Hírek

2015.07.25. 07:12

Új rendezvény született Celldömölkön: vasárnap estig ismerkedhetünk a kemenesaljai vadászokkal

Celldömölk – Új rendezvénnyel gazdagodott Kemenesalja: a Celldömölkön megrendezett vadásznapokon vasárnap estig kicsik és nagyok egyaránt találnak kedvükre való programot.

Nagy Ildikó

Szépen művelt földek, jó bort adó egykori vulkánok, gyógyító vizek eddig is voltak Kemenesalján, most egy újabb rendezvény révén a térség vadászai is megmutathatják magukat. Erről is beszélt a Vulkán fürdőnél megrendezett I. Kemenesaljai Vadásznapok péntek esti megnyitóján Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke, aki történelminek nevezte a pillanatot, a remélhetőleg hagyományteremtő rendezvény megszületését.

Gagyi István, a megyei vadászkamara elnöke hangsúlyozta: az ilyen rendezvényekre azért is szükség van, hogy az emberek megismerjék a vadászok munkáját, a vadgazdálkodás lényegét. Az elnök szólt arról is, hogy 1971 után 2021-ben ismét Magyarországon rendezik meg a vadászati világkiállítást, ez is jelzi, hogy a magyar vadászok tevékenységét elismerik.

Lakatos Pál, a Safari Club International alelnöke a vadászok oldaláról közelítette meg a témát: mint mondta, a vadász nem hobbiból öl, hanem szenvedélyből vadászik, beszédében e két dolog közötti különbségre világított rá.

Fehér László, Celldömölk polgármestere házigazdaként üdvözölte az új rendezvényt, annak résztvevőit. A távolabbról érkezőknek bemutatta Kemenesalja fővárosát, és vázolta azokat a fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően Celldömölk vasutasvárosból idegenforgalmi szempontból is fontos úti cél lett: a tíz éve átadott fürdővel, a vulkánparkkal és a zarándokturizmus szempontjából kulcsfontosságú látnivalókkal.

Az I. Kemenesaljai Vadásznapokon elismerést vehettek át azok a kemenesaljai vadászok, akik az elmúlt évtizedekben, években sokat tettek a vadászati kultúra terjesztéséért, és saját tevékenységükkel mutattak példát társaiknak. Id. Bakó László, Czillinger Gyula, Keresztúri Csaba mellett a Kemenesaljai Vadásznapok egyik szervezője, Rudolf Wiedner vehették át az újonnan alapított díjat.

A fürdő melletti szálloda udvarán kemenesaljai vadászok trófeáit bemutató kiállítás nyílt, amely vasárnap estig megtekinthető. A szervezők arról is gondoskodtak, hogy a látvány mellé sztorikat is kaphassanak a látogatók: a tárlatvezetést a negyven éve vadászó id. Bakó László vállalta nagy-nagy örömmel.

A Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület égisze alatt megvalósuló rendezvény szombaton és vasárnap is sok programot kínál: a szombati szakmai fórumon a készülő új vadászati törvényről és a fegyverekről hallhatnak előadást az érdeklődők, a Káld melletti Hidegkúti lőtéren koronglövő versenyt rendeznek. Traktor-, terepjáró- solymász- és kutyabemutatók is lesznek, a gyerekeket játszóházba és ugrálóvárba várják. A kemping parkolójában helyi és kézműves termékek közül válogathatnak a látogatók. Szombat este sztárvendég is érkezik: Szűcs Judith 21 órakor lép színpadra, utána bál kezdődik.

Vasárnap 10 órakor Kirner Zoltán plébános vadászmisét celebrál, ebédre vadgulyás készül. 15 órakor szarvasbőgő versenyre, 17 órakor favágó bemutatóra várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!