Hírek

2017.02.10. 17:35

Új műsorok indulnak: "Mi mindig képben vagyunk"

A Szombathelyi Televízió az elmúlt esztendőben is alapvető feladatának tekintette a nézők széleskörű tájékoztatását, kiemelten foglalkozott az értékek összegyűjtésével és bemutatásával. Idén új műsorok indítását is tervezik.

- Alapvető célunk, hogy nézőink jól informáltak legyenek - fogalmazta meg Lovass Tibor, a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. - A Szombathelyi Televízió az elmúlt évben több mint 2100 híranyagon keresztül tájékoztatta a város, illetve a vonzáskörzet lakosságát a történésekről. Tavaly összesen 244 híradóval jelentkeztünk, és volt egy extra adásunk is, október 2-án, amikor a népszavazásról számoltunk be. Így aligha túlzok, ha azt mondom, mi mindig képben vagyunk.

- A híreik csak Szombathely lakóihoz jutnak el, vagy adásaikat láthatják a város határain túl is?

- Természetesen másutt is elérhetők vagyunk. Adásunk - az interneten keresztül - az egész világon hozzáférhető, de a kábelszolgáltatókon révén eljutnak műsoraink a megye számos településére is. Ami a sugárzott adást illeti: a város környékén foghatók vagyunk. Ezen túl természetesen mi is teszünk azért, hogy híreink ne álljanak meg Szombathely, illetve a megye határánál, ennek érdekében szorosan együttműködünk a közszolgálati televízióval is. Több mint négyszáz anyagot készítettünk az MTVA számára, és meghaladta a százat az élő bejelentkezéseink száma.

Tavaly 14 filmet készítettünk. Közülük a Győrvári Edith-film anyaga könyv alakban is megjelent. A magyar kultúra napja alkalmából rendezett gálára a kitüntetettekről, a Prima díj átadójára a jelöltekről portréfilmet forgattunk. A magazinműsorainkban jórészt a hírek hátterének bemutatását célozzuk meg. Tavaly 381 magazint készítettünk, amelyekben több mint félezer közéleti és kulturális anyag szerepelt. A sportműsorainkban 139 saját anyagot láthattak a nézők a Szombathelyi Televízióban, és húsz sportmérkőzést rögzítettünk. Ezeknek a témáknak egy részét az országos csatornák számára is feldolgoztuk, továbbá a Vas Népe megbízásából 224 cikket írtunk a szombathelyi történésekről. Kiemelt feladatunknak tekintjük a helyi értékek bemutatását, a helytörténeti vonatkozású információk átadását. Több mint 25 évnyi archív mozgóképes anyag vár digitalizására. Ez a gyűjtemény már önmagában is egyedi, kimagasló várostörténeti érték, amivel csak a Szombathelyi Televízió rendelkezik.

Lovass Tibor: A műsorainkat a nézői igényekhez kell alakítanunk, így a megújulás folyamatos

- Élő adásokkal milyen gyakorisággal jelentkeznek?

- Magazinjaink rendszeresen élőben készülnek, és interaktívak, vagyis a nézők üzeneteik, telefonhívásaik révén részesei lehetnek a műsornak. Mivel már rendelkezünk közvetítőkocsival, illetve az ehhez szükséges további eszközökkel, képesek vagyunk külső helyszíneken is élő műsor készítésére. Tavaly hét városi közgyűlést követhettek figyelemmel az érdeklődők a csatornánkon. Nézőink élőben láthatták az október 23-ai városi ünnepséget, valamint a Szent Márton-gálát is. Az élő adások mellett több kamerával rögzítettük például a magyar kultúra napiz ünnepséget, a Prima Gálát, a Szent Márton-év megnyitóját, a Savaria Filmszemle gáláját, az ŐrvidékHáz Polgári Esték című sorozatát, valamint a hetente jelentkező Péntektől-péntekig polgármesteri értékelőt.

- Csak szombathelyi információkkal szolgálnak a televízió nézőinek, vagy kitekintenek a megye más településeire is?

