Hírek

2015.03.25. 15:49

Új telkek kialakításával segítik a fiatalok letelepedését Vasegerszegen

Vasegerszeg - A 400 lakosú kis falu többször elnyerte a Humanitárius település címet, itt temették el 1893-ban a neves 19. századi orvost, Markusovszky Lajost, akinek a szabadságharc idején komoly megbízatása volt.

Merklin Tímea

A Humanitárius település elismerést azok a falvak, városok kapják, amelyek együttműködnek a Magyar Vöröskereszttel, karitatív szellemben munkálkodnak, támogatják az elesetteket, a rászoruló családokat. Fontosnak tartják az egészségnevelést, beleértve a véradásra mozgósítást, az elsősegélynyújtási képzést. Miután Vasegerszeg harmadszor is elnyerte a címet, márványtáblát is kapott, a falu egyik és másik végén is ki van téve – amint a polgármesteri hivatalra is.

– A falu két jól működő civil szervezete közül egyik a Vöröskereszt, a másik a polgárőrség. Mindkét szervezetben van egy erős mag, amelyre mindig lehet számítani – tudjuk meg Németh Józseftől, aki 2002 óta folyamatosan polgármester, és sokat fárad a kisközség arculatának megteremtésén. A Markusovszky-kultusz ápolása a szívügye. Testvérkapcsolatot alakítottak ki a szlovákiai Csorbával, Markusovszky Lajos szülőhelyével. A híres orvos születésének 200. évfordulója április 25-én lesz. Előtte egy nappal Csorbán ünnepelnek, utána egy nappal pedig Vasegerszegen.

Németh József polgármester szintén az idei év feladatának tekinti, hogy a második világháborús megemlékezésekhez külön emlékhelyet alakítsanak ki, jelenleg a két háború hőseinek nevei egy emlékművön vannak. Fotó: A szerző

Markusovszky nevét mindenki úgy ismeri a megyében, hogy róla nevezték el a szombathelyi kórházat, minthogy az 1848-1849-es szabadságharcban tiszteletbeli őrnagyi rangot kapott, és Görgey Artúr fejsérülését ápolva, végig mellette maradva elkísérte őt egészen Klagenfurtig. Azt kevesebben tudják, hogy Vasegerszegen temették el végakaratának megfelelően.

A polgármester elvezet a vasegerszegi Kiss-Markusovszky-kastélyhoz: a főorvos a tulajdonos Kiss Lajos lányát, Zsófiát vette feleségül, itt volt a második otthona, szeretett Vasegerszegre járni. A kastélytól nem messze van a kegyeleti park, ahol a doktor sírja található. Vasegerszegen március 15-i nemzeti ünnep nem múlhat el a róla való megemlékezés nélkül, hiszen fontos szerepet töltött be 1848-ban a magyar katonai egészségügyi szolgálat létrehozásában, amelyet a magyar kormány megbízásából vállalt. Hadorvosi tanfolyamot szervezett honvédorvosok képzésére, katonai sebészetet oktatott és műtő gyakorlatokat tartott. Vas megyében mindössze két orvos sírhelye került be a Nemzeti Sírkertbe, az egyik dr. Markusovszky Lajosé, a másik a szombathelyi Jáki úti temetőben nyugvó kórházigazgató, sebész, műgyűjtő dr. Smidt Lajosé. Mivel 2015-öt Markusovszky emlékévnek tekinti a település, a sírját szeretnék felújítani. Az emlékév keretén belül ősszel orvoskonferenciát terveznek a faluban neves, meghívott professzorok részvételével. Ebben természetesen számítanak a megyei Markusovszky kórház segítségére is.

Németh József falubeli sétánk során a helyi önkéntes tűzoltó egyesület megalakulásának 100 éves évfordulója alkalmából elhelyezett, tetővel védett tűzoltó kocsit is megmutatta.

Vasegerszegen nem csak a múlt tisztelete erős, de a jelenbeli fejlődés akarata is: sok az újdonság. Amint Németh Józseftől megtudjuk, még idén falutévé indul, kép-újságot szerkesztenek, a rendezvényekről pedig összefoglalók lesznek. Idén a faluban működő idősek otthona is jubilál, 20 éves lett. Szintén az idei év feladatának tekintik, hogy a második világháborús megemlékezésekhez külön emlékhelyet alakítsanak ki, jelenleg a két háború hőseinek nevei egy emlékművön vannak, azoké, akik a fronton meghaltak. Akik élve hazatértek, de már nem élnek, azok számára lenne egy emlékhely. A faluképet a terek rendezésével teszik szebbé, bővítik a játszóteret, komplex szabadidő centrumot szeretnének kialakítani.

