Hírek

2016.05.26. 11:21

Uszadéktorlaszokkal küzdenek a vasi vízügyi szakemberek a Répcén

Uszadéktorlaszok felszámolásába kezdett a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Répce Csepreg és Tompaládony közötti szakaszán. 22 helyszínen dolgoznak, a munkálatok összköltsége több mint 17 millió forint. Az igazgatóság vezetője helyszíni sajtótájékoztatón mutatta be, milyen nagy feladatot jelent számukra mindez.

Médiaközpont

A Répce teljes hosszának harmada, 40 kilométeres szakasz tartozik a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésébe. A folyó mentén gyakran alakulnak ki uszadéktorlaszok, amelyek főként az árhullámok idején bedőlt fákból és a vízbe hulló korhadt, száraz törzsekből állnak össze. 2014 különösen csapadékos év volt, a Répce is többször megáradt, ennek következtében több hordalék és uszadékfa került a vízbe. Az utóbbi időben egyre több kárt okoznak a hódok is: tömegével döntik a vízbe az egészséges fákat, építik a gátakat, amelyek akadályozzák a víz folyását.

A torlaszok gyakran olyan méretűek, hogy visszaduzzasztják a vizet, emiatt a közelben lévő mezőgazdasági területeket az elöntés veszélye fenyegeti. A víz sok esetben megpróbálja megkerülni az akadályt, így azonban alámossa a partot, és további fák zuhanhatnak a mederbe. A torlaszokon gyakran akad fenn háztartási hulladék, leggyakrabban PET-palack, ami nem szép látványt nyújt az egyébként vadregényes, gazdag élővilággal rendelkező környezetben.

fotó: Médiaközpont

- A Répce völgye Natura 2000 besorolás alá esik, uniós kötelezettségünk megőrizni a természetes állapotot, aminek része az is, hogy időnként fák dőlnek be a mederbe. A torlaszok hatására azonban a vízfolyások már kisebb vizeknél nagy gyakorisággal kiöntenek, ami viszont az ártéren vagy a parton gazdálkodóknak okoz kárt. Ők azt az igényt fogalmazzák meg, hogy az igazgatóság ezt az állapotot szüntesse meg, és alakítsa át úgy, hogy minél ritkábban és minél kisebb mértékben forduljanak elő kiöntések - mondta el Gaál Róbert vízügyi igazgató.

A torlaszok eltávolítása nehéz és költséges feladat, kézi erővel nem lehet elvégezni. Lánctalpas munkaképekkel közelítik meg a partot, az ehhez szükséges cserjeirtást, fakivágást minden esetben egyeztetik a területileg illetékes nemzeti parkkal. Ottjártunkkor a markoló egy szinte mederszélességű torlaszt számolt fel, több méter hosszú, vastag fatörzseket emelt ki a vízből. A parton embermagasságú kupac halmozódott fel. Az ázott, iszapos fa hulladéklerakóba kerül.

A Répce mentén Szakony, Csepreg, Bük, Bő, Chernelházadamonya, Tompaládony, Nagygeresd és Vasegerszeg térségében összesen 22 uszadéktorlaszt számolnak fel. A munkálatok célja, hogy a víz akadálytalanul elfolyhasson, kevesebb legyen az elöntés, illetve gyorsabban vonuljon le egy esetleges árhullám.

A munkálatok összköltsége 17,5 millió forint, várható befejezése június közepe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!