Hírek

2015.01.30. 14:46

Vallaniuk kell az adózóknak - A hatóságra is rábízhatjuk

Körkép - A munkaadók a napokban bocsájtják ki az adóigazolásokat alkalmazottaiknak. A munkavállalók február 2-áig nyilatkozhatnak arról, hogy önbevallók lesznek-e, vagy a munkáltatójukkal készíttetik el a bevallásukat.

- Nálunk általában a feleségem intézi ezeket az adóbevallási adminisztrációs dolgokat, de szerencsések vagyunk, mert az elmúlt években a NAV már elkészíti azoknak, akik igényt tartanak erre. Nekik könnyebbséget biztosított a NAV ezáltal, és úgy gondolom, hogy nálunk a könyvelőink nagyon flottul és precízen megoldják ezt a feladatot - mondta el érdeklődésünkre személyes tapasztalatait Rózsa Károly.

Az egyéni vállalkozók február 25-éig, a magánszemélyek május 20-áig adhatják le adóbevallásukat. Ezt nemcsak hagyományosan, papír alapon, hanem elektronikusan is megtehetik az adózók. A kitöltőprogram az adóhivatal honlapján elérhető.

- Ez valójában nem is enged meg olyan kitöltést, ami eleve rossz. Amennyiben az ügyfeleknek lehetőségük van rá, akkor ügyfélkapun keresztül küldjék be. Ha nincs ügyfélkapujuk, akkor ezt kinyomtatva hozzák be. Így szinte garantált, hogy pontos és jó lesz a kitöltés - tájékoztatott Simonits Imre, a NAV Vas Megyei Adóigazgatóságának bevallási osztályvezetője.

Aki azt szeretné, hogy az adóhatóság készítse el a bevallását, annak február 16-áig kell benyújtania az erről szóló nyilatkozatot a hivatalnak. A NAV munkatársai az elkészített okmányokat április végéig kiküldik az ügyfeleknek. A hibátlan bevallással nincs egyéb tennivalójuk az ügyfeleknek, javításra május 20-áig van lehetőség. A nyilatkozat kitöltéséhez vagy a bevallás leadásához bárki segítséget kérhet nyitvatartási időben az adóhivatal ügyfélszolgálatán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!