Hírek

2016.09.26. 18:51

Tűzoltónak álltunk - ha kíváncsi, milyen feladatot kaptunk, kattintson

Sárvár - Újságírók lehettek tűzoltók, persze csak egy rövid időre. A súlyos légzőkészülékkel és a többi (hasonlóan nehéz) felszereléssel ez is embert próbáló feladat volt. Annak is szánták.

Bakos Ágnes

- Nincs ablak, nincsenek nyílások. Tűz ütött ki, füsttel telítődött a pince. A karbantartó lent ragadt, pontosan nem tudni, hol, segíteni kell neki - vázolta a helyzetet Pintér Richárd, a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka.

A „helyzet” ezúttal egy gyakorlat volt, a sárvár-újmajori pszichikai tréningpályát próbálhatták ki újságírók. Az egykori föld alatti óvóhelyen kaptak lehetőséget arra, hogy testközelből megismerjék, mi is történik egy ilyen helyszínen. Könnyített volt a gyakorlatsor: például nem szakadt be az ajtó, ugyanazon az útvonalon tudtak visszatérni a mentésben részt vevők, mint ahol bejutottak. Vagyis ott, ahol tűz van, sűrű füst és pár perc van csak arra, hogy a tűzoltó életet mentsen.

A vállalkozó kedvű újságírók megtettek minden tőlük telhetőt, de az jó választás volt a tűzoltók részéről, hogy csak egy masszív fabábú várt az életmentésre, nem pedig egy élő ember Persze tűz nem volt, úgynevezett hideg füst töltötte be a pincét, annak minden helyiségét. A füstképző folyadék „mellékhatásaként” csúszott a talaj - erre már előre figyelmeztették az „újoncokat” a szakértő kísérők. De nem ez volt a legnagyobb baj a pincében Eltűnt a tér és az idő. Amikor az ember nem tudja, hol van. Már azt sem, hogy merre van a balra és a jobbra. És azt sem, hogy mennyi idő telt el a füstbe lépése óta. Félelmetes érzés - és közben segíteni kellene a szerencsétlenül járt bábun

Több célt is megfogalmaztak a katasztrófavédők a gyakorlathoz - tájékoztatott Balogh Nikoletta megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Egyrészt a pszichológiai alkalmasságot mérik a teszttel. Másrészt valósághű a próba, mentálisan megterhelő. Harmadrészt be kell gyakorolni, hogy minden körülmények között a feladatra kell koncentrálni, negyedrészt pedig a légzésvédelmi eszközök használatának gyakorlása a próba haszna.

A sárvári katasztrófavédők, tűzoltók végtelen türelemmel ismételték és magyarázták az újságíróknak, hogyan is kell szorosra húzni a fejre erősített légzőrendszert, hogyan kell stabilizálni a palackot. Rajtuk nem múlt az újoncok teljesítménye. Párosával vonultak karbantartót menteni az újságírók, egy-egy gyakorlott tűzoltó is segítette őket - szükség is volt a tapasztalt vezetőre, különösen a kifelé vezető úton.

Szendi Péter kollégánk is bevetette magát a füstbe: már volt tanúja hasonló próbának, nem lepte meg, amit látott, illetve tapasztalt. Azt mondta, tanulságos pincejárás volt.

- Végig tudtam, hogy gyakorlat, talán ezért sincs az az euforikus felszínre érkezés, de el tudom képzelni, milyen lehet ez élesben - mondta a fotós. Az biztos, hogy minden tisztelet a tűzoltóknak, akiknek egy ilyen pincetűz szinte rutinfeladat. Akik nem percekig csatolják a felszerelésüket, hanem másodpercek alatt. Akik nem mérlegelnek minden centimétert, amikor a sérült emberhez kell rohanni, hanem tényleg sietnek. Az újságírók pedig egy ilyen tréning, ismerkedés után még nagyobb elismeréssel tudósítanak a lánglovagok munkájáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!