Hírek

2015.08.12. 09:16

Új szívre vár Szilvi - a fiatal körmendi lány az életéért küzd

Körmend – Szívátültetésre vár a körmendi László Szilvia. Több mint egy hónapja van már a Honvédkórházban. A biztonságos élete fenntartására gyűjtenek körmendi civilek.

Bakos Ágnes

– Fizikálisan most jól van, lelkileg próbáljuk feldolgozni az eseményeket – kezdte Lászlóné Holtay Andrea, Szilvia édesanyja.

Nyolc évvel ezelőtt diagnosztizáltak Szilvinél szívbetegséget. Megjártak nagyon sok orvost: Szombathelyen, Zalaegerszegen, Sopronban, Budapesten és Pécsett is.

Örökletes szívizom-megvastagodás is volt a diagnózisok között, majd a III. fokú AV-blokk után defibrillátoros pacemakert építettek be Szilvinek. Jól viselte a mindennapokat, fizikálisan is terhelhető volt – mesélte az édesanyja.

– Érettségi után, a bankettjük éjszakáján lett nagyon rosszul, a „gépe” 13-szor „kiütötte” és kétszer újra kellett éleszteni. Mint kiderült, elromlott a pacemaker egyik vezetéke, de ezt nem vették észre a kontrollvizsgálat alkalmával.

Nyolc évvel ezelőtt diagnosztizáltak Szilvinél szívbetegséget.

– Győrben jár egyetemre, nagyon jó volt, hogy elkezdte az iskolát, mert kicsit elterelte a gondolatait. Most fejezte be a második évet – mondta Andrea.

Persze rendszeres kontrollal járt a betegség, aztán év elejétől megint rosszabbra fordult az állapota. Áprilisban jelzett a gép, hogy lemerül az elem és cserére van szükség a pacemakerben. Aztán hiába cserélték ki a készüléket, még rosszabbul lett. Hányt, sorozatos hőemelkedése volt. Kiderült, hogy tüdőgyulladást kapott.

Édesanyja sorolta: Sopron, Zalaegerszeg, Szombathely és vissza – hallgatva is kálváriának tűnik az orvosról orvosra járás. Andrea maga is az egészségügyben dolgozik, ahogy beszélt a lányáról, hallani, hogy nem hagyta annyiban soha a diagnózisokat. Kétoldalú szívelégtelenség volt a tavaszi megállapítás, ami után a zalaegerszegi orvos közbenjárásával lehetőséget kaptak arra, hogy Szilvi a Honvédkórházba kerüljön.

– Június 28-a óta van Budapesten. Elégtelen volt az eddigi kezelése, kiderült az is, hogy a beültetett pacemaker nem volt megfelelő – mondta Andrea.

– A sorozatos orvosi hanyagság csak rontott Szilvi állapotán. Nem vádolok senkit, de sok esetben nem vettek észre egyértelmű jeleket az eddigi kezelőorvosai – jelentette ki az édesanya.

A legfontosabb, hogy Szilvi erősödik: készítik elő a transzplantációra. A már tervezett műtét még nem volt kivitelezhető, mert a zalaegerszegi pacemakercsere alkalmával fertőzést kapott, ami miatt szívizomgyulladása lett, és most azt kezelik. Két hét még, amíg a gyulladás ellen adott antibiotikum-terápia folyik, aztán utána döntenek, mit tudnak tenni. Még sok vizsgálat vár Szilvire, aztán, ha minden értéke negatív lesz, akkor kerülhet transzplantációs listára – mondta el az előttük álló hetekről Lászlóné Holtay Andrea.

Szilvi most nagyon sok vitamint szed, így erősítik az immunrendszerét. Az édesanya gyors számításai szerint 60-70 ezer forintba kerül havi szinten csak a vitaminadag. Ezeket a kiegészítőket nem biztos, hogy szedheti majd a szívátültetés után.

Komoly költség most is az utazás és a transzplantáció után is az lesz, hiszen hetente kell majd kontrollra vinni Szilvit, úgy, hogy az ő állapotában nem utazhat tömegközlekedéssel.

Ezért fogtak össze a körmendi civilek. A Vasparipa Egylet elnöke, Szabó Anita Eszter volt az ötletgazda, hiszen jó barátnője Andreának. Falunapokon már gyűjtöttek pénzt, de Anita azt mondta, még nem bontották ki a dobozokat.

Csatlakozott a szelíd motorosokhoz a Magyar–Finn Baráti Kör is.

A két szervezet közös felhívása emlékeztet: Szilviának speciális, steril körülményekre lesz szüksége a műtét után, ezért az anyagi támogatáson kívül várják Körmend és környékbeli kőművesek, burkolók felajánlásait és építőipari anyagokat, hogy átépíthessék a házat, Szilvi lakrészét.

Lászlóné Holtay Andrea elmondta: már vannak mesteremberek, akik jelezték, hogy segítenek, csak arra várnak, mikor van rájuk szükség.

Körmend már sokszor megmutatta, hogy jó célért egységbe tud állni – erre számítanak most is a gyűjtést kezdeményező civilek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!