Hírek

2014.10.23. 08:19

November 3-ára rendkívüli közgyűlést hívtak össze

Szombathely - Csütörtökön a városi ünnepségek után ünnepi közgyűlést tartott a város képviselő-testülete. A polgármester és a közgyűlés tagjai felesküdtek tisztségükre és átvették megbízóleveleiket.

Peltzer Géza

9:54 - Új képviselő-testület alakul Szombathelyen

Az október 23-i ünnepségek után este hét órakor  tartja ünnepi alakuló közgyűlését az új képviselő-testület a városháza dísztermében. Az október 23-i ünnepségek után este hét órakor  tartja ünnepi alakuló közgyűlését az új képviselő-testület a városháza dísztermében. Ahogy ilyenkor szokás, a helyi választási bizottság elnöke tájékoztatót tart a választás eredményéről, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvénynek megfelelően a polgármester és az önkormányzati képviselők leteszik polgármesteri, képviselői esküjüket. A városháza előzetese mindössze ezt  a programot tartalmazza, de általában az alakuló ülésen szokták megválasztani az alpolgármestert vagy alpolgármestereket is. Nyílt titok, hogy megoszlanak a pártok között a vélemények abban, hogy hány alpolgármesterre van szüksége a városnak, és találgatások folynak arról, hogy kik az alkalmas személyek. Tehát vita várható, ha eljutnak eddig. Miután a Fidesz-frakciónak nincs többsége jelenleg a közgyűléseben, a döntés nem lesz könnyű. Puskás Tivadar egyébként polgármester már nyilvánosságra hozta a november 3-iki rendkívüli közgyűlés programját, ezen számos aktuális kérdés mellett a bizottsági helyek elosztása  és személyi kérdések is szerepelnek.

18:39 - Mi várható ma?

Fél órával az alakuló közgyűlés előtt még nem tudjuk pontosan, mi lesz a forgatókönyv. Az előrejelzések szerint október 23. alkalmából ünnepi ülést tartanak, majd várhatóan alakuló közgyűlés is lesz. Várhatóan a képviselők leteszik az esküt, ám hogy csütörtökön sikerül-e alpolgármestereket választani, netán napirendi pontokat tárgyalni, abban erősen kételkedünk. November 3-ra ismét közgyűlést hívtak össze, az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt frakció által korábban javasolt napirendeket tárgyalják.

Jelenleg énekkaros diákok gyülekeznek a Városháza előterében, a közgyűlési teremben épp a mikrofonokat állítják be. - Nem szeretnék most énekelni - mondja a hivatal egyik alkalmazottja.

A képviselők egyelőre még nincsenek itt, a termet telepakolták székekkel, nincsenek szavazógombok sem.

18.54 - Eközben nosztalgiázunk

Négy évvel ezelőtt jóval nagyobb feneket kerítettek a beiktatásnak, a Városháza előtti téren fanfárszó és kultúrműsor színesítette az aktust. Az MSZP-SZTKE frakció akkor nem vett részt az eseményen, ők a nagyteremben vették át megbízóleveleiket. Még élénken él emlékezetünkben, hogy a beiktatás alatt leesett egy reflektor, kisebb riadalmat okozva. Akkor a korelnök, dr. Prugberger Emil (Pro Savaria), a legfiatalabb képviselő, Szakály Gábor (Fidesz) volt. Ma már egyikük sem képviselő. Érdekes adat még, hogy a legrégebb óta dr. Ipkovich György (Éljen Szombathely-MSZP-Együtt-DK) képviselő, 1990 óta vesz részt a testület munkájában, igaz 2010 és 2014 között lemondott mandátumáról.

Közben gyűlik a közönség, félig már megtöltötték a nagytermet, jelenleg is aktív képviselőt azonban még nem látunk.

18.58 - Gyülekeznek

Bevonulnak a terembe a képviselők, az ÉSZE-MSZP-Együtt-DK frakció már teljes létszámban jelen van, és látjuk Molnár Miklóst (Pro Savaria) is. Rá ma különös figyelem irányulhat, hiszen elméletileg ő lesz a mérleg nyelve. Megérkezett Balassa Péter (Jobbik) is.