Kimegyünk a leendő vásártérre, ahova a 60-as években megszűnt vásárokat szeretnék visszahozni. Most teherautók robognak el mellette, hátul az útépítők telepítették ide a betonüzemet. Mellette tájház található, amiben a falu egykori tanítójának, Németh Jenőnek a gyűjteményét helyezték el. Állandó nyitva tartása nincs, de kérésre bármikor látogatható.

Az önkormányzati gazdálkodás egyik fő eleme a tulajdonban levő rétek, szántók bérbeadása, a másik pedig, hogy a gázfelhasználást folyamatosan csökkentik a biomasszakazán program nyomán, be is nézünk a kazánhoz, amely az önkormányzati intézményeket szolgálja ki, faaprítékkal és hasított fával tüzelik.

Megtudjuk még, hogy Vasegerszegen nem igen akad eladó ingatlan, pedig szívesen jönnek ide a fiatalok letelepedni, viszonylag alacsonyak az árak. Jó a busz- és a vonatközlekedés. A falu lakossága 15 kilométeres körzetben el tud helyezkedni, legtöbben Sopronkövesdre, Bükre, Répcelakra vagy Sárvárra járnak dolgozni, alig van munkanélküli.

A település célja, hogy segítsék a letelepedést új telkek kialakításával.

– 2016 végére elkészül az M86-os út, Vasegerszeg kimarad a forgalomból, nyugalom lesz – néz a jövő elébe a polgármester. Úgy véli, ha csendesebb lesz a környezet, talán könnyebben lehet idetelepíteni vállalkozásokat, így növelni az adóerőt. A vasútállomás megújulása is pozitívum: bekerül Vasegerszeg közepébe, a vásártér falu felőli oldalára. A GYSEV modernizálja, távvezérlésű lesz, 90 méteres térkövezett peronnal, profi világítással, esőbeállóval, az önkormányzat pedig rendbe teszi a környezetét, kialakítja az odavezető utat, a járdát megvilágítással.

Jegesmedvék a híradóban

Vajon minek falutévé, mikor a hírgyárakból ömlik az információ, úgyis túlzott a médiafogyasztás, és az internetfüggőség már-már kötelező? Tájékozódni kell, mert a tét az életünk. Amint a természettudósok bizonyítják: az erőszakosabb ugyan legyőzi a gyengébbet az állatvilágban, mégsem a legerősebbek a túlélők, hanem akik gyorsabban tudnak alkalmazkodni. A katonáknak tanítják: a harc nem a csatatéren kezdődik, hanem ott, hogy van-e enni- és innivalód, gyufád, hogy tüzet gyújtsál, és ha nincs, akkor mit csinálsz. A tájékozódás létkérdés. Minél kevésbé ismerjük a nagyvilágot, annál kiszolgáltatottabbak vagyunk. Az információk gyűjtése sem elég, ki kell válogatni a hírözönből a számunkra hasznosat. Egy sokak által megosztott klipben az amerikai pszichológus röhög azon, hogy valakinek a jegesmedvék problémája fáj. Pedig ez nem feltétlenül depressziós tünet, hiszen annak, hogy a fehér bundások kihalóban vannak, a klímaváltozás az oka. Ez bizony mindannyiunkat érint, az ember feladata, hogy csökkentse a fosszilis energiafelhasználást, az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Nemcsak a nagyvilágban érdemes körülnézni, de a szűkebb hazában is. Vasváron geotermikus energiával csökkentik a gázfelhasználást, így 1000 tonna klímaváltozást okozó gázzal jut kevesebb a levegőbe. Vasegerszegen biomassza kazán program nyomán használnak el kevesebb gázt.

A kis falu hírei az ott élők számára fontosak. Mikor lesz lomtalanítás, kiket hívtak meg falunapra, jól megy-e az élet az idősek otthonában, mire szerveződnek a kisgyerekes anyukák, mi mozgatja a fiatalokat, hány új kutat fúrtak, miért kerül majd napkollektor a kultúrház tetejére? Legalább firtassuk, hogy mi újság a házunk táján. Ha a magunk környezetéért mindent megteszünk, talán még a jegesmedvéket is meg lehet menteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!