Hírek

2014.07.25. 12:45

Továbbírják a lovagtörténelmet

A Visegrádi Szent György Lovagrend első embere, lovag Cseke László kancellár gyerekkorában a szombathelyi Savaria Karneválon látott először jelmezes történelmi felvonulást. Mire indította ez? Hogy lesz valakiből lovag?

Merklin Tímea

Hogy kerül valaki kapcsolatba a renddel, a lovagi eszmékkel? Hogy veszik fel a rendbe? – megkérdeztünk a Visegrádi Szent György Lovagrend 21. Nyári Egyetemére érkezett lovagok közül néhányat, köztük a hazai első embert, magasrangú tisztviselőket, külföldről érkezett lovagot, hölgyet, és nemrég avatott újoncot is.

A Visegrádi Szent György Lovagrend tagjai egész héten városunkban voltak, itt tartották a 21. Nyári Egyetemüket. A programban alsóőri kirándulás is szerepelt. A képeken: Cseke László kancellár, Rónai András nagyprior (Szombathely), Mátyus András nagyprior (Frankfurt), Molnár László lovag (Szombathely), Kelemen László nagyprior (Alsóőr), dr. Turny Zoltán nagyprior (Budapest), Polt Ferencné prior (Veszprém) Fotó: Merklin Tímea

Cseke László kancellár:

– Visegrádon születtem 1959-ben, ebben a csodálatos történelmi környezetben nőttem fel. Végzettségem szerint tanár vagyok. Láttam egy kosztümös történelmi film forgatását, ami nagyon megfogott, és úgy döntöttem, nekem ezzel kell foglalkoznom. Édesapám a DunaTours igazgatója volt, a 60-as években elhozott Szombathelyre a Savaria Történelmi Karneválra, itt láttam először jelmezeseket, felvonulást. Majd elvitt a Nagyvázsonyi Napokra is. Hozzákezdtem a középkori lovagi kultúra feltérképezéséhez, és kezdett kialakulni körülöttem egy csapat. 1985-ben az I. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokon már szerepeltünk, akkor még bajvívó körként. Hamar kaptunk meghívásokat más rendezvényekre is. A 80-as évek második felében többször megfordultunk Olaszországban, ahol láttam, milyen szervezett keretek között folyik ott a hagyományőrzés. Gondoltam, nekünk is lépni kell. Mondtam apámnak, hogy ki kellene találni valamit, aki azt mondta, nem kell kitalálni semmit, mert ki van találva, és az asztalfiókból előhúzta a Szent György Lovagrend alapító levelét, ami iránt ő már korábban érdeklődött. 1990-ben tizen alapítottuk a rendet, álmodni se mertük, hogy ekkora szervezet lesz, a nyugat-európaiakkal együtt 417 fő tartozik hozzánk. Tudjuk, hogy néha meg kell mutatkozni, de nem törekszünk a nyilvánosságra, csak tesszük a dolgunkat, szinte láthatatlanul.

Rónai András szombathelyi nagyprior (a Vas, Veszprém, Fejér megyét felölelő nagypriorátus vezetője):

– 2008. áprilisában ütöttek lovaggá másfél év várományosi idő után. 2006 óta már csak egy lovag volt Vas megyében, Magyarósi Miklós, ő kezdte építeni a priorátust. Kerestek megfelelő embereket, hármat találtak, az egyik én voltam. A rendészeten dolgozom 30 éve, alezredes vagyok. A lovagi, főleg karitatív jellegű munkát a szabadidőmben végzem, szívvel-lélekkel. Mindig segítünk, ahol tudunk. Például gyűjtöttünk Böjte Csabának 2000 könyvet, küldtünk ki takarókat, ágyneműket, kijuttattunk egy komplett pékséget Erdélybe, majd 7 tonna lisztet is, hogy legyen miből sütni.

