Hírek

2015.06.17. 16:02

Vakáció! – Megmutatjuk, hol nyaralnak a legszívesebben a vasi családok

Megyei körkép – A magyar tenger vonzza a vasi nyaralókat, de az elmúlt években egyre többen választják a külföldi nyaralást.

Lisztmayer Zsófia

Elkezdődött a nyár, ezért itt az ideje foglalkozni kicsit azzal, hogyan töltik a vasi családok a jól megérdemelt pihenést. A legnépszerűbb úti célok közül még mindig Görögország áll az élen, sokan választják például az autóbuszos utakat, amelyek fejenként már 60-70 ezer forintból megvalósíthatók. Sokan autóval indulnak útra, esetükben népszerűek az Adriai-tenger északi területei. Magasabb árkategóriába tartoznak az észak-afrikai országok, de ettől függetlenül sokan kíváncsiak Egyiptomra, Tunéziára és Marokkóra is. A pénztárca mélyére kell viszont nyúlnia annak, aki a spanyol szigeteken, Törökországban vagy egy egzotikusnak számító szigeten szeretné kipihenni a fáradalmakat.

Kiss Kornél egy hét múlva veszi el szerelmét, úgyhogy idén nászúttal egybekötött nyaralásuk lesz Mallorcán. – Mirkó, a kisfiúnk is velünk jön, valamint még két barátunk is. Évente általában egyszer elmegyünk egy tengerparti nyaralásra, a hétvégéket pedig a Balatonon töltjük. Mióta megszületett a kisfiúnk, mindig őt vesszük figyelembe először az úti cél kiválasztásakor. Törökországban nagyon jól éreztük magunkat, de Tunézia volt eddig a legszebb, ez utóbbi viszont sajnos nem gyermekbarát – mondta el Kornél.

Grünwald Zsolt, egy szombathelyi utazási iroda ügyvezetője elmondta, hogy nyári utazásukról sokan már az előfoglalási időszakban gondoskodtak. Akik viszont nem, azok gondban lehetnek most: Görögországban, Horvátországban vagy Olaszországban már nem igazán találni megfelelő helyeket.

– Óriási kompromisszumokat kell kötni ebben az esetben, mert általában minden családnál van egy meghatározott időpont, amikor szeretnének utazni, van egy meghatározott pénzkeret, amibe nem mindig férünk bele. Ha nem foglalják le időben az utat, akkor csak drágább utakat találunk, vagy nem az eredetileg elvárt minőségűt. Érdemes tehát időben foglalkozni a nyári utazással – mondta el az ügyvezető.

A magyar utazóközönség nagy része egy nyaralást engedhet meg magának évente. Sok család azonban még ennyit sem, ezért az elmúlt években megjelent az igény az egy hétnél rövidebb vakációkra is. Ezek az utak megadják a nyaralás, a pihenés érzését, de mégsem kerülnek annyiba, mint egy hétéjszakás kikapcsolódás. A belföldi úti célok között még mindig a Balaton jár az élen. Grünwald Zsolt szerint azonban sokan döntenek inkább a külföldi nyaralás mellett: a belföldi utakat ugyanis 27 százalékos áfa terheli, ami nagyon megdrágítja az utat.

Makszin Melitta és párja egy tündéri öt hónapos kisfiú szülei, ez pedig fontos szempont a nyaralás megtervezésekor.

–  A Balatonra biztosan megyünk majd, mivel egyébként is szeretünk lejárni. Ezen kívül talán még Horvátországba is elmegyünk, mert nincs olyan messze: 4-5 óra alatt már lent lehetünk a tengerparton, a rövid utazás pedig nagyon fontos egy kisgyermek mellett. A tengerpart pedig azért mégiscsak a tengerpart. Árban sincs sok különbség a két út között, mert nagyon drága lett a Balaton. Ha lemész egy napra, és nem viszel hűtőtáskát étellel és itallal, akkor nagyon sok pénzt ott lehet hagyni – mondta el Melitta.

Grünwald Zsolt szerint egyre jobban odafigyelnek az emberek a biztosításokra, amelyek fontosságát nem győzik hangsúlyozni.

– Korábban legyintettek rá, de amikor például hitelt kellett felvenni azért, mert külföldön elvégeztek egy műtétet az egyik családtagon, amit a biztosító nem finanszírozott, akkor az eset évekre megterhelte a családi költségvetést. Érdemes tehát odafigyelni, a biztosítást pedig még az utazás előtti napon is lehet kötni – tette hozzá Grünwald Zsolt.

Fáró Borbála és családja a belföldi nyaralást részesítik előnyben, és idén sem lesz ez másképp.

– A barátnőimmel Bükre megyünk pár napra, a családommal pedig először Budapestre, majd az Alföldre, ahol néhány nagyobb várost látogatunk meg. A testvérem kivételével az egész családom a belföldi nyaralást szereti jobban, mert a határ átlépése előtt inkább Magyarországot szeretnénk megismerni. De ezért egyszer legalább szeretnék majd eljutni Londonba és Egyiptomba – mondta.

Gömböcz Zoltán nem akart választani belföld és külföld között. – Mivel szeretnék fesztiválozni egyet, ezért az EFOTT-ra valószínűleg elmegyek majd. Ezen kívül pedig Rómába készülök egy hétre augusztus elején. Egyelőre mást nem terveztem, a többi majd kialakul. Szeretek belföldön is kirándulgatni, de külföldre is szívesen megyek. A keresgélés közben több, jelenleg válságban lévő országot megnéztem, ezekre a helyekre viszonylag olcsón lehet most utazni – tette hozzá Zoltán.

EU kártyával nyugodtabban utazhat

Európai Egészségbiztosítási Kártyát akkor érdemes igényelni, ha egy másik uniós tagállamba utazunk. A kártya birtokában ugyanis a magyar egészségbiztosítás terhére lehet igénybe venni a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat külföldön. EU kártyát az illetékes kormányhivatalokban vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál lehet igényelni ingyenesen. Az igényléshez szükség lesz a személyazonosságot igazoló okmányra (útlevél, személyi igazolvány, lakcímkártya), valamint a TAJ kártyára is. Az Európai Egészségbiztosítási kártya a kiállítástól számítva legfeljebb 36 hónapig érvényes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!