Hírek

2012.11.06. 17:31

Útlezárások a Rába áradása miatt

Csörötnek - Árvizeket okozott a hétfői, masszív esőzés. Miután a szlovén és osztrák vízgyűjtőn árhullám indult el, kihatott a Rábára, a Pinkára, a Gyöngyösre is. Volt, ahol annyi eső esett, hogy 4 óra alatt méterekkel növelte a folyók vízszintjét. Nagyobb kárról nem tudunk.

Kozma Gábor

A levonuló árvizekről a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető-helyettese, Szimandel Dezső tájékoztatott.

- A jelentős csapadékot okozó, hullámzó frontzóna keletebbre helyeződött, kedden késő délután igazgatóságunk vízgyűjtő területén megszűnt a csapadék. Helyenként nagyon sok eső esett, de az előrejelzések szerint szerdától szárazabb idő jön - mondta. - A Rába szentgotthárdi szakaszán hétfő déltől intenzív áradás kezdődött, így elrendelték a harmadfokú árvízvédelmi készültséget.

- Az árvízvédelmi munkák folyamatosak, gátőreink továbbra is fokozott figyelő- és járőrszolgálatot tartanak, a zsilipek zárva. Ezen a szakaszon az árhullám tetőzése 450 centiméterrel a hajnali órákban következett be, azóta apad. A szentgotthárdi önkormányzati támfalnál szivattyúzás vált szükségessé. A Rába menti önkormányzatokat tájékoztattuk a levonuló árhullámról, szakmai tanácsadással is segítjük a védekezésüket. Magyarlakra az árvízvédelmi készletünkből 500 homokzsákot biztosítottunk, a vízátfolyások miatt a Rönök-Csörötnek közutat, a Rábagyarmat-Csörötnek összekötő utat és a Rátót-Rábagyarmat összekötő utat le kellett zárni - hallottuk.

Csörötneken nemrég adtak át egy jelentős rábai vízügyi létesítményt. Ez is kellett ahhoz, hogy ne öntse el a folyó a mélyebben lévő területeket. Intenzíven védekeztek kedden Csákánydoroszlónál is: az árhullám azóta elvonult. Körmendnél azt láttuk, hogy a Rába hídnál közmunkások csoportja gyülekezik.

- Elkészítettük a homokzsákokat, mert csak ezután lesz a tetőzés - mondta el egy fiatalember. - Azt tartják itt, ha a közeli tulipánfa koronáját eléri a víz, akkor ki is önt - mutat a hídról - lefelé. De a Rába csak a fa gyökereit nyaldossa, miközben uszadékot halmoz a főpillérnél. A harmadfok itt is bejött, völgyi elöntések is keletkeztek. A Büdös árok, illetve a Várkerti zsilip lezárása megtörtént, ezen a szakaszon folyamatos a figyelőszolgálat. Az árvíz a Rába alsóbb szakaszain mára  várhatóan ellapul, így Sárvár térségében valószínűleg nem okoz gondot - hallottuk. Kőszegnél a Gyöngyös vízszintje 2 métert emelkedett, 4 méteres vízszinttel tetőzött, apad. A Pinka Felsőcsatárnál apad, Kemestaródfánál árad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!