kormány tavaly decemberben elfogadta a felsőoktatás átalakítására vonatkozó struktúrát, melyben több célt is kitűzött. Ezeknek a feltéteknek próbál most a Nyugat-magyarországi Egyetem és a szombathelyi képzési központ megfelelni. Ha jól csinálják, akkor modern értékeket hoznak létre, amelyek mintául szolgálhatnak más, vidéki intézmények számára. Szerinte a szombathelyi egyetemnek a helyi és regionális munkaerőigényeket kell kielégítenie, ez egyáltalán nem jelent kisebb feladatot más intézményekénél. Csak más feladatot jelent.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott a múltat idézte: 2013 tavaszán sokat adtak volna ezért a pillanatért. Példásnak, hatékonynak nevezte az együttműködést, melynek eredménye ma láthatóvá vált. Köszönetet mondott mindenkinek, aki ebben segédkezett. Arra azonban emlékeztetett, hogy a főszereplők a hallgatók, ők vihetik sikerre a képzést, a világ szeme most rajtuk áll.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke szerint nem volt könnyű eljutni a mai eseményig, de bebizonyosodott, hogy a kitartó munkának, az összefogásnak és az akaratnak mekkora ereje van. Egyedülálló az országban az összefogás, ami Szombathelyen megvalósult. Azt kívánta a hallgatóknak, hogy jó szerencse kísérje őket az útjukon.

Dr. Puskás Tivadar polgármester azzal kezdte beszédét, hogy Szombathely tudásban gyarapodik. Ami most itt elindul, az a város jövőjét jelentheti, hiszen a gazdasági fejlesztés minden település létkérdése. Hozzáfűzte még, hogy a munkaerőhiány lehet még a fejlődés gátja, ám a képzés ezt a problémát is orvosolni hivatott.

A beszédek után a vállalatok képviselői és a duális képzésben résztvevő hallgatók aláírták a munkaszerződésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!