Hírek

2014.06.10. 17:19

Tovább tombol a hőség

Megviseli a szervezetünket a nagy meleg, a java pedig még csak szerdán érkezik. Ne feledkezzünk meg a fokozott folyadék- és sópótlásról!

Bajdó Bettina

Napról napra egyre melegebb az idő. Szombathely Fő terén kedd délelőtt a fiatalok (balról: Katona Csilla, Vukits Alexandra, Farda Alexandra, Mesterházi Veronika , valamint Tóth Alexandra) csak a szökőkút mellett tudták elviselni a nagy hőséget. Fotó: Horváth Csaba

Vas megyében kedden még nem volt érvényben hőségriasztás, viszont a hőmérő higanyszála a déli órákban 32 fokig kúszott fel. Nagyon erős volt az UV-B sugárzás is, a napon akár 15-20 perc alatt is le lehetett égni. A nagy melegnek még nincs vége, mára Vas megyére is citromsárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A hőség többletmunkát jelent a mentőknek is – tudtuk meg dr. Lórántfy Máriától, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének megbízott orvosigazgatójától. Hozzátette: általános rosszullétekhez riasztották őket legtöbbször, a nagy hőség leginkább az idősek szervezetét viseli meg. Több volt a közlekedési baleset is, de az igazgató szerint ez annak is betudható, hogy a hosszú hétvégén többen ültek autóba. Jó tanácsként elmondta még, ha az utcán rosszul lesz mellettünk valaki, akkor próbáljuk árnyékos, szellős helyre kísérni. Fektessük hanyatt úgy, hogy megemeljük a végtagjait. A ruházatát bontsuk ki, próbáljuk itatni, míg a mentők a helyszínre érnek.

Bálintné Záborszky Lívia szakápoló az onkológián sötétít el egy kórteremet a nagy hőség miatt. Fotó: Horváth Csaba

A Markusovszky kórházban is odafigyelnek a fokozott folyadék- és sópótlásra – mondta Altmajer Beáta ápolási igazgató. A nagy melegben sűrűbben mérik a betegek testhőmérsékletét, gyakrabban mosdatják a pácienseket, és cserélnek ágyneműt. Inkább hajnalban szellőztetik a kórtermeket, a napsütéses órákban pedig besötétítenek. Azokban a helyiségekben, ahol légkondicionáló berendezés működik, figyelnek arra, hogy zárva legyenek a nyílás-zárók. Kiemelte még, folyadékot folyamatosan kell inni, nem csak akkor, amikor szomjasak vagyunk.

A túlzott folyadékbevitel akár veszélyes is lehet – hívja fel a figyelmet az Európai Hidratációs Intézet. A túlzott vízbevitel sóhiánnyal együtt fejfájást, álmosságot vagy hányingert okozhat, de a koponyán belül megnövekedett nyomás korlátozhatja a vér áramlását, ami rohamokhoz, akár halálhoz is vezethet.

Szerdán még magasabbra kúszhat fel a hőmérő higanyszála

Egyelőre nem lélegezhetünk fel, szerdán még magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála, mint az elmúlt napokban. Vas megyében kedden még nem volt érvényben hőségriasztás, viszont a hőmérő higanyszála a déli órákban 32 fokig kúszott fel. Nagyon erős volt az UV-B sugárzás is, a napon akár 15-20 perc alatt le lehetett égni. A nagy melegnek még nincs vége, a szerdai napra már megyénkre is citromsárga, elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

Olvasd el ezt is!

Több mint 2 fokkal megdőlt a napi budapesti melegrekord kedden – közölte Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése a várható időjárásról az ország és Európa területére kedd estig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!