Mátyus András nagyprior (Frankfurt, Németország):

– A frankfurti nagypriorátushoz tartozom, 45 éve élek kint. 1969-ben mentünk ki dolgozni a feleségemmel, eredeti tervünk szerint egy évre, de ott ragadtunk. Vittük a hat éves fiunkat is, kint született még két gyerekünk. Ma már a család is odaköt, összesen hat unokánk van. Magyarországra évente 3-4-szer jövök, a lovagrend avatásaira, családlátogatásra. A baráti köröm megmaradt, ma is otthon érzem magam Magyarországon. Szombathelyen eddig egyszer jártam életemben, 1969. december 21-én éjjel, mikor átmentem a határon. Egyébként Nemesmilitics a falum, innen 360 kilométerre. 260 évvel ezelőtt telepítettek oda 20 családot az akkor üres tájra.

Dr. Turny Zoltán budapesti nagyprior:

– Közgazdász vagyok, nyugalmazott államtitkár, 10 éve nyugdíjas. Az első Orbán-kormány idején a miniszterelnöki hivatalban dolgoztam (1998-2003), uniós ügyekkel foglalkoztam, a csatlakozás előkészítésével. Akkoriban kerestek meg a lovagok. A családomnak szoros kapcsolata van Visegráddal, ahol a központ van, a nejem ott született. 2003-ban választottak meg nagypriornak.

Mikor 1326-ban Károly Róbert megalapította a lovagrendet, ez egy belső testőrség volt, az ő és a családja védelmét szolgálta. Ez volt az első világi (király alapította) rend, addig csak egyházi lovagrendek voltak. A kancellár az első ember Magyarországon. A nagymester a legmagasabb pozíció, de az csak királyi leszármazott lehet, ilyen pedig nincs Magyarországon. Van egy Anjou-leszármazott, Louis De Bourbon, aki elfogadta a megbízást, mikor a lovagrend felkérte, itt járt Magyarországon, mikor ideje engedi, akkor szokott jönni. A rend vezető testülete a magisztrátus, alatta vannak a nagypriorátusok. A rend 1991 óta nőket is vesz fel a lovagok közé, a megnevezésük: lovagdáma. Már nem csak katolikus, hanem ökumenikus a szervezet, más vallásúak is jöhetnek.

Polt Ferencné prior, a veszprémi priorátus vezetője:

– A 90-es években a Veszprém megyei bíróságon dolgoztam független belső ellenőrként, ahol dr. Kahler Frigyes is, az akkori nagymester. Figyelte az életemet és a tevékenységemet egy évig, és megszólított. Nagyon elcsodálkoztam, de köszönettel elfogadtam a felkérést, 1997-ben avattak, a munka és a család mellett még belefér az időmbe. Ismertem már a rend tevékenységét, mert voltam rendezvényeiken. Azt is tudtam, hogy a visegrádi lovagrendből vált ki a Nemzetközi Szent György Lovagrend, de a Károly Róbert hagyományát a visegrádi viszi tovább. Én a fiatalok „életre nevelésében" veszek részt, a hagyományőrzés mellett nagy hangsúlyt fektetünk a természetismeretre, szervezünk nyári táborokat is. A lovagok azt szólítják meg, aki elfogadott személy a környezetében. A jelöléshez két ajánlás is kell.

Molnár László (Szombathely):

– A nagyprior Rónai András szólított meg, hogy úgy érzi, a lelkületem, a habitusom alkalmassá tesz arra, hogy lovag legyek. Hivatásos katonatiszt voltam, már szolgálati nyugállományban vagyok. 2013-ban avattak lovaggá. Azért léptem be a rendbe, mert nagyon tetszett a karitatív tevékenység, a múlt tisztelete, a hagyományőrzés. A katonatiszti pályámon szerzett tapasztalataimat is próbálom kamatoztatni lovagként, én tartom a kapcsolatot a honvédelmi minisztériummal. Fontos számunkra az ifjúságnevelés, a 350. számú cserkészcsapattal első világháborús sírokat újítunk fel. A cserkészparancsnok Fülöp András is Szent György lovag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!