Hírek

2017.03.18. 21:25

Új életet élnek a veterán autók

Végy egyet a neves német autómárka elnyűhetetlen, harmadik x-ben járó példányából. Szedd ízekre, csiszold, tisztítsd patikapontossággal.

Pogács Mónika

Tegyél bele másfél évet teammunkában. Építs belőle ugyanolyat, mint volt, a korrodált részeket donorautók eredeti alkatrészeivel helyettesítve. Keverd ki az eredeti színét, fesd, fényezd. Amellett, hogy a végeredmény örömet, megelégedettséget adhat, még országos rendezvény szervezői is felfigyelhetnek rá. Így kaphatott meghívást, kiállítóhelyet az a rumi építő csapat, amely a leírt recept alapján keltett új életre egy Golfot.

Zsennyén, a kastély impozáns udvarán találkoztunk a tuningolókkal. A másfél év megszámlálhatatlan munkaórájában elkészült autó kastélykörnyezetben az igazi. Ahogy az autóépítésnél, úgy a gépkocsiról készülő fotóknál is magasak az igényeik önmagukkal szemben a tulajdonosoknak:

- Tusfürdő, szivacs, finom kendő. Ami az embernek jó, az jó a kocsinak is - véli Tóth Szabolcs, az autó tulajdonosa, egyik építője.

Egyik, mert nem győzte hangsúlyozni, hogy ez csapatmunka. Barátnőjével és annak édesapjával, a családdal nagyon sokat dolgoztak az autón. De alkatrészek beszerzésénél, egyes autórészek újraszerelésénél barátok segédkeztek. A műbőr üléshuzatot is egyik barátjuk készítette el. Nélkülük, az autóépítést hobbinak tekintő közösség nélkül nem sikerülhetett volna a terv.

Tóth Szabolcs és Suborits Dóri a budapesti kiállításra készülő, több mint harmincesztendős Golffal, amelybe évek munkáját ölték bele Fotó: Vincze Kornél

- Nagyon nehéz volt beszerezni például az eredeti jobb oldali visszapillantó tükröt. Már szinte feladtuk, de karácsonyra a barátnőmtől megkaptam - mesélt Szabolcs az alkatrészbeszerzések viszontagságairól.

Nehéz volt hozzájutni eredeti lökhárítókhoz, az autó nyitható háromszögablakaihoz, de végül sikerült.

- Minden megszerezhető, csak kitartás, türelem és a közösség segítsége kell hozzá - jegyezte meg a fiatal, hozzátéve: ez mindenre vonatkozik, nem csak az autókra. Ezt hallva magam is új reménnyel teltem, hogy mégiscsak sikerülhet édesanyám régi orosz varrógépéhez azt az apró alkatrészt megtalálni, ami nélkül használhatatlan, de évek óta nem találok.

Apropó, elkészült autó. A kérdésemre, hogy lehet-e kijelenteni valamikor az újraépített kocsiról, hogy kész, Szabolcs a fejét ingatta:

- Soha. Pillanatnyi állapotok vannak. Mindig jön egy új ötlet - mondta.

Mi a fotóssal ebben az állandóan épülő állapotban nézhettük meg a verdát. Annyira azért azonban mégis kész, hogy a csütörtökön, a Hungexpón kezdődő tunning- és autóépítő show-ra meghívást kaptak, hogy kiállítsák a „művet", a hetven lóerős, benzines, automata váltós kocsit, amelynek műszerfalán az órák mindent jeleznek, ami csak a motorban történik. De nem ez az egyetlen különlegessége. Látványos a kárpit, és a kerékfelnik is különlegesek. Nem utolsósorban parádés a fényezés, különleges a szín.

Mikor az autó tulajdonosát megkértük: mutasson néhány érdekességet a kocsin, sok más mellett az alvázra hívta fel a figyelmet. Ugyanolyan tökéletes színt, fényt kapott, mint a kocsi karosszériája.

Igazán a kastély előtt mutat jól az öreg, de megfiatalodott jármű Fotó: Vincze Kornél

Ebben elévülhetetlen érdemei vannak Suborits Zsoltnak, aki mezőgazdasági gépszerelőként az autószereléshez jól ért, másik szakmája pedig autófényező. Azt mesélte: Gyermekkori álmát egyik lánya és fia valósítja meg. Roncsderbik rendszeres, eredményes résztvevői, most pedig az autóépítésbe kóstoltak bele és jeleskednek. A harmadik, a legkisebb lány azonban inkább a művészetek felé kacsingat.

- Szinte babakocsis kortól a műhelyben voltak mellettem a gyermekeim. Innen az autószeretetük - mesélte az apa, aki a Dóri lánya által alaposan megtisztított alváz számára is az eredeti és ritka „inari metál" színt keverte ki és festette le ezzel az autót alul-felül.

A legtöbbet tehát az alvázzal Zsolt lánya, Szabolcs barátnője, Dóri dolgozott. Sok tapasztalatot szerzett az autó ízekre szedésében és visszaépítésében is mindemellett. Így nem akadályozhatja már semmi, hogy magának is építsen egyet.

Édesapja, párja és az autóépítő baráti közösség készen áll a feladatra, hogy ebben segítse. Dóri egyben biztos: Az autó kék lesz.

- Az árnyalatokba beleszólhatnak a többiek, de a színből nem engedek. Most egy kis pihenő kell, mert rengeteg energiát, pénzt, türelmet tettünk bele Szabolcs autójába. Azzal most elmegyünk Budapestre, bemutatjuk a nemzetközi mustrán, aztán jöhet az enyém restaurálása - utalt a jelen mellett kicsit már a közeljövő teendőire is Suborits Dóri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!