Hírek

2015.08.10. 15:13

Túl zajos? De sok pénzt hoz – Az ostffyasszonyfaiakat nem zavarja a Pannónia Ring

Ostffyasszonyfa – Augusztus 24-éig véleményezhető a Földművelésügyi Minisztérium zajvédelemmel kapcsolatos rendeletmódosítása, hívta fel a figyelmet az Index.

Bakos Ágnes

A versenypályák sokszor túllépik a megengedett zajszintet – halkítani nem lehet a versenyeket, ezért megemelnék a határértéket. Ostffyasszonyfa, a Pannonia Ring is érintett.

Megemelnék a zajterhelési határértéket a nemzetközi licenccel rendelkező versenypályáknál – ez a terve a földművelésügyi tárcának. Kettő ilyen pálya van ma Magyarországon: a Hungaroring és a Pannonia Ring.

A módosítás célja az, hogy határértéken belül legyen a zaj, de emiatt ne maradjanak el versenyek – hiszen komoly nemzetgazdasági tényező egy-egy futam, a jelentős turisztikai vonzerő miatt. Ezt emelte ki Kiss Sándor, a Pannonia Racing Kft. ügyvezető igazgatója.

– Azt, hogy a környezet mennyire tudja elviselni a zajt, össze kell vetni azzal, hogy mit profitál a térség – sorolta.

A Pannonia Ring a sárvári, környékbeli szállásadóknak, éttermeknek mindenképpen kedvez, hiszen ott költik el a pénzüket a vendégek. Belőlük pedig van szép számmal és jórészt külföldiek: jönnek osztrákok, németek, svájciak, de hollandok, dánok és britek is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Ostffyasszonyfára fizet iparűzési adót a versenypályát működtető cég – nem kis bevételt jelent a településnek.

Németh Zoltán, a pályabírók vezetője az ostffyasszonyfai Pannonia Ringen egy érkező motoros mellett mutatta meg, hogy akár testközelből, a bokszutcában is elviselhető a versenypálya zaja. Fotó: Unger Tamás

A zajra nem volt panasz Ostffyasszonyfán – mondta Kiss Sándor. Ha enyhítenek a szabályokon, az persze csak kedvez a pályának. Ők maguk, akik bérbe adják a ringet, nem mérnek zajszintet. Egy-egy verseny szervezői ellenőrzik, hogy megfelel-e a hatályos rendeleteknek.

A nemrégiben közzétett tervezet szerint az átlagos napokon öt-öt decibellel emelkednének meg a határértékek: üdülőterületen 45 helyett 50, kisvárosias lakóterületen 50 helyett 55, nagyvárosias lakóterületen 55 helyett 60, míg gazdasági területen 60 helyett 65 decibel lenne az új maximum, persze nappal.

– Minden pálya vezetősége örül annak, ha enyhítenek a szabályokon – mondta Kiss Sándor.

Van a tervben szigorítás is: már nem a reggel hat órától este tízig, hanem a reggel nyolctól este nyolcig tartó időszak számítana csak nappalnak – ugyanakkor lennének olyan napok, amikor ismét este tíz óráig bőghetnének a motorok és a versenyautók, akár 70 decibeles hangerővel.

Ha négy-öt motor húz el a lelátó mellett, az mindenképpen hangos, ezt egy-egy gyakorláson is hallja az ember. Ha egy versenyen egyszerre negyven motoros rajtol, az már füldugó nélkül nehezen viselhető – persze a pálya széléről. Olyankor beleremegnek a pálya körüli épületek is. Hogy meddig hallatszik el a zaj, az a földrajzi fekvéstől és az időjárástól is nagyban függ.

Ostffyasszonyfa településre a déli szél viszi a zajt a Pannonia Ringről, de nem jellemző, hogy panaszkodnának a lakók – mondta el Mihácsi Szabolcs István polgármester.

– Nem folyamatos, nem állandó a zaj, így nem megterhelő – emelte ki. Mint mondta, megszokták már az ostffyasszonyfaiak. A településnek sem mindegy, hogy munkát ad és adót fizet a létesítmény. A polgármester azt mondta: a versenypályának is lennie kell valahol.

Az biztos, hogy a zajszintre vonatkozó, részben szigorító, részben enyhítő tervezetet az ostffyasszonyfaiak is véleményezhetik. A társadalmi egyeztetés augusztus 24-éig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!