Hírek

2017.07.01. 11:55

A hat legizgalmasabb vasi tó

Jetskivel szelné a habokat? Szívesen nézne harcoló rákokat? Esetleg semmi másra nem vágyik, mint nyugalomra és a víz friss illatára?

Elek Szilveszter

A harminc fokot is gyakran túlszárnyaló hőség senki dolgát sem könnyíti meg De még mielőtt elhamarkodott döntést hozna, és elmenekülne a megyéből a hőség elől, kalandozzon el velünk az ön közelében fekvő vízi paradicsomokhoz! Unatkozni biztosan nem fog, a vasi tavak számos érdekességet tartogatnak!

A természetes tavaknál nem kell kiépített csúszda,a sikamlós partoldal is jó mulatságra ad okot
Fotó: Szendi Péter

SZOMBATHELYI CSÓNAKÁZÓTÓ

Mivel mással is kezdhetnénk a felsorolásunkat, mint Szombathely egyik legbecsesebb ékkövével? Bár a partján kalandozva érdemes óvatosnak lenni, ugyanis a szemlátomást ingatag idegrendszerrel megáldott hattyúkkal könnyen konfliktusba kerülhet a gyanútlan kíváncsiskodó, de ettől függetlenül is nagyon népszerű ez a tó. Roppant rossz időnek kell lennie ahhoz, hogy ne lássunk ott mindenfelé futókat, kutyasétáltatókat, újságot olvasó időseket és fagylaltot nyaló párokat.

A vasi megyeszékhely nagy vize a kultikus mivoltát valószínűleg annak is köszönheti, hogy a múltja egészen régre nyúlik vissza. A tavat 1961 nyarán kezdték el kialakítani az egykori agyagbányászat miatt az Arany-patak táplálásával, és a helyiek már 1965-től igénybe is vehették mind a Horgásztavat és a Csónakázótavat. 1967-ben a megye arborétumaiból fákat telepítettek a tó környékére, így rövidesen a Csónakázótó és a környezete a város legfestőibb szegletévé vált.

Bár egy bizonyítottan létező hód több fát is „megkóstolt”, ami nem tesz jót az összképnek, de aki mindenáron prédát szeretne hazavinni a Csónakázótóról, annak nem puskát, hanem pecabotot érdemes ragadnia. A Horgásztóban ugyanis ki lehet fogni süllőt, csukát, amurt, harcsát, kárászt és keszegféléket is. És ha valaki csak kis semmitevésre vágyik, annak a tó a takaros szigetével, napozóstégjével kiváló kirándulóhely lehet – ráadásul utóbbi egy újonnan épülő térkövezett útvonalnak köszönhetően nemsokára a mozgássérültek számára is könnyedén elérhető lesz.

SÁRVÁRI CSÓNAKÁZÓTÓ

A termálfürdőhöz közel található, négy részből álló tórendszer különlegessége, hogy öt híd és ugyanennyi sziget teszi hangulatossá. Aki ringatózna a víz tükrén, az könnyen szerezhet ott csónakot, a horgászoknak pedig jó hír, hogy állítólag egészen jól harapnak a tó halai.

Bár ez most kevésbé aktuális, de fontos tudni, hogy a korcsolyázás szerelmesei télen jókat szórakozhatnak ott a jégen.

A sárvári Csónakázótónál számos természeti "kincset" is felfedezhetünk. A szigeteken vízimadarak - például tőkés récék - költenek, a valódi különlegességek kedvelőinek pedig érdemes sötétedés után is sétálgatni a tó mellett, ugyanis szezonban a kacskaringós partján temérdek szentjánosbogár világít. Ennél romantikusabb programot aligha lehet elképzelni - ráadásul nagyon olcsó is...

Norczen József (73 éves) különösen ügyel arra, hogy a nagy hőségben is védje bőrét
Fotó: Unger Tamás

KŐSZEGI CSÓNAKÁZÓTÓ

Az 1970-es évek végén Kőszegen gondoltak egyet, és társadalmi munkával tavat ástak a város északnyugati részén, a hegy lábánál. A cél az volt, hogy a csónakázás szerelmesei és a horgászok ott is tudjanak élni a kedvenc időtöltésüknek. Elmondható, hogy a projekt nagyon jól sikerült, ugyanis a kőszegieknek roppant különleges tavat sikerült létrehozniuk. Érdekes például, hogy a Kőszegi Csónakázótó sekélysége ellenére a megye leghidegebb vizű tava, ugyanis a jégolvadás itt 1-1,5 héttel korábban zajlik le, mint a többi vasi tónál.

A sima medrű tó legmélyebb pontjai is csupán 1,5-2 méterre vannak a víztükörtől. Bár a laikusok ebből arra következtethetnek, hogy ilyen feltételekkel nem evickélhet túl sok hal a vízben, azonban a Kőszegi Csónakázótó élővilága meglepően gazdag. A tóban a keszegfélék népes családján túl fogható ponty, amur, süllő és harcsa is. De van egy másik lakója is a tónak, amely errefelé sokak számára különlegesebb látványt nyújthat, mint a halak - a kanadai jelzőrákok jelenléte a tó kedvelői számára egyszerre üdvös és átkos. A horgászok például nem szívlelik ezeket az állatokat, viszont az, hogy előfordulnak a tóban, komoly bizonyítéka annak, hogy a 3,3 hektáros állóvíz kivételesen tiszta. Mindenesetre az "állati" kalandokat kedvelők számára nem mindennapi látvány lehet, ahogy a rákok - hozzájuk mérten - hevesen egymásnak esnek. És ha már természetbúvárkodás: 2008-ban a Kőszegi Sporthorgász Egyesület húsz táblából álló halismereti tanösvényt épített ki a tó körül, amelyhez 2009-ben bemutatóház is társult. Mindezeket fenséges nyugalomban vehetjük szemügyre, ugyanis a tó kiesik a városközpontból.

LUKÁCSHÁZI ABÉRT-TÓ

Ez az állóvíz kétségkívül a változatos állatvilágával csábítja a kikapcsolódni vágyókat - nehéz úgy barangolni ott, hogy ne suhanjanak el a fejünk felett nagy szárnyfesztávolságú madarak... A tó két szigete mágnesként vonzza a vadmadarakat, így valószínűleg az állatbarátokat is, azonban mindhiába, ugyanis ezek a szárazföldek a sétálgatók számára nem megközelíthetők. Azonban az Abért-tó környéke tartogat még csodákat: van például a patakparton egy tanösvény. Annak, aki hajlandó szembenézni a helyenként magas gazzal, és elég ügyes ahhoz, hogy átszökkenjen a kidőlt fák törzsén, igazán vadregényes kalandban lehet ott része.

VADÁSA-TÓ

Sok szombathelyi számára már az is kedvesebbé teszi ezt a tavat, hogy Halmosi Péter kedvenc helye a megyében - ha nem az egész országban! Az állóvíz egyik oldala napfényes, tökéletes strandolóhely, a másik pedig beépített, erdős ösvény. Bár a hegyhátszentjakabi strand fizetős, de a helyiek szívesen megmutatnak egy oda vezető alternatív útvonalat. Szