Hírek

2013.08.25. 15:05

Traktortolvajok nyomában

Sorozatban lopják a John Deere-eket Ausztriában. Eddig 11 darabot lovasítottak meg ismeretlen tettesek, legutóbb – egy augusztusi éjjelen – egyszerre kettőt. A nyomok Magyarországra vezetnek.

Rózsa Melinda

Borosd főutcája. Itt él a Gsertz család, és házuk mögött, ennek az 350 fős településnek a peremén van a gazdaságuk. Gabonát termesztenek, marhákat tartanak. Nagy vihar volt azon az éjszakán. Johann Gsertz este 10-kor még kinn volt, nem tapasztalt semmi gyanúsat. Hazament.

Éjfél körül már Neutalban látták a John Deere-eket, ami nyolc kilométerre van Borosdtól. Éjjel fél kettőkor Großwarasdorfban tűntek fel a traktorok, amint az később kiderült. A rendőrséget reggel hívta Johann Gsertz, amikor a traktoroknak csak hűlt helyét találta. A körözést szinte rögtön kiadták. Fél kilenckor valaki látta a tolvajokat térképet nézni Deutsch Schützennél.

Onnan Magyarországra indultak, azóta semmit nem tudnak róluk. Az egyik masina tele volt tankolva, a másikban is volt úgy a háromnegyedéig üzemanyag. Johann Gsertz számítása szerint így 4-5 órát egyhuzamban mehettek vele, és mivel az egyik 40, a másik 50 km/órás sebességre is képes, ennyi idő alatt jó kétszáz kilométerre is eljuthattak. A gazdaság környékén rendszerint éjjel is van mozgás, mert a szomszédban folyamatosan dolgoznak, de aznap a vihar miatt mindenki hazament.

Itt állt az a traktor, amit három hónapja vett a lányának Johann Gsertz. Már csak a hűlt helyét tudta megmutatni (Fotó: Kiss Teodóra)

 



A felsőpulyai (oberpullendorfi) kerülethez tartozó faluban ma már csak kevesen gazdálkodnak. Sokan Bécsben dolgoznak. A családnak nincs alkalmazottja, maguk csinálnak mindent. Nem is tudnának megfizetni egy alkalmazottat. Az egyik, három hónapja vett traktor Bernadette-é, aki szintén a gazdaságban dolgozik. Ahogy Johann Gsertz mondta: „minden rendes apa vesz a lányának új kocsit. Én is vettem ”A tolvajok pontosan tudták, hol áll a két John Deere. Ez biztos, hiszen éjszaka, viharban egyébként nem találták volna meg, pláne, hogy nem is egymás mellett álltak.

A tettesek legalább hárman lehettek: kellett egy sofőr a saját kocsijukhoz, amivel odamentek, és egy-egy a két traktorhoz. Ki tudhatta, hogy ilyen értékes traktoraik vannak, és pontosan hol kell keresni azokat? A faluban dolgoznak magyarok is, de „ők nem olyanok”, megbízható, becsületes munkavállalók, régóta ott vannak. Egy héttel a lopás előtt átutazóban járt arra három magyar.

A vasat kérdezték, hogy elvihetik-e. Egyiküket megszúrta egy darázs (rengeteg van belőle a gyümölcsfák miatt), meg is kérdezte, van-e kalciuma. Gsertz gazda ezért emlékszik rájuk. Nem ez volt az első ilyen eset Burgenlandban: korábban már kilenc másik traktort is elvittek. Mindegyik John Deere volt, Borosdra is kifejezetten ezekért mentek. A szomszéd másmilyen traktorja nem kellett a tolvajoknak, noha az sokkal inkább szem előtt volt.

A korábban ellopott gépek közül négy került elő, mindegyik Magyarországon, Mosonmagyaróváron, Budapest mellett is. A gazda attól tart, egyben nem fognak előkerülni a traktorok, szétszedik, alkatrésznek adják el, mivel az kevésbé feltűnő. Nyomravezetői díjat is felajánlottak, óriási összeget: 15 ezer eurót kap, aki hasznos infirmációval szolgál a John Deere-ek hollétéről. Azt kérik, aki tud valamit, telefonáljon, bármikor: 00 43 664 648 2849, 00 43 591 3310 3333 (ez utóbbi számon magyar nyelven is meg lehet tenni a bejelentést).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!