Hírek

2015.05.07. 18:56

Vajon mikor lesz divat a lecsós vagy a szalonnás fagyi? - Egyelőre a kézműves a menő

„Vissza az alapokhoz” – így jellemzi a fagylaltdivatot Mészáros Gábor. A cukrász szerint egyre kevésbé van igény a „hupikék törpikék” fagyira vagy a mentaízre. Az igények és a kínálat is visszafelé mutat a kézműves fagylaltok irányába.

Bakos Ágnes

Extrém ízpárosításokkal már több mint húsz éve kísérleteznek a cukrászok, de nem valószínű, hogy a fagyizók kínálatában végleg helyet kapnak majd az olyan fagyi-variációk, mint a lecsós. „Képzeljük el, milyen lenne egy eper és egy vanília közé egy gombóc szalonnás fagylalt" - mondja a cukrász. Szerinte a fagylalt egy édesség, és mindig az is marad. „Jók a sós ízek, de ahol gyakran találkozhatunk vele, az inkább egy fine dining étterem, ahol például köretként jelenik meg, kiegészítő ízként, állagként egy főétel mellé" - magyarázza a fagylalt-kísérleteket a szakértő.

Azért vannak példák arra, amikor jól passzol egy sós íz egy-egy édességhez, a fagyiknál is. Például a bazsalikomos eperfagylalt, a csokoládé csilipaprikával, a málnafagyi vörösborral vagy zöld teával.

A plusz textúra is feldobja a krémes állagot: babapiskótából, mézeskalácsból vagy valamilyen kekszből kerülhetnek darabok a jeges édességbe és teszik gazdagabbá a fagyi-élményt.

Az biztos, hogy a kézműves fagylalt csak természetes alapanyagot tartalmaz, adalék és állományjavító vagy színezék nélkül. A gyümölcsfagyik valódi gyümölcsből készülnek, a csokoládé tényleg csokis. „Hozzá tartozik, hogy a kézműves fagylalt nem jogilag meghatározott minőség" - hangsúlyozza Mészáros Gábor.

 

Május 8. a magyar kézműves fagylalt napja

Idén harmadszor ünneplik országszerte, fővárosi kezdeményezésre. Célja a fagylaltozás élményének népszerűsítése. Árakció és jótékonyság is kapcsolódik az egyre népszerűbb programhoz: amelyik fagyizónak módjában áll, az ajándék fagylalttal kedveskedik egy kiválasztott gyermekintézményeknek, kórházaknak. A fagylalt népszerűségét jelzi, hogy tavaly 230, idén már 445 fagyizó csatlakozott országszerte a kezdeményezéshez. Vas megyében öt fagyizó jelentkezett és kettő jótékonykodik is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!