Hírek

2015.12.15. 15:11

Truck Savaria: mégsem csőd

Egy befektetői csoport újjáélesztette a kamion-szervizeléssel foglalkozó családi vállalkozást. Az emberek kitartottak a Truck Savaria mellett kilenc hónapon keresztül.

Budai Dávid

A Truck Savaria Kft. történetét többször megírtuk már. Az 1994-ben családi vállalkozásként alakult cég 2008-ban még nyolcmilliárdos bevételt könyvelhetett el, aztán ezt a vállalkozást is elérte a gazdasági válság, a megrendelések kezdtek elmaradozni. Pedig a válság okozta sokkból a cég még felállt volna, ám korábbi partnerük kivonult az országból, és egy másik kizárólagos importőrt választott. Fontos hangsúlyozni, a csődvédelmi eljárásból a cég munkatársai alig vettek észre valamit. Munkájukat elvégezték, fizetésüket megkapták.

Talán a válság okozta sokk nem jelenti a véget. Most úgy néz ki, új cég születik. Egy befektetőcég ugyanis három hónappal ezelőtt figyelt fel a Truck Savariára, és mindjárt komoly fantáziát látott a cégcsoportban. Ezért december elejétől a három: szombathelyi, debreceni és miskolci telephelyet egy cég égisze alatt fogják egyesíteni. Megtudtuk, a cégen belül két dolog is változik, egyrészt a cég neve, ami ezentúl a Truck-repair lesz, másrészt az, hogy ha lehet, még gördülékenyebben fognak menni a dolgok. Legalábbis ezt ígéri Ródé Péter, a befektetőcég vezetője. Megtudtuk, a névválasztás értelemszerűen utal a tevékenységre, vagyis, hogy kamionokat javítanak, de utal arra is, hogy megjavítottak egy céget.

Felmerül a kérdés, hogy egy csődbe ment céget kinek áll érdekében megvenni, hiszen nagyon ritka, hogy egy csődbe jutott vállalkozást ily módon állítsanak talpra. Itt mégis ez történt. Ródé Péter elmondta, a húsz év alatt felépített vállalkozás értéke nem csekély. Igaz, itt nem a szerelőaknákra és a csarnokokra kell gondolni elsősorban. Önmagában a szerelőcsarnok csak egy hangár, a szerelőakna pedig csak egy lyuk a földben. Az igazi érték a megszerzett tapasztalat, a kiépített kapcsolatok és elsősorban az ott dolgozó emberek. Éppen ezért a főnixként feltámadó cég profilja nem változik, elbocsátásoktól nem kell tartani. December elején már meg is történt a váltás, amiből az ügyfelek csupán annyit vettek észre, hogy a számlát nem a Truck Savaria, hanem a Truck-repair állítja ki. A múltban született rossz pénzügyi döntések ellenére, szakmailag kifogástalan munkát végzett a cég, ebben minden partner egyetért. Ródé Péter hangsúlyozta, a vállalkozást továbbüzemeltetésre veszik meg, és nem azért, hogy szétszabdalva továbbadjanak rajta, az új cégvezető szerint ennek a cégmentésnek ez a legfontosabb üzenete. Takácsné Kelemen Zsuzsa egykori cégvezető elmondta, szinte példa nélküli, hogy a dolgozók egy emberként kitartsanak kilenc hónapon át egy nehéz helyzetbe került cég mellett. Bár többen megtehették volna, hogy a szomszédos Ausztriában vállalnak munkát, azt mondták: Takácsékkal kezdték, Takácsékkal is fogják befejezni. A zökkenőmentes átállás a dolgozók nélkül nem ment volna. Hozzátette, a kialakult helyzethez képest végig szerencséjük volt, hiszen a három vagyonfelügyelő egyike sem kérte soha, hogy spóroljanak a munkaerőn és a béreken, így tudták zökkenőmentesen megoldani az átállást. Az új befektető és a Truck Savaria korábbi tulajdonosai okkal bizakodnak, a gazdaság felfelé ívelő pályán van, és a cég profilja miatt konkurenciától sem kell tartani.

Kapcsolódó cikkek:

Meghosszabbították a Truck Savaria Kft. csődeljárását

A csődöt választotta a szombathelyi cég - 120 ember munkája kérdéses

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!