Hírek

2013.06.03. 12:58

Trianon, a keresztünk

A hazánkat feldaraboló, a nemzetet máig tartó, krónikus bajokkal gyötrő trianoni döntés duplán sújtotta Nyugat-Magyarországot.

Kozma Gábor

Itt még két évvel később is a Balatonig nyúló szláv határral terveztek és elcsatolták volna egész Vasvármegyét. Ami az utóbbiban egyszerre döbbenetes és cinikus az az, hogy mindezt még egy vesztes is, jelesül Ausztria hajtotta a nemzetközi fórumokon. Több leírásból tudjuk, ha nem áll fel az úgynevezett rongyos gárda, azaz egy diákokból, katonákból, hazájuk iránt elkötelezett civilekből verbuválódott nacionalista közösség, akkor Vas megye elveszett volna.

Az eredeti (szláv) tervek szerint, amelyet az alakuló Jugoszlávia és a Benes-féle Csehszlovákia generált, egy több tíz kilométernyi széles korridor húzódott volna az ország nyugati részén át, összekötve az északi szlávokat a tengerrel. A tervet az olaszok és az amerikaiak akadályozták meg: azok az olaszok, akik éppen velünk vívtak gyilkos háborút éveken át... A rongyos gárda fegyverrel kergette el a sebtiben létrehozott Burgenland tartomány csendőrségét Körmend alól és máshonnan is. Lövöldözések törtek ki, halottakkal és sebesültekkel.

A célt a gárda elérte: az osztrákok tárgyalóasztalhoz kényszerültek 1922-ben, azaz 2 évvel a szégyenletes párizsi békekötés után! Így lehetett végül népszavazni, s így vált végül több vasi település is a hűség jelképévé. Miközben Jugoszlávia egyszerűen bekebelezte a Muravidéket, nálunk maradhatott, a többi között, Sopron, vagy Horvátlövő, Kercaszomor, Szentpéterfa. E napon, a Nemzeti Összetartozás Napján illő hát fejet hajtani a rongyos gárda előtt, mert ők hősök voltak.

 

Ritka kincs ez a felvétel, mert alig maradt ránk dokumentum a nyugat-magyarországi felkelőkről (Fotó: Kozma Gábor)



A keddii megemlékezések sorát 10.30-kor egy kiállítás nyitja a szombahelyi Bolyai Gyakorló Gimnáziumban. Vendég a felvidéki, alsóbodoki testvériskola. A Nyitra utcai Általános Iskolában 11-kor kopjafát avatnak, beszédet mond dr. Puskás Tivadar polgármester. Körmenden 11 órakor az Országzászlónál mond beszédet Czvitkovics Gyula alpolgármester.

Kőszegen 16.30-kor a trianoni keresztnél koszorúznak, majd az Országzászlónál emlékeznek. Beszédet mond Donatin Tamás református lelkész. A szombathelyi Kálvárián az Éhen Gyula Kör immáron 24. alkalommal koszorúval és gyertyagyújtással emlékezik. A város önkormányzata 17-kor az evangélikus templomban nyitja meg a Trianon emlékhónapot, Lazáry Viktor alpolgármester köszöntőjével. 18.30 - kor a Kálvárián emlékezik dr. Puskás Tivadar polgármester.

 

 

 

 

Többen, köztük dr. Zsiga Tibor történész is behatóbban foglalkozott a Trianon utáni, nyugat-magyarországi helyzettel. Voltak elképesztő ötletek, amelyek ha megvalósulnak, vége a magyar államiságnak. Ezek egyike, hogy csak Budapest és a Balaton maradjon országnak, a másik pedig szláv korridort akart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!