Hírek

2016.08.20. 12:26

Ünnepelt a testület - Ülést tartottak Szent István tiszteletére Bükön

Bük – A büki önkormányzat rendkívüli képviselő-testületi üléssel emlékezett meg az államalapítás ünnepéről.

Vadas Krisztina

Felemelő és megható pillanatokkal tűzdelve telt a büki képviselő-testület ülése, melyet az államalapítás ünnepének alkalmából hívtak össze. Mivel hivatalos ülésnek számított ez az alkalom, így dr. Németh Sándor, a város polgármestere nyitotta meg, miután megállapította, hogy határozatképes a testület. Mindössze két képviselő nem tudott jelen lenni az eseményen, ők ezt előre jelezték is. A polgármester ezután ismertette a napirendi pontokat, melyek ezúttal nem döntéshozatalokról, megvitatni való témákról szóltak: az ünnepi műsor elemei kerültek napirendre, melyek közt zenés-énekes produkciók mellett díjak átadása, és az új kenyér megáldása is szerepelt.

Első napirendként dr. Kapiller Sarolta, a Vas Megyei Kormányhivatal Kőszegi Járási Hivatalának vezetője köszöntötte az ünneplőket és mondta el megemlékező beszédét.

– Első szent királyunk emlékünnepe van, mely a nemzetünk történelmére és a magyarság sorsára iráányítja a figyelmet – kezdte felszólalását a hivatalvezető.

– Szent István alakja kiemelkedik királyaink sorából. Az európai kultúrközösségbe emelte azt a népet, melynek a történészek szerint már volt kialakult, saját kultúrája, megvoltak erényei és hibái is. Szent István mindezekkel együtt elfogadta ezt a népet, és az államalapítás pillanatában úgy döntött, nem a keleti, hanem a nyugati kereszténységhez kapcsolja a magyarságot. A magyar nép az idők folyamán képes volt erényeit és hibáit úgy kamatoztatni, hogy több mint ezer éven át fennmaradjon. Ennek a megmaradásnak az alapjait Szent István királyunk rakta le – emelte ki méltató beszédében dr. Kapiller Sarolta.

Őt a második napirendi pont keretében a répcelaki férfikar követte, akik gitárkísérettel adtak elő Szent Istvánra emlékező dalokat.

A hagyományokhoz híven, az ünnepi testületi ülés keretében átadták a büki önkormányzat által alapított díjakat. Pontosabban csak egyet, a képviselők ugyanis úgy döntöttek, hogy idén csak egy embert díjaznak.

Ezt a kitüntetést pedig 2016-ban Galambos Ferencnének ítélték oda. A polgármester kiemelte, hogy azért Galambos Ferencnének adták át a díjat, mert hosszú éveken át, tanárként és igazgatóhelyettesként is sokat dolgozott az oktatás fejlesztéséért. Emellett civil szervezetek munkáját is segíti, tagja a büki női énekkarnak és a büki újságnak is rendszeres szerkesztője. Galambos Ferencnét igazi meglepetésként érte a kitüntetés, ugyanis előzetesen nem értesítették ki, mondván, az énekkarral úgyis részt vesz az eseményen. A meglepettségtől szinte sokkolva köszönte meg a díjat.

– Mindig is szerettem a közösségért dolgozni – emelte ki köszönetében. A díjátadó után Sok-Szín-Pad társulatának két tagja, Horváth Máté és Pataki Laura olvastak fel Szent István fiához, Imre herceghez írt intelmeiből.

Természetesen az új kenyér megáldása is napirendre került az ünnepi ülésen. A büki történelmi egyházak képviselői megszentelték és megáldották az idei új kenyeret, majd dr. Németh Sándor polgármester és Baranyai Róbert alpolgármester szelték fel, melyet szét is osztottak a vendégeknek.

A képviselő-testület ülését a büki női kórus előadása zárta, mely igazán megható pillanatokat is tartogatott. Mikor felcsendültek a jól ismert Honfoglalás dallamai, a répcelaki férfikar a közönség soraiban ülve csatlakozott be az asszonyokhoz. Végül már szinte mindenki egy emberként énekelt, aki ott volt a teremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!