- Bár városi televízió vagyunk, több mint két tucat megyeszékhelyen kívüli település eseményéről is beszámoltunk. Forgatócsoportjaink külföldre is eljutottak. Ott voltunk a karitászos zarándokokkal Rómában, Szombathely testvérvárosa, Kaufbeuren Tanzelfestjén, valamint a gráci szilveszteren is. Tapasztalataink szerint nézőink kíváncsiak a megye más településeinek jelentősebb híreire is. Ennek jegyében indítottuk el tavaly a Vas Megyei Önkormányzat támogatásával Vasi Kaleidoszkóp című magazinműsorunkat. A kéthetente jelentkező adás a megye városi televízióinak közreműködésével készül, és beszámol az előző két hét legjelentősebb eseményeiről. Ez a program a megye jelentős részébe juttatja el a szombathelyi, illetve a vasi vidék információit. A műsor fogadtatása kedvező volt, így idén is folytatjuk.

- Mennyire adottak a feltételek a színvonalas működéshez?

- Ami az anyagi hátteret illeti: fő bevételi forrásunk az önkormányzati támogatás, de az előrelépéshez további források bevonására is szükségünk lenne. A mozgásterünk növelése érdekében az elmúlt évben új alapokra helyeztük a marketingünket, amelynek már érzékelhetőek az eredményei. Ami a személyi feltételeket illeti: jól felkészült, sokoldalú munkatársakkal rendelkezünk, de a műszaki vonalon akadnak gondok a szakember-utánpótlással, ezért tervezzük egy ilyen irányú képzés elindítását. A városi közgyűlés foglalkozik a televízió önkormányzati ingatlanban való elhelyezésének lehetőségével. Készült egy felmérés a volt Epcos-telephely egyik épületének ilyen célú átalakítására, illetve a szükséges műszaki fejlesztésekre. Ezzel kapcsolatban várhatóan a következő ülésen foglal majd állást a testület.

- Készülnek-e új műsorok az új esztendőben?

- Természetesen igen. A műsorainkat a nézői igényekhez kell alakítanunk, így a megújulás folyamatos. Több új műsor áll előkészítés alatt, amelyek közül néhányat már a közeljövőben láthat a közönség. Tudjuk azt, hogy nézőink között nagyon sok az időskorú, ezért elindítunk egy nyugdíjasműsort 60+ címmel, amely ennek a korosztálynak az örömeiről, nehézségeiről szól, és a készítésében is részt vesznek az érintettek. A városban nagy számban működnek civil szervezetek. Ezeknek a tevékenységét mutatja be egy másik magazinunk, amelyből nézőink tájékozódhatnak majd a szervezetek aktuális programjairól is. Szerepel az elképzeléseink között egy interaktív szolgáltató magazin elindítása, bővítjük a Hétvége című műsorunkat, és önálló magazinnal jelentkezik az egyik szombathelyi nagyvállalat is. Természetesen idén is megrendezzük a Savaria Filmszemlét is.

- Életműdíjat kapott 2016-ban, majd az év végén elnökének választotta a Helyi Televíziók Országos Egyesülete (HTOE). Milyen feladatokkal jár ez?

- A hetvenhét helyi televízió az ország egészét jeleníti meg a magyar médiában, és ez olyan alap, amelyre hosszú távon lehet építeni. Kandidálásomban a jogbiztonságot, az ismertséget és az anyagi biztonság növelését jelöltem meg célként az előttünk álló hároméves ciklusra. A helyi televíziók olyan értékeket tudnak összegyűjteni és közvetíteni a helyi közösségek felé, amelyeknek nem csak helyben lehet megtartó ereje. Érdemes lenne olyan országos műsorban, műsorsávban gondolkodni, amelyet a helyi televíziók állítanának össze a műsoraikból. Fontos a szerepük abban a tekintetben is, hogy a helyi lakosságot érintő helyi eseményekről a helyi televíziók számolnak be, míg az országos csatornák zömében ezekből többnyire inkább a negatív kicsengésű híradások kapnak helyet.

- A helyi televíziók komoly képzési bázisai az országos csatornáknak is.

- Valóban, az évtizedek során a helyi médiumoknál olyan szakemberek tanulták meg a szakmát, nevelkedtek, csiszolódtak, akik országos csatornáknál váltak ismertté. Ez a folyamat ma is tart. A duális képzés nagyon fontos színterei vagyunk. A HTOE-nek a médiaszakemberek továbbképzésében lehet és kell is a jövőben nagyobb szerepet vállalnia. Egyebek között ez is fontos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!