Hírek

2017.09.03. 18:35

Vadászok ünnepe - A trófeakiállítás vasárnapig még látogatható

CELLDÖMÖLK Tekintélyes trófeák között, finom ételek mellett ünnepeltek szombaton a vasi vadászok Kemenesalján.

Nagy Ildikó

Két terítékre került gímszarvasbika előtt, a vasi vadászkürtösök zenéjére gyülekeztek a Kemenesaljai Művelődési Központnál a megyei vadásznap résztvevői szombaton. A vendégeket Gagyi István, a rendező két szervezet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Vas Megyei Területi Szervezete és a Vasi Vadgazdálkodók Védegylete - elnöke köszöntötte. Méltatta a magyar vadászati hagyományokat és eredményeket, és arra kérte a megyében tevékenykedő 53, vadászatra jogosult társaság és szervezet tagjait, hogy továbbra is magas színvonalon, etikusan végezzék a munkájukat. A házigazdák nevében Fehér László, Celldömölk polgármestere üdvözölte a résztvevőket. Egyúttal bejelentette, hogy a művelődési házban rendezett trófeakiállítás egy hétig a városban marad, így azt az óvodások és iskolások is megtekinthetik.

- A mai nap újabb bizonyítéka annak, hogy a vadászok igazi közösségi emberek, akik amellett, hogy őrködnek a természet egyensúlya felett, hisznek az emberi kapcsolatok erejében is - e szavakkal kezdte megnyitóbeszédét Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője, a megyei vadásznap fővédnöke. A képviselő a parlamenti ciklus során hozott, a vadászokat érintő döntések közül kiemelte a szakmai szervezetekkel közösen alakított, 80 százalékos támogatottsággal elfogadott, és a tőlünk nyugatabbra lévő országokban is példaértékűnek tartott vadászati törvényt. - Az új szabályozás azonban csak a keretet adja, azt önöknek kell megtölteniük élettel - tette hozzá arra biztatva a vasi vadászokat, hogy éljenek a törvény adta lehetőségeikkel.

Az Országos Magyar Vadászkamara képviseletében Pap Gyula sportvadász alelnök szintén kiemelte a természet és a vad védelmét egyaránt garantáló vadászati törvényt, majd a rendszer alappillérének számító hivatásos vadászok munkáját méltatta.

A Hubertus-misét követően az ifjú vadászok fogadalomtételének lehetettek tanúi a jelenlevők. A nemrég vizsgát tett vadászok prof. dr. Faragó Sándortól, a Nyugat-magyaroszági Egyetem rektorától kaptak útravaló gondolatokat, majd elismeréseket adtak át.

Az OMVK Kamarai Arany-érme kitüntetésben részesült Vörös Imre, a Marcalmenti Vadásztársaság titkára. Az OMVK Kamarai Ezüstérmét vehette át Tóth Árpád és Paukovits Tibor, mindketten a Szombathelyi Erdészeti Zrt. hivatásos vadászai. A Magyar Vadászati Védegylet a Magyar Vadászatért érdemérmét kapta Bodorics Pál, aki nemcsak vállalkozása vadászati szakirányítójaként, de a Répcementi Hunor Vadásztársaság vadászmestereként is kiérdemelte az elismerést. A vasi vadászkamara Kamarai Ezüstérmét Osvald Géza, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. dolgozója vehette át, a Hubertus-kereszt arany fokozatát dr. Sütő Zoltán körmendi ügyvédnek és Király Lajosnak, a Répcevölgye Vadásztársaság elnökének ítélték oda. Nimród-érmet kapott Németh Gábor (Őrségi Vadásztársaság) és id. Bakó László (Celli Sághegyalja Zrt.). A Marcalmenti Vadásztársaság tagjai Gróf Nádasdy Ferenc-emlékplakettnek örülhettek, az Aranypatak vadásztársaság díja az idén Schrődl Lászlóhoz került.

A vad- és halételfőző versenyre húsz csapat nevezett. A legjobb pörköltet a Rábavölgye Vadásztársaság tagjai készítették szarvasból, egyéb kategóriában a tokorcsi Aranyhegy Vadásztársaság vaddisznósültje végzett az élen, különdíjat kapott az Új Élet Vadásztársaság csülkös vaddisznógulyásáért, a fődíjat pedig az Aranypatak Vadásztársaság érdemelte ki fatálon kínált vaddisznósültjéért. Danka Imre Ság hegyi olaszrizlingje lett a vadászok bora, pálinka helyett pedig Horváth Krisztián narancsos-szilvás diópárlatát választották italuknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!