Hírek

2016.10.07. 17:22

Tudja, hány marha van Vas megyében?

Megyei körkép – Jelentősen bővült a vasi szarvasmarha-állomány, megduplázódott a juhok száma, miközben kicsit több lett a sertés és kevesebb a tyúk.

Bakos Ágnes

Az idei első félévet összegezte a Központi Statisztikai Hivatal. Megjött a kedve a vasi gazdáknak a juhtartáshoz – legalábbis az idei első féléves statisztikák szerint. Összesen 4 ezer juhot tartottak a vasi gazdák, éppen kétszer annyit, mint ahányat tavaly. Volt már 4 ezres a vasi juhállomány: legutóbb a 2013-as év első felében.

Szarvasmarhából is több van most, mint tavaly ugyanekkor: 30 ezer marhát nevelnek a gazdák, a tavalyi 26 ezres állomány után. Utoljára 2012 végén volt ennyi marha a megyében. A sertéstartás növekedése nem ilyen kiugró Vas megyében: 27 ezerről 28 ezerre nőtt a sertések száma a vasi gazdaságokban fél év alatt.

Éves szinten még így is visszaesés mutatkozik, hiszen tavaly ilyenkor 30 ezer disznó volt a vasi ólokban. A tyúkok száma csökkent: 1 millió 105 ezerről 1 millió 89 ezerre esett vissza fél év alatt. Az elmúlt négy évet nézve nagy a szórás: 900 ezer és 1 millió 300 ezer tyúk között mozgott, viszonylag hektikusan a Vas megyei tyúkállomány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!