Hírek

2014.11.26. 13:35

Úgy tűnik, megtette hatását a hatósági szigor parlagfű-ügyben

Vas megyében idén az országos átlag alatti volt a parlagfűfertőzés. A megye külterületein 106 földrészleten 102 hektár kiterjedésben, 28 ügyben összesen 3,6 millió forint büntetést szabott ki a hatóság. Belterületen mindössze 10 esetben kellett intézkednie a hatóságnak. Összesen 31 bejelentés érkezett a lakosságtól, ebből 20 az internetes rendszeren keresztül.

Peltzer Géza

Szabó Levente, a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a korai kitavaszodás miatt idén a parlagfű már áprilisban megjelent. Az időjárás kedvezett tömeges kelésének a bolygatott, nyílt talajfelszíneken. A csapadékos májusi időjárás hatására folytatódott a parlagfű tömeges kelése. Június végén a parlagfű már néhol 60 centiméteres volt, július végén a hajtások csúcsán megjelentek a virágbimbók, augusztus elején elkezdődött a virágzás. A legfejlettebb állományokban, főleg a mezőgazdaságilag nem művelt területeken, táblaszéleken a virágzó növények aránya ekkor már meghaladta az 50 százalékot is. Egyre erősödött a pollentermelés, augusztus közepén a zavartalanul fejlődő növények 20-70 százaléka, végén 70-100 százaléka virágzott. A virágzó parlagfüvek augusztus végén, szeptember elején termelték a legnagyobb mennyiségű pollent.

- Erős fertőzés főleg táblaszéleken, mezőgazdaságilag nem művelt területeken, utak mellett, építési területeken volt megfigyelhető. Nyár végén, ősz elején ezeken a területeken sok parlagfüvet levágtak, így látványosan csökkent a fertőzés - tette hozzá az igazgató. A júliusi és augusztus eleji sok csapadék kedvezett a betakarítás előtt lévő gabonában a parlagfű fejlődésének. Augusztus elejére-közepére a még be nem takarított kalászosok gyengébb állományaiban a parlagfű helyenként túlnőtte a kultúrnövényt. Az erősebb, jól fejlett állományokban csak szálanként nőtt a gabona fölé, azonban jelen volt 10-40 centiméteres magassággal is.

- A szalma betakarítását, a tarlóhántás és a tarlóápolás elvégzését hátráltatta a csapadékos időjárás. A sok csapadék következtében erőteljes volt a parlagfű növekedése, augusztus végén már a tarlókon is virágzó parlagfüvekkel lehetett találkozni. Ahol a talajmunkát nem tudták elvégezni az eső miatt, sokan növényvédőszeres tarlókezelést végeztek. Ha elmaradt a védekezés, szeptember elején-közepén az erőteljes virágzás, a hónap végén már a termésképződés és a termésérés volt a jellemző - folytatta a szakember.

A legnagyobb problémát a parlagfű a napraforgóban okozta. Azokon a táblákon, ahol nem megfelelően sikerült a gyomirtás, augusztus végére, szeptember elejére a parlagfű már túlnőtte a napraforgót. A gombabetegségek miatt a gazdálkodók az idén több helyen korábban elkezdték és hamarabb elvégezték a napraforgók szárítását: ezeken a területeken a parlagfű is leszáradt, így október közepére a napraforgótáblákon a pollenkibocsátás megszűnt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!