Hírek

2016.07.29. 19:14

Új épület, új medence - Letették az új szombathelyi uszoda alapkövét

Szombathely - Elkezdődött a Fedett Uszoda és Termálfürdő felújítása, bővítése. Pénteken az új épületszárny alapkövét is letették.

Vadas Krisztina

A tavaly szeptemberi közgyűlésen mutatta be először Gáspár Péter építészmérnök a szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő átalakításának, bővítésének, korszerűsítésének terveit. Az építési munkálatok kicsit több mint egy hónapja kezdődtek, június 20-án zárták be a komplexumot.

A munka első ütemeként a már meglévő létesítmény épületszerkezeti felújítása (tetőcsere, tetőszigetelés, nyílászárócsere, homlokzatszigetelés) történik meg. Emellett párhuzamosan egy új, fedett uszodai létesítmény építése is megkezdődik - ennek alapkövét tették le pénteken délután, ünnepélyes keretek közt, az alapkő alá egy emlékekkel teli időkapszulát is elhelyeztek

Az eseményen a város életének jelentős személyiségei és országosan elismert emberek is megjelentek: többek között dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő; dr. Puskás Tivadar polgármester; Illés Károly alpolgármester; dr. Kecskés László, a körzet önkormányzati képviselője; Miskolczi Balázs, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke; valamint Juhász Tibor, az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület vezetője is részt vett Szombathely és a fedett uszoda történetének jeles napján.

 

Dr. Hende Csaba ünnepi köszöntőjében reagált Szombathely egyik prominens személyének nyilatkozatára, miszerint a szombathelyiek pénzéből az Alföldön építenek iskolákat. - Meglehet, hogy így van, de Szombathelyen is megvalósul több olyan beruházás, amely kormányzati támogatásból készül, így egy ország pénze kerül Szombathelyre, az eredmény pedig mégiscsak az itt élőké lesz - fogalmazott a képviselő.

Sportember lévén örömét is kifejezte a fedett uszoda bővítése kapcsán, hiszen fontos, hogy a gyermekek és a felnőttek is megfelelő körülmények között űzhessék kedvenc sportjukat.

Dr. Puskás Tivadar beszédében úgy fogalmazott: egy alapkőletétel mindig örömteli esemény, hiszen a fejlődést mutatja. Egyszer majd egy épület válik belőle, ami a jövő generációi számára is hasznos és értékes.

Az eseményen Miskolczi Balázs, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke is köszöntötte a megjelenteket.

- Egészen kicsi voltam, amikor egy másik város uszodájának alapkőletételénél álltam, majd a sors úgy hozta, hogy később abban a medencében tanultam meg úszni. Remélem, hogy itt is, most is van egy kisfiú, aki arról álmodik, hogy itt tanul majd meg úszni - fejezte ki jókívánságait az elnök.

Juhász Tibor, az AVUS vezetője beszédében megköszönte a támogatóknak, a városvezetésnek, a szülőknek és a gyermekeknek az eddigi segítséget abban, hogy megvalósulhassanak a fejlesztések, rekonstrukciós munkák. A vezető bízik abban, hogy ha elkészül az új sportmedence, akkor a mostani több mint kétszáz gyermeknél is több jár majd hozzájuk edzeni, vízilabdázni tanulni.

- Nagyot álmodtunk, és most úgy tűnik, sikerült - zárta az ünnepi köszöntőt.

Az alapkő alá egy időkapszula is került, hogy megőrizze ennek a napnak az emlékét a jövő számára.

Az időkapszulába került egy emléklap, amelyet többen is aláírtak, egy fotó az uszodáról, a felújítás előtti állapotban, egy aznapi Vas Népe és a legutóbbi Szombathelyi7nap, valamint az aktuálisan forgalomban lévő   fémpénzekből egy-egy darab. Emellett az AVUS zászlaja és alapító okirata is bekerült az emlékek közé.

Az időkapszulát és az alapkövet végül dr. Puskás Tivadar és dr. Hende Csaba helyezték el az AVUS vízilabdázói segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!