Hírek

2016.07.21. 09:26

Újra épülhet a vasfüggöny a megyehatáron? - Osztrák tervek szerint a magyar-osztrák határ 100 kilométeres szakaszán

Osztrák tervek szerint újra felhúznák a határvédő kerítést a magyar-osztrák határszakasz 100 kilométeres szakaszán. Ez Vas megyét nagyjából Pinkamindszentig érintené. A helyi polgármester szerint ez nem csak gazdasági visszalépést jelentene.

Turbók Attila

- Amennyiben megnő a menekültek száma, úgy Ausztria kész kerítés felhúzására a magyar-osztrák határ száz kilométeres szakaszán – jelentette ki a burgenlandi rendőrség szóvivője a dpa német hírügynökségnek. A közös – háromszáz kilométeres – határszakasz száz kilométerén tervezik kiépíteni az „új vasfüggönyt”, olyan módon hogy a közös szakasz északi és déli végétől számított ötven-ötven kilométeren húzódna a határzár. Osztrák vélemények szerint ez a két szakasz a legveszélyeztetettebb migránsok szempontjából. Egyikük a Győr-Moson-Sopron megyei határszakasz lenne, Rajkától nagyjából a Fertő-tóig, a másik ötven kilométer pedig Vas megyét érinti, a hármashatártól vélhetően Pinkamindszent-Vasaljáig.

Az autóknak már most is zárva a határ Pinkamindszentnél

Az elképzelés mára nem csak a tervezőasztalon létezik: Ausztria napjainkra több száz telektulajdonossal szerződött arra, hogy szükség esetén határzárat építhessenek a területükön. E szerződések létét több vasi polgármester információi is megerősítik. Az osztrák állam egyelőre négy méter széles sávot bérel e szerződésekkel, melyen az osztrák hadsereg és rendőrség járőrei közlekedhetnek majdan.

Ausztria egyértelműen a menekültek számának növelését jelölte meg intézkedése okaként, hiszen becsléseik szerint naponta húsz-harminc menekült érkezik Ausztriába, Magyarország felől. Az osztrák kormány idén szigorított menekültpolitikáján és a határok védelmén. Ennek nyomai már látszódnak a Vas megyei szakaszokon is, több helyen megszüntették a gépjárművek átengedését, más átkelőknél pedig ellenőrző pontok kiépítését kezdték meg. Ausztria ebben az évben legfeljebb 37 500 migránsnak hajlandó menedéket adni. Ausztria már felépített egy 3,7 kilométeres kerítést a szlovén határon és a Brenner-hágón is a határellenőrzés visszaállítását, valamint egy kerítés felhúzását tervezi.

Sátrak osztrák oldalon: Az építendő kerítést tárolják benne

- Úgy vélem, az említett osztrák tervek – amelynek jelei már hetek óta mutatkoznak a közös határszakaszokon – nem csak migrációs és gazdasági kérdéseket vetnek fel – jelentette ki Csiszár István, a feltehetően érintett Pinkamindszent polgármestere. Hangsúlyozta, egy újabb – most osztrák oldalon felépített – vasfüggöny visszavetné a közös munkát a határ két oldalán, lelkiekben is felidézve a nyolcvanas évek előtti évtizedeket. – Semmi jóra nem enged következtetni ez a lépés, amelyet továbbra is értelmetlennek tartok, legalábbis itt a magyar-osztrák szakaszon – fogalmazott a polgármester. Kiemelte, pont a Nyugat-Európa által hangoztatott magasröptű elvek sérülnének a két ország közti kerítéssel. – További érdekesség, hogy a Pinkamindszentnél is érvényes gépjárműzár is csak kifelé működik maradéktalanul, előfordul, hogy a rendőrök onnan átengedik errefelé a járműveket – mondta Csiszár István. Hozzátette, a felépített határzár az osztrák gazdákat érzékenyebben érintené, - de ők biztosan megkapják a kártérítést – mondta a községi polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!