Hírek

2017.01.23. 15:20

Új létesítmények, jövőkép - Évet értékelt Bebes István

Körmend - Jelentős fejlődés volt tavaly, gyarapodott a város a városszerető körmendieknek köszönhetően, mondta Bebes István polgármester.

Kozma Gábor

Évet értékelt Bebes István, Körmend város polgármestere. Mint mondta, több fontos fejlesztést is sikerült megvalósítani, de mivel maximalista embernek tartja magát, ezért folyamatosan próbálja a legtöbbet kihozni egy-egy helyzetből, megragadva a kínálkozó lehetőségeket. - Ha az ember ilyen habitusú, akkor sokkal kritikusabban tekint a saját teljesítményére és folyamatosan azt keresi, azt vizsgálja, hogy mit lehetett volna még jobban csinálni. Mindent összevetve úgy gondolom, hogy sikeres évet tudhatunk magunk mögött, hiszen a legtöbb olyan feladatot sikerült megoldanunk, amit év elején célként tűztünk ki magunk elé - fogalmazott.

- Voltak természetesen kisebb nehézségek, ezeket elkerülni szinte lehetetlen, de sikerült minden előre nem várt, időközben felmerülő problémát a lehető legjobban kezelni és megoldani. A tavalyi év kiemelt eseményei között említhetjük, hogy megújult a körmendi kórház épülete, amely az elmúlt fél évszázad legjelentősebb egészségügyi beruházása a térségben. Ez a fejlesztés kiemelten fontos helyet foglal el a város életében, egy olyan jelentős beruházás, amely évtizedekre meghatározhatja a településünk jövőjét, és tovább erősíti Körmend regionális szerepét. A teljes egészében megújuló kórház ugyanis nemcsak a körmendiek, hanem a térségben élő közel 50 ezer ember egészségügyi ellátását javítja majd jelentős mértékben. A beruházás által javulni fog a betegek és az itt dolgozók komfortérzete is - húzta alá a város vezetője. Kiemelte: a mostani fejlesztés bebizonyította, hogy megérte harcolni a kórház jövőjéért, és minden körmendi büszke lehet a megújult intézményre. - Célunk, hogy az egészségügyi ellátás három szintje: a járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátás, valamint a háziorvosi tevékenység még közelebb tudjon egymáshoz kerülni. Mindezek mellett szintén tavaly hozzáláttunk a Dienes Lajos utcai gyermekorvosi rendelő felújításához, amelynek során megvalósítjuk a nyílászárók és a hőszigetelés cseréjét, akadálymentesítjük az ingatlant, és megújítjuk a tetőszerkezetet is. Az akadálymentesítés által mind a fogyatékkal élők mind pedig a babakocsival közeledők komfortosan tudják majd használni az épületet. Látható tehát, hogy nem csak a szavak szintjén tartjuk fontosnak az egészségügy területét, hanem igyekszünk minél több olyan fejlesztést elvégezni, amely segíti azokat a körmendieket, akik egészségügyi ellátásra szorulnak - értékelt Bebes István. Aki külön is kiemelte a Batthyány-projektet, amely ha megvalósul, országosan is jegyzett kulturális és turisztikai célponttá teheti a várost.

Bebes István polgármester a kiegyensúlyozott fejlődés és a kis lépések híve. Mint mondta, ez hozhat tartós eredményeket, ez alapozhatja meg a Rába-parti város jövőjét, összefogva a polgárokkal Fotó: Jámbori Tamás

- Tavaly újabb jelentős lépéseket sikerült elérni az épületegyüttes teljes felújítása felé vezető úton. Az önkormányzat megerősítette azt a jelentős társadalmi támogatottsággal rendelkező szándékot, hogy a Batthyány-kastélyegyüttest, a hozzá tartozó parkot, valamint mindazt a kulturális és természeti értéket, amelyek ide köthetőek igyekszik megőrizni, megújítani, és a körmendiek, valamint az ide érkezők számára látogathatóvá tenni. Sor kerülhetett a színházterem felújítására is a magyar kormánytól kapott 500 millió forintból. A beruházás révén olyan modern, XXI. századi színháztér jött létre, amely felveszi a versenyt a régió legnevesebb színházaival. A színházterem felújítása természetesen önmagában még nem elegendő. Ahhoz, hogy a kultúra elsőszámú helyi közvetítőjévé válhasson az épület, szükség van arra is, hogy olyan tartalommal és eseményekkel töltsük meg a jövőben, amely miatt mind a körmendiek, mind pedig a térségben élők magukénak érezhetik. Biztató a jövőre nézve, hogy rögtön az első előadáson telt ház várta a művészeket, hiszen minden jegy elkelt a színdarabra. Bízom benne, hogy a jövőben is ez lesz a jellemző, és előadásról előadásra megtelik majd élettel mind a színpad, mind pedig a nézőtér - emelte ki a polgármester, aki szerint az itt felsoroltak azonban csak a kezdeti lépések.

- Lépésről lépésre haladva szeretnénk megújítani ezt a gyönyörű épületegyüttest, hogy méltó helyen és méltó módon állíthassunk emléket a Batthyány-család szellemi és kulturális örökségének. A feladat nem kicsi, de most végre minden eddiginél közelebb állunk ahhoz, hogy hozzáláthassunk a főépület felújításához is. Úgy néz ki ugyanis, hogy két újabb forrást sikerült szereznünk az épületegyüttes további rekonstrukciójához. A két forrás összértéke közel 3 milliárd forint. A fejlesztések pontos tartalmáról egyelőre még zajlanak az egyeztetések, a kollégákkal dolgozunk a pályázati anyagokon. És ha már turisztika, akkor mindenképpen meg kell említenünk, hogy 2016-ban újra megnyitotta a kapuit a megújított fürdő, amelyet egy 4 csillagos szállodával bővítettek ki az olasz tulajdonosok. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a város legjelentősebb természeti kincse, a kastélypark mellett, a Rába-folyó. Folyamatosan igyekszünk megújítani, szépíteni a környezetét, az ahhoz kapcsolódó kiszolgáló helyeket és igyekszünk olyan funkciókkal ellátni, amelyek vonzóvá teszik - hallottuk.

Bebes István hangsúlyozta: a tavalyi eredmények nem valósulhattak volna meg a városukat szerető polgárok nélkül. Ez az az erő, amely biztató jövőképet vázol Körmend előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!