Hírek

2017.07.31. 18:40

Továbbépül az M86-os főút

Most már biztos, a 86-os Szombathely és Egyházasrádóc közötti szakasza is kétszer kétsávos lesz.

Budai Dávid

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. múlt héten, csütörtökön kiírta a közbeszerzést a 86-os út Szombathely és Egyházasrádóc közötti szakaszának fejlesztésére. Az M86-os eddig Csorna és Szombathely között épült meg, megteremtve ezzel a vasi megyeszékhely gyorsforgalmi elérhetőségét a főváros irányából. A fejlesztéssel a Mosonma-gyaróvárt és Rédicset összekötő 86-os út túlterheltsége szűnne meg, amit az okoz, hogy Ausztria korlátozta a 86-ossal párhuzamos A2-es autópálya forgalmát, a magyarországi oldalra terelve  a kamionokat.

- Az M86-os út elkészülte képviselői munkám egyik legnagyobb sikere - mondta el dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, aki sokat dolgozott a négysávos út sikeréért. Mint mondta, a mai napig sokan állítják meg Szombathelyen, rengetegen gratuláltak már, hiszen a vasiak végre kényelmesen és biztonságosan közlekedhetnek.

- Van egy mondás, miszerint a sikert nem lehet megállítani, ezért is öröm számomra, hogy a mostani döntés értelmében immáron Körmend is karnyújtásnyi közelségbe kerül Szombathelyhez - mondta el Hende Csaba, hozzátéve, hogy az M8-as út tervezett fejlesztése pedig még közelebb hozhatja Vasvárt és Szentgotthárdot is.

A 86-os főút egyik kritikus szakasza: bővülnek a sávok Fotó: Szendi Péter

A képviselő arról is beszélt, hogy a mostani döntés is bizonyítja, hogy a közlekedés fejlesztésének évtizede zajlik Vas megyében.
Az M86-osnak már egy dél-dunántúli szakasza is elkészült, a zalalövői elkerülőt tavaly novemberben adták át. Az érintett útszakasz leterheltsége valóban óriási, naponta csaknem 11 ezer jármű robog végig a keskeny, kanyargós szakaszon, köztük rengeteg a kamion. Szinte törvényszerű a rengeteg baleset, amelyek között szinte minden évben van halálos kimenetelű is.

Ha minden jól megy, pár év múlva a most ismert 86-os egy nyugalmas út lesz. A 2015-ben készült engedélyezési és kiviteli terv, valamint az építési engedély még 14 kilométernyi kétszer egysávos, valamint 8,2 kilométernyi kétszer kétsávos útra vonatkozott, most úgy módosították a terveket, hogy az útszakasz teljes hosszában kétszer kétsávos út fog kiépülni. A kiírás szerint el kell készíteni a tervezett Körmend-Szombathely szakasz megvalósíthatósági tanulmányát, a várható megtérülés mértékét is értékelve.

A NIF szerint a Miniszterelnökség már tavaly november 7-én elrendelte az ilyen értelmű előkészítést. Ugyan egy 2011-es kormányhatározat kétszer egysávos elkerülő láncok előkészítését tartalmazta, azonban a meglévő nyomvonalon haladó szakaszokat már 2015-ben is kétszer kétsávosra tervezték. Azt, hogy a változás mekkora költséggel jár, ma még nem lehet tudni. A becsült összeget is csak az engedélyezési tervek elkészülte után tudják megmondani, azt sem lehet tudni, hogy mikor történhet meg az első kapavágás. De ha elkészül az új út, az csatlakozni fog a Körmend előtt pár éve elkészült kétszer kétsávos szakaszhoz, így Szombathelytől Körmendig pár éven belül biztosan két sávon haladhatunk majd. Körmendtől a határig viszont már csak kétszer egy sávon mehetünk, igaz itt várhatóan nem is olyan sokára, mivel az építésre vonatkozó közbeszerzési eljárás folyamatban van, az építés várhatóan 2018 első negyedévében fog elkezdődni.

- Amikor 2015. november 17-én Szombathelyen járt Orbán Viktor miniszterelnök, a Modern Városok Program keretében megállapodtunk, hogy a 86-os nemcsak észak, hanem dél felé is kétszer kétsávos lesz - mondta dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, aki hozzátette, ha elkészül az út, a vasi megyeszékhely még inkább közlekedési csomóponttá válik.
Szvoboda Tamás, Egyházasrádóc polgármestere elmondta, ő még hivatalos értesítést nem kapott arról, hogy kétszer kétsávos lesz az út, ám ő is úgy emlékszik, hogy már két évvel ezelőtt is erről volt szó. Az elkerülő megépítése régóta indokolt, hiszen az érintett szakasz nagyon bal-esetveszélyes. Évek óta a szülők az iskolába csak úgy merik elengedni a gyerekeket, hogy átkísérik őket a 86-oson, és ez így volt már akkor is, amikor én jártam iskolába - mondta a polgármester. Ígéretet kaptak arra is, hogy a gazdák meg tudják majd közelíteni a földjeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!