Trianonra emlékeztek

2013. június 04., 18:58 szerző: Merklin Tímea, Kozma Gábor
komment
Kedden számos helyen emlékeztek a trianoni békediktátum aláírásának 93. évfordulójára Vas megyében.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Civilek, pártok egyaránt elítélték a Versailles-ban keltezett dokumentumot, amely kis híján letörölte az országot az európai térképről. Ünneplőben jöttek a diákok a Bolyai János Általános Iskola és Gimnáziumban tartott június 4-ei trianoni emléknapra, ahol a bolyais és a felvidéki testvériskola diákjai által készített fotókból nyílt kiállítás. 

- Nem a gyász kell, hogy betöltsön bennünket, hanem a cselekvő hazafiság és az összetartozás tudata. Ez a gondolat régóta foglalkoztat bennünket, cselekvésünk az alsóbodoki iskolával való testvérkapcsolat építése, amely határon átnyúló, élő baráti kapcsolatokat eredményezett. Ezek a fotók közös kirándulásaink emlékei - mondta Kukor Ferenc igazgatóhelyettes az ünnepen, amelyen részt vett Paulisz Boldizsár, az alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola alapítója is, és a nyelvi, kulturális összetartozásról beszélt a gyerekeknek, kiemelve: Felvidék csodái a tiétek is. Kívánom, hogy gyarapodjunk mindabban, amit eddig külön és együtt tettünk.

 Egy másik szombathelyi tanintézményben, az OKIKI Nyitra utcai Általános Iskolában pedig délelőtt kopjafát avattak. Itt elsőként dr. Kalocsainé Magyar Éva történelem tanár köszöntötte a vendégeket és az iskola közösségét. Mint mondta, a diktátum sem tudta megtörni azt a közösséget, amelyet magyarnak hívnak és amelyet összetart a nyelv, a kultúra, a hagyomány.A Nemzeti Összetartozás Napja egységesít minket, legyünk akár Erdélyben, a Felvidéken, vagy a Nyitra utcában jelentette ki. Ezt követően Pintérné Bujtás Tímea igazgatónő adta át az okleveleket azoknak, akik kimagasló eredményeket értek el. Az eseményen jelen volt és felszólalt dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is.- Sok évig nem emlékezhettünk erre a napra, de mégis tudtuk, hogy magyarnak lenni nagyszerű, felemelő dolog. A kopjafa egy olyan cölöp, amely irányjelző és jövőbemutató, a mai fiatalságnak is mondta.

Ezt követően ünnepélyesen felavatták a székely kopjafát, amely Székely Sándor Barna alkotása. A nap folyamán koszorúzott az Éhen Gyula Kör a Kálvárián lévő honvédszobornál. A kör az 1922-es eseményeket emelte ki, mint dupla büntetést a nyugati országrésznek. Ugyanitt nem sokkal később városi ünnepséget rendeztek, amelyen dr. Puskás Tivadar mondott beszédet. A megye számos pontján is emlékeztek.

 

 

 


 

Trianonról sokat tudunk, Trianonra sokan sokféleképpen emlékezünk még ma is. Van, aki legyint rá, s van, aki minden részletébe beássa magát. És vannak a tőlünk független, objektív dolgok. Így az, hogy a trianoni csonkolást minden ködösítés, elkenés vagy éppen elhazudás ellenére máig nem heverte ki a nemzet. Mert egy ilyen veszteséget nem is lehet kiheverni.

Gondoljunk csak arra, hogy elkerült az összes sóbányánk, a híres vasúti rendszerünk körkarikává lett, nagyvárosaink kerültek határokon túlra, milliónyi honfitársunkkal. Európa keményen büntetett és Európának ma sem tiszta a lelkiismerete. Ezért inkább hallgat. Vagy úgy tesz, mintha lokális ügyről lenne szó. Pedig dehogy.

Merklin Tímea, Kozma Gábor

2013. június 04., 18:58 szerző: Merklin Tímea, Kozma Gábor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...