19.05 - Himnusz

A Fidesz-KDNP frakció is bevonul, velük érkezik dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és Majthényi László megyei közgyűlési elnök és dr. Harangozó Bertalan kormánymegbízott is. Teljes a létszám, a terem is megtelt érdeklődőkkel. A Himnuszt a Kanizsai Dorottya Gimnázium leánykórusával, Kocsisné Körmendi Klára tanárnő vezényletével énekeltük el.

19.14 - Hende Csaba: Vessünk véget a meddő vitáknak!

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő nyit. Azt mondja, az elmúlt évben sokszor kellett dönteniük a választóknak arról, kik képviseljék őket az Országgyűlésben, az Európai Unióban és az önkormányzatokban. Eredményeket sorol: adósságátvállalás, kórházfelújítás, 86-os út felújítás, Haladás sportkomplexum felújítás, Csónakázó-tó, uszoda felújítás, Szent Márton Terv, és a gépészmérnökképzés beindítása. - Sok kitűnő munkahely jött létre, több ezer új munkahely az elmúlt négy évben - húzta alá Hende. Hozzátette, nem valaminek a végén, hanem valaminek az elején járunk. - Dolgoznunk kell, mindannyiunknak és együtt - hangsúlyozta a miniszter. - A zászlót, amelyet követnünk kell, dr. Puskás Tivadar tartja magasba - fogalmazott Hende, majd jó egészséget kívánt a frissen megválasztott polgármesternek. Szólt a közgyűlés tagjaihoz is: - Minden problémát és kérdést egyben kell szemlélni, olyan lépéseket kell tennünk, amelyek a problémákat a megoldás irányába mozdítják - hangzott el. Hende Csaba kiemelte, a szombathelyiek dr. Puskás Tivadarnak és ennek a képviselő-testületnek szavazott bizalmat. Felhívta a figyelmet, hogy öt év túlságosan hosszú idő ahhoz, hogy elvesztegessük az időt, ezért szerinte véget kell vetni a meddő vitáknak. - A végelszámolásnál úgyis csak az elvégzett munka és az eredmények számítanak - hangzott el.

19.32 - A választási eredmények számokban

Dr. Puskás Tivadar polgármester folytatja. Megállapítja, hogy a közgyűlés határozatképes. Felkéri dr. Fekete Csillát, a Helyi Választási Bizottság elnökét, hogy ismertesse a választások eredményét. Az elnök asszony beszámolójából sok számot megismerhettünk, többek között hogy 5 polgármesterjelöltet, 71 képviselőjelöltet és 5 jelölőszervezet kompenzációs listáját vették nyilvántartásba. A 64.458 választópolgárból 29.000 választópolgár jelent meg a 14 választókerületben található 69 szavazókörben. Mint ismeretes, a legtöbb szavazatot, (12582) dr. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) kapta. Fekete Csilla ezt követően felsorolja az egyéni választókerületek győzteseit is. 1. választókerület: Koczka Tibor (Fidesz-KDNP) (931 szavazat), 2. választókerület: Illés Károly (Fidesz-KDNP) (689 szavazat), 3. választókerület: dr. Horváth Attila (ÉSZE-MSZP-DK-Együtt) (713 szavazat), 4. választókerület: Horváth Soma Ádám (ÉSZE-MSZP-DK-Együtt) (1041 szavazat), 5. választókerület: dr. Czeglédy Csaba Adrián (ÉSZE-MSZP-DK-Együtt) (913 szavazat) 6. választókerület: Kopcsándi József (ÉSZE-MSZP-DK-Együtt) (904 szavazat), 7. választókerület: Kántás Zoltán (Fidesz-KDNP) (694 szavazat), 8. választókerület: dr. Takátsné dr. Tenki Mária Magdolna (Fidesz-KDNP) (858 szavazat), 9. választókerület: Kelemen Krisztián (ÉSZE-MSZP-DK-Együtt) (868 szavazat), 10. választókerület: Sátory Károly (Fidesz-KDNP) (837 szavazat), 11. választókerület: Kecskés László (Fidesz-KDNP) (951 szavazat), 12. választókerület: Ágh Ernő Péter (Fidesz-KDNP) (880 szavazat),13. Választókerület dr. Nemény András (ÉSZE-MSZP-DK-Együtt) (985 szavazat), 14. választókerület: Tóth Kálmán (ÉSZE-MSZP-DK-Együtt) (914 szavazat).

