Hírek

2015.05.20. 09:31

Tüsszög? Nem csoda, támadnak a kőris és a pázsitfűfélék pollenjei

Az országostól eltérően a levegőben a kőris pollenszemei magas szinten vannak jelen, és magas a kültéri gombák spórszáma is. Az ország más területein jellemzően ebből már csak alacsony vagy közepes koncentrációt mutattak ki.

Bajdó Bettina

Az Országos Környezetegészségügyi Központ Aerobiológiai és Pollenmonitorozási Osztályának legfrissebb adatai szerint az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte elérheti a tüneteket okozó közepes vagy magas szintet. Az útifű, valamint a lórom virágporának mennyisége lassan emelkedik, bár várhatóan még jellemzően az alacsony tartományban marad.

Fotó: Szendi Péter

A múlt héten megjelentek a csalánfélék első pollenszemei is a levegőben, elsősorban az ország déli részén fordulhat elő, hogy koncentrációjuk már eléri a tüneteket okozó közepes szintet. A tavasszal virágzó fák közül a kőris és a tölgy pollenje lehet jelen még helyenként közepes mennyiségben. A nyír és a platán pollenszezonja véget ért, virágporuk már nem, vagy csak minimális mennyiségben fordul elő. A kevésbé jelentős allergének közül a fenyőfélék pollenkoncentrációja elérheti a magas-nagyon magas szintet, a pillangósvirágúaké és a bodzáé általában alacsony.

A kültéri allergén gombák spóraszáma emelkedik, a Cladosporium koncentrációja érheti el magas szintet.Szombathelyen a kőris és pázsitfűfélék pollenjeiből mutatták ki a legtöbbet a levegőben. Közepes szintet mértek a tölgy és platán virágporából. Eddig alacsony szinten van jelen a nyír, az útifű és a lórom a csapdákban. A kültéri allergén gombák spóraszáma a vasi megyeszékhelyen magas szintet ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!