Hírek

2017.04.25. 13:40

Éghajlítás, földindulás: energiatudatosságra nevelik az óvodásokat

Megyei körkép – Kisgyerekkorban kell kezdeni a szemléletformálást, hogy energiatudatos generáció nőjön fel. A vasi óvodapedagógusokat tréningen készítették fel a téma játékos feldolgozására.

Tóth Kata

– Hogyan tudjuk megóvni a Földet? – Elzárjuk a vízcsapot, nem szennyezzük a levegőt, biciklivel, rollerrel, görkorival, vagy szörffel jövünk óvodába.. Körben ülnek a szombathelyi Donászy Magda Óvoda Törpvidám csoportjában a gyerekek, úgy válaszolnak az óvó néni, Alpárné Pálma Kinga kérdéseire. Tárgyak és élőlények neveit sorolja az óvodapedagógus, amikor élőlényt említ, ami mozog, gyerekkezek emelkednek a magasba. – Mi kell ahhoz, hogy menjen az autó? – Gáz, motor, kuplung, ember – érkeznek a válaszok. – Emlékeztek, amikor babot csíráztattunk? Először apró volt, aztán egyre nőtt, majd az ablak felé fordult, arra, ahonnan a fény érkezik. Kérdések és válaszok záporoznak, a kicsik elemükben vannak, élvezik játékot.

Egy letakart nagy kosárba készített Kinga néni meglepéseket. Az ovisok egyesével húznak ki belőle tárgyakat, csoportosítaniuk kell őket – piros és kék karikákba kerülnek aszerint, hogy élőlények, vagy nem. Mozgásos mondókák következnek közlekedési eszközökről: Poros úton kocsi zörög, a kereke gyorsan pörög. Majd menetirányba fordulnak és mozdonyt imitálnak a gyerekek. Aztán asztalok köré ülnek: színeznek repülőt, hajót, autót.

A szombathelyi Donászy Magda Óvodában fontosnak tartják a környezettudatos szokások kialakítását, remélik, hogy ezek felnőtt korban elmélyülnek. Van náluk szelektív hulladékgyűjtés, ünneplik a Föld napját, a madarak és fák napját, a nagycsoportosok minden évben Tömördre mennek madárgyűrűzésre és Rábahídvégre a tájparkba. Sokat kirándulnak, megtartják a madarak karácsonyát – eleséget készítenek télen a kis állatoknak. A lámpákat, amikor csak lehet, lekapcsolják. A vizet nem folyatják feleslegesen. Csupa olyan dolgot tesznek a mindennapokban, ami megalapozza a gyerekek környezettudatos szemléletét.

És ezzel nincsenek egyedül: összesen 13 Vas megyei óvodában tanítják mindennapi energiatudatosságra az apróságokat. Nemrég szombathelyi és megyei óvodapedagógusok is részt vettek egy országos tréningen, amelyen korszerű képzést és segédanyagokat kaptak – ezeket használva az óvodai foglalkozásokat tehetik színesebbé, érdekesebbé.

Alpárné Pálma Kinga megerősíti: ami nekünk, felnőtteknek természetes, mint például az energia, az egy óvodásnak valószínűleg még nehezen körülírható. Játékosan, színezve, kivágva és mutogatva mégis beépíthető a hétköznapjaikba. Az apróságok nagyon nyitottak, és az óvodában hallottakra gyakran otthon is figyelmeztetik a szüleiket. Így aztán a családok sokszor a legkisebbektől hallják az energiatakarékosságra vonatkozó intelmeket. Az óvodapedagógusok a képzés mellé ingyenes segédanyagokat is kaptak – Éghajlítás, földindulás címmel –, amelyekkel a húsz-harmincperces foglalkozásokat még élvezetesebbé tehetik. A nevelési segédanyag miniprojektjei, foglalkozástervei, feladatlapjai az éghajlatváltozást, az energia és a környezet összefüggéseit segítik megértetni, szemléltetni. A szerzők fontosnak tartották azt, hogy sikerélményhez kössék a téma feldolgozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!