A bizottság elnöke ismertette a kompenzációs listás helyeket: Molnár Miklós (Pro Savaria) Balassa Péter (Jobbik), dr. Ipkovich György, Szuhai Viktor Zsolt (MSZP-ÉSZE-DK-Együtt) Lendvai Ferenc, Rettegi Attila László (Fidesz-KDNP). Fekete Csilla jó egészséget kívánt a megválasztott politikusoknak, majd egyenként adta át a megbízóleveleket.

19.48 - Eskük

A polgármesteri eskü következik. A szokások értelmében a legfiatalabb képviselő olvassa előre az eskü szövegét, ezúttal Horváth Soma Ádám (ÉSZE-MSZP-DK-Együtt) esketi a polgármestert, majd aláírják az okmányokat. A képviselő-testület tagjait dr. Puskás Tivadar esketi, majd egyenként vonulnak ki, egy asztalhoz ülnek, és szignózzák az eskü okmányokat.

 

20.03 - Hirtelen vége

Dr. Puskás Tivadar az aláírásokat követően rögtön a tárgyra tér, november 3-ra hívja össze a következő közgyűlést, majd folytatódik a városi megemlékezés. Várhatóan november 3-ig tovább folytatódnak az egyeztetések, melyek a lapunkhoz eljutott információk szerint még nem zárultak le. Hogy végül kinek lesz többsége, kik lesznek az alpolgármesterek, és milyen bizottsági struktúra szerint fog működni a város, ma még nem eldöntött, a következő tizenegy napban várhatóan még sok minden fog történni.

20.33 Dr. Puskás Tivadar ünnepi beszéde

A műsorokat követően dr. Puskás Tivadar polgármester mond ünnepi beszédet. A városvezető Márai Sándort idézte, mint mondta 58 évvel ezelőtt egy sokat szenvedett nemzet, a magyar nép adott értelmet a szabadságnak. - A múlt felidézésnek rostáján egyre több foszlány kihullik, ezért is fontos az emlékezés - emelte ki a városvezető. Hozzátette: az emlékezés egyúttal példaadás is. - Zsinórmérce magunknak, gyermekeinknek, unokáinknak és a jövő nemzedékének is. Puskás Tivadar szerint történelmünk bővelkedik magasztos eseményekben. - A magyar nép 1956-ban is magára maradt küzdelmeivel, mind annyiszor a történelem folyamán - fogalmazott a városvezető, emlékeztetve, hogy a magát emberarcúnak hirdető szocializmus idején csak suttogva lehetett beszélni a forradalomról. - Ám '56 emléke megmaradt, így nem véletlen, hogy a rendszerváltás kikiáltása is e napra esik. Puskás Tivadar beszélt az 1989-es „vér nélküli forradalomról", amikor a nép akaratának megfelelően, szabad választásokon dőlt el az ország jövője. 1990. október 23-án alakultak meg a rendszerváltás utáni szabad önkormányzatok. - Csak összetartással és együttműködéssel lehet az ország, a város felemelkedését tovább folytatni. Szombathely akkor virágzó város, ha nem viták, a széthúzás, hanem az összefogás jellemzi - jelentette ki Puskás. - A múlt nagy pillanataira gondolva meg kell találnunk a mindannyiunk számára közös pontokat - hangzott el. A polgármester beszélt arról is, hogy ebben az évben három választás zajlott Magyarországon, három választás pedig háromszor annyi indulattal jár. - Itt az ideje, hogy csituljanak a viták, hiszen Szombathely polgárainak többsége a folytatás mellett tette le a voksát. - Arra tekintsünk, ami összeköt, és ne arra, ami elválaszt minket - kérte a városvezető. - 1956 kötelez minket a hitre, kötelez arra, hogy keményen és tisztességesen dolgozzunk - hangoztatta Puskás. - Összefogva egy olyan Szombathelyt építsünk tovább, ahol jó élni, lehet dolgozni, tervezni, családot alapítani, és megtalálhatjuk a boldogságot. A polgármester összefogásra kérte a megjelenteket. - Azt kívánom, hogy közös múltunk dicső pillanatai, hőseink lelke, a szombathelyiek ereje és a jó Isten segítsen bennünket az összefogásban, a haza, Vas megye, Szombathely felvirágozásában - zárta gondolatait Puskás Tivadar.

A polgármester beszédét követően elénekelték a Szózatot, majd az aulában fogadásra invitálták a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!