Hírek

2017.02.27. 14:55

Felszerelést vesznek a tűzoltók a bálon összegyűjtött adományból

Vasvár - Összesen 235 ezer forintnyi adomány gyűlt össze az Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület bálján szombaton.

Pogács Mónika

MUNKA

Telt ház, jó hangulat jellemezte Vasvár egyik legrégebbi egyesületének mulatságát. 160-an váltottak jegyet a Nagy Gáspár Kulturális Központ aulájában rendezett tűzoltóbálra. - A pénzt kötelező védőfelszerelések felújítására, pótlására költjük - mondta a rendezvény után az egyesület vezetője, Bozzai Lajos. A védőkesztyű, kámzsa, nadrág ugyanis fogyóeszköz a rendszeres használat miatt a lánglovagoknál. Egy speciális tűzoltó csizma több mint 50 ezer, egy sisak 70 ezer forintba is kerülhet. A szintén kötelezően előírt védőnadrág vagy kabát 100-120 ezret kóstálhat. A felszerelések elhasználódnak a beavatkozások során. A vasváriaknak pedig ezekből volt bőven.

- Tavaly 96 bevetésünk volt, ebből csaknem harminc alkalommal tűzhöz, a többi esetben műszaki mentéshez, balesethez vonultunk - mondott statisztikákat az egyesület és az önkormányzat által működtetett köztestület tavalyi munkájáról Bozzai Lajos.

- Az egyesületünk és az önkormányzat alakított egy köztestületet. Ide lépnek be azok a tagok az egyesületből, akik úgy döntenek, a tűzoltásban is részt vennének, nem csak a közösségi munkában. Számukra a speciális képzés, alkalmassági és egészségügyi vizsgálat kötelező. A Belügyminisztérium pedig normatív támogatást ad a köztestületi munkára. Vasváron ennek köszönhetően hat főállású tűzoltó váltja egymást ügyeletben egy parancsnok vezetése alatt. A többiek őket segítik önkéntes munkában. Összesen 24-en vannak - mutatott rá a szervezetek közti együttműködésre az elnök. A csaknem százfős vasvári tűzoltó egyesület képezi tehát a beavatkozást végző köztestület személyi bázisát, ebből bővülhet a jövőben is a tűzoltást, kárelhárítást végző csapatlétszám.

Bozzai Lajos, a vasvári Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület elnöke a tűzoltóünnepen
Fotó: Vincze Kornél

KÖZÖSSÉG

A civil szervezet jövőre lesz 135 éves. Hagyományaihoz méltón a város meghatározó, kulturálisan aktív közössége. Munkatervük is ezt tükrözi, az idén csaknem száz program szerepel a palettán. Sok közülük a hagyományőrzéshez kötődő, ilyen a májusfaállítás, a locsolás, vagy a téli ünnepkör eseményei. Mellette városi és egyházi ünnepek közreműködői, de a gasztronómiában is jeleskednek. Tavaly a Rétesfesztiválon Arany Abrosz díjat nyertek különleges rétesükkel - emlékeztetett az elnök.

A programok közt újdonság lesz idén a darts bajnokság, a teke kupa és folytatódik az a pódiumbeszélgetés sorozat, amely a korábbi években már sikert aratott.

NYITOTTAN

A civil szervezet várja a fiatalok csatlakozását. A sok program mellett a tűzoltóságnak helyet adó Körház alsó szintjén több tér, köztük konditerem is várja a közösségbe vágyókat. A tűzoltók kondícióját szolgáló termet egyébként adományokból, pályázatokból készíthette el a civil szervezet. A beavatkozó tűzoltók mellett egyesületi tagok is használhatják.

- A tagság feltételekén az évi 15 órás társadalmi munkát szabtunk, ennyit kell teljesítenie a hozzánk belépni szándékozónak. Most is van három kérelmezőnk. Valószínű a márciusi közgyűlés pozitívan dönt felvételükről - mondta Bozzai Lajos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!