Hírek

2016.05.05. 18:11

Újabb 600 méterrel bővült az akadálymentes tanösvény hossza

Kám - 600 méterrel bővült a Jeli Arborétumban található akadálymentesített sétaút hossza. A beruházás 22 millió forintból valósult meg.

Budai Dávid

Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. igazgatója emlékeztetett, gróf Ambrózy-Migazzi István több mint egy évtizedes munkával hozta létre Vas megye, Magyarország és Európa legszebb természetes kertjét. Örökségét ma a Magyar Állami Erdészet kezeli. - Erkölcsi és szakmai kötelességünk, hogy ezt a varázskertet - ahogyan a gróf nevezte - megfelelően ápoljuk, óvjuk és fejlesszük - tette hozzá az igazgató. Két évvel ezelőtt Áder János köztársasági elnök jelenlétében adták át az akadálymentes sétaút első 800 méter hosszú szakaszát, ahol 25, Braille-írással is ellátott tábla ismerteti a látássérültekkel a különleges növényeket. A most átadott második ütemben újabb 600 méteres tanösvényt alakítottak ki, ezúttal 13 új táblával, ahol a magyar és Braille-írásos szöveg mellett már németül is olvasható az ismertető. A bejárat közeléből induló akadálymentes sétaút három helyen kapcsolódik a már meglévő akadálymentesített járdához, és az új szakasszal egy kevésbé ismert arborétum részletet is megismerhetnek a látogatók. Bugán József hangsúlyozta, a tanösvény második üteméhez 20 millió forintot kaptak a Földművelésügyi Minisztériumtól, amelyhez kétmillió forintot tettek hozzá saját forrásaikból.

Nagy Lászlóné, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének alelnöke elmondta, még soha nem tapasztalt olyan nagyfokú figyelmet és törődést, mint ennél a beruházásnál. Az esetek túlnyomó többségében, ha a látássérülteknek készítenek valamit, előzetesen nem kérik ki a véleményüket, most kikérték, márpedig ez a gesztus példaértékű.

V. Németh Zsolt környezet-ügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy általában úgy érzi az ember, ha visszatér gyermekkora helyszíneire, hogy minden más, a patak kisebb lett, a fákat kivágták. Tíz alkalomból kilencszer ez jut az eszünkbe, a Jeli Arborétummal azonban nem így vagyunk. Nemcsak, hogy felfedezzük az egykori szépségeket, de jelentős pozitív változásokat is érzékelhetünk. Így gondolta ezt Kertészné Vargyas Réka is, aki éppen a tájékoztató tábla Braille-írását olvasta folyékonyan, amikor megszólítottuk. Mint mondta, nagyon örül, hogy látássérültként is megismerheti a parkot.

A 107 hektáron elterülő Jeli Arborétum legnagyobb látványossága a május eleje és június vége között virágzó rododendronok látványa, amely minden évben látogatók ezreit vonzza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!