Hírek

2014.07.16. 15:30

A lakók petíciót írtak a konténerek lerakása ellen Unyomban

Balogunyom - A Rákóczi utca lakói nemrég vették észre, hogy a házuk közelében egy szemétlerakó sziget alapjait ássák.

Kovács Ágnes

Szerkesztőségünket kereste meg néhány balogunyomi lakos, mert szerintük nem szabályos, hogy tájékoztatás nélkül helyezzék el a szelektív hulladékgyűjtő konténereket. A panaszosok elmondása szerint június első napjaiban az ablakukból látták, hogy néhány munkás beton alapot készít a házuktól néhány méterre elhelyezkedő zöld területen. Az ott dolgozók nem tudtak nekik tájékoztatást adni arról, mi is készül, de néhány nap múlva – az önkormányzat megkeresésére – tudomásukra hozták, hogy négy nagy szemétlerakó konténer kerül a házaiktól 8–10 méterre. A közelben élők összefogtak és 2014. június 13-án tiltakozó nyilatkozatot küldtek Balogunyom polgármesterének, Németh Ottónak.

Kazári Józsefné és Molnár Erzsébet a betonozott alap és a ház között azt mutatja, hogy mindössze néhány méter a távolság.

Kazári Józsefné, a levél egyik aláírója a helyszínen tájékoztatott a részletekről és átadta a petíciót is, amelyben összefoglalják, hogy a szeméttel járó bűz, az üres sörös dobozokat ellepő bogarak és az üvegek elhelyezésével járó zaj miatt fordultak az önkormányzathoz. Molnár Erzsébet hozzáfűzi, hogy a lakók leginkább azon háborodtak fel, hogy a szemétlerakó sziget elhelyezéséről nem kaptak tájékoztatást, pedig a hulladékgazdálkodásról szóló törvény, vonatkozó passzusai is kimondják, hogy a gyűjtőszigetek működési rendjéről az önkormányzatnak és az üzemeltetőnek tájékoztatni kell a lakosságot. Telefonon megkerestük a település polgármesterét, Németh Ottót is, aki elmondta, hogy 2012-ben közmeghallgatáson tájékoztatták a lakosságot. Aki jelen volt, az hallhatta, hogy uniós pályázatból szemétlerakó sziget létesül. 2014. július 9-én kelt levélben foglaltakra hivatkozva megjegyezte: a lakosoknak joguk van jogorvoslattal élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!