Hírek

2016.07.28. 10:26

Valami nagyon furcsát láttunk a piacon – mutatjuk!

Szombathely – Mintha összebeszéltek volna: az idénygyümölcsöt és -zöldséget szinte azonos áron kínálják a kofák a piacon. Rábukkantunk azonban valami különlegességre is, amit még sosem láttunk: a tökmagolaj mellékterméke ez a furcsaság.

Simán Klára

Kora délelőtt is tele volt a vásárcsarnok: most nem fejeződik be olyan hamar a „műszak”, mint máskor: az idénytermékekért a szokott időn túl is érkeznek vásárlók, így hát ehhez alkalmazkodtak az árusok is.

- Most 15-20 százalékkal többen vásárolnak az idénytermékekből, mint az elmúlt héten, a vevőink valószínűleg most az árcsökkenésben bíznak – tudtuk meg Skerlecz Andrásnétól. Megfigyeltük, hogy szinte minden termékhez odaírták, hogy magyar – mint megtudtuk, valóban alföldi őstermelőktől vásárolják a gyümölcsöt, zöldséget. Nekik is és a vásárlóiknak is fontos, hogy hazai terméket vihessenek, hiszen ebben jobban bíznak, finomabb is.

- A magyar paprikának egészen más az illata, ízharmóniája – árulta el Guzmics József, aki éppen (hazai) sárgabarackot vásárolt. Mivel több kilónyit kért, így rákérdeztünk, mi lesz belőle. Elárulta, befőttet készítenek. Az úriember egyébként hetente két-három alkalommal jön el a vásárcsarnokba friss termékért: zöldséget, gyümölcsöt csak itt vásárol, mert jobban szereti az itt kapható, többnyire magyar termékeket. A tejet, a húst, a kenyeret viszont sosem itt, inkább a nagyáruházakban szerzi be.

Az egyik standnál pedig valami sajtszerű, kerek dolgot láttunk, amiről kiderült, hogy a tökmagolaj-készítésénél marad meg ez az egyébként igen értékes anyag.

-  Ez a tökmagpogácsa: ahogy kipréseljük a tökmagolajat, ez marad meg belőle, a száraz rész tulajdonképpen – magyarázta el kérdésünkre Putz Miklós őstermelő. Mint megtudtuk, ezt főként horgászok viszik, mert a pontynak kiváló csali. (Megszagoltuk, és meglepően erős illata van – feltehetően ezzel vonzza oda a halat.) Emellett por – vagyis inkább liszt – formában is láttunk belőle a sorkikápolnai őstermelőnél. Kiderült, hogy a háziasszonyok nagy kedvence: kenyérsütéshez is sokat használnak belőle.

Ahogy láttuk, most a gyümölcsöket viszik leginkább, majd a zöldségek következnek a sorban. A dobogó harmadik helye pedig a virágoké: hatalmas kardvirágokat láttunk igen olcsón, de szellőrózsából is nagy volt a választék. Kevesebben visznek fűszernövényt – a rozmaring, a borsikafű, a majoranna, a zsálya, a tárkony frissen a legfinomabb, de a háziasszonyok többsége megelégszik a zacskós, szárított-őrölt termékkel. Annak ellenére, hogy ezeket szeretettel, odafigyeléssel nevelgették – Marika néni, a termelő szerint ez a titka annak, hogy olyan szépek és illatosak.

 

 

Termék (kg)

Legalacsonyabb ár (ft)

Legmagasabb ár (ft)

Őszibarack

350

400

Nektarin

500

600

Sárgabarack

400

500

Görögdinnye

180

210

Sárgadinnye

400

450

Tök

200

200

Fűszernövények/darab

350

600

Uborka

250

270

Lilahagyma

250

280

Paradicsom

330

400

Sárgarépa

250

280

Csemege kukorica/darab

50

120

Spenót/csokor

500

500

Kardvirág/szál

150

200

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!