Hírek

2016.09.28. 13:31

Vajon miért történt a tragédia? - A család úgy véli, halálba kergették az egyházasrádóci férfit

Egyházasrádóc - A család szerint belehajszolták az öngyilkosságba hozzátartozójukat, aki nem tudta volna elviselni, ha börtönbe kerül.

Budai Dávid

A családot mélyen megrendítette a keddi tragédia, úgy érzik hozzátartozójuk halála értelmetlen volt, szerintük a férfit belehajszolták az öngyilkosságba. Ahogyan tegnap megírtuk, felakasztotta magát és meghalt egy 59 éves férfi keddre virradóra, cselekedetének előzménye az volt, hogy állatkínzással vádolták és ezért az állatvédők el akarták tőle venni a kutyáját, ráadásul később a rendőrök is bevitték.

Fotó: Szendi Péter

A rokonok elmondása szerint, a kutyáját egyáltalán nem tartotta rossz körülmények között, rendszeresen etette, gondoskodott róla, sőt nagyon szerette hűséges négylábú társát.

A család azt gyanítja, hogy az elmúlt néhány napban jelentkezhetett nála egy depressziósabb állapot, így elképzelhető, hogy egy-két dologban hibázott a kutyatartásban, azzal hogy bezárta, vagy, hogy nem figyelt eléggé a lánc hosszúságára.  Ám a rokonok azt nem értik, ha bárki ilyet tapasztalt, miért nem a családot értesítették először, miért az állatvédőket? A kutya szükség esetén a rokonokhoz került volna, gazdája pedig orvosi kezelést kaphatott volna és így mindketten élnének ma is. Ehelyett – úgy vélik – a halálba kergették.

Megszólal az állatorvos:

Sikerült beszélnünk az állatorvossal, aki a tragédiát megelőzően a rendőrség kérésére megvizsgálta, az akkor már elpusztult kutya tetemét. Dr. Babusa Péter elmondta, a kutyát szemmel láthatóan nem éheztették, sőt az eb kifejezetten jó állapotban volt, fedél volt a feje fölött. A lánc, amin tartották három méter hosszúságú volt, elegendő ahhoz, hogy elhagyja a pajtát, amelynek nyitva volt az ajtaja. Ahogyan az orvos fogalmazott: átlagos falusi körülmények között élt a kutya.


Félelem, sajnálat, és szégyenérzet
Felmerül persze a kérdés, hogy akkor miért jelentették fel állatkínzásért az elhunytat. Állítólag azért, mert meg volt kötve a kutya és ráadásul sokat ugatott, amikor a gazdája nem volt otthon. A hozzátartozókat értelemszerűen megviselte az Állatvédők Vasi Egyesületének Facebook-bejegyzése és az alatta olvasható, légből kapott információkkal dobálózó vádaskodó emberek kommentjei. Éppen ezért kedden délután, a család kérésére az egyesület teljesen törölte is a posztot. A hozzátartozók szerint, arra is van magyarázat, hogy a férfi miért végzett szeretett kutyájával, majd magával. Mint elmondták, az öngyilkosság biztosan nem a család elköltözése miatt következett be, sőt inkább kezdte magát összeszedni, és újabban minden idejét a fiának szentelte – tudtuk meg. Mikor azonban az állatvédők el akarták tőle vinni 15 éve hű társát, elhatározta, hogy nem adja. Inkább megöli, csak ne kelljen tőle is megválnia. A férfi a halálát megelőző estén azonban megrémült, hogy börtönbe kell mennie, és ezt a szégyent a falu előtt nem viselte volna el. Szörnyen bánta azt is, amit hűséges társával tett, így  úgy döntött, utána megy. A rokonok szerint a tragédiát az okozta, hogy egy érzelmileg labilis embert börtönnel és veréssel fenyegettek meg, aki, hogy elkerülje a börtönt és a szégyent, végzetes lépésre szánta rá magát.

A rendőrség válasza

Időközben megkaptuk a rendőrség válaszát is. Azt írják, a bilincs használatára a férfi helyszínen tanúsított magatartása miatt került sor, aki elismerte a bűncselekmény elkövetését. Azt viszont tagadják, hogy azt mondták, tettéért börtön várhat rá, és nem emlékeznek arra sem, hogy tőlük kért volna segítséget a hazajutáshoz, mivel fél az állatvédőktől, akik a rendőrség előtt vártak rá. Azt viszont meg-erősítették, hogy a rendőrségen kedden kellett volna újra megjelennie. Miután nem jelent meg, az egyenruhások mentek érte, sajnos már későn.


A család kéri, hogy jelentkezzen az a szomszéd, aki feljelentette az elhunyt férfit, mivel beszélni szeretnének vele, tisztázni, hogy pontosan mi történt. A rokonok és az ismerősök gyászolnak, mert ahogyan egyik hozzátartozója fogalmazott: „bármilyen hihetetlen egy kívülállónak, vagy egy fanatikus állatvédőnek, ő egy csupa szív, igazi jó ember volt.”

Tegnapi cikk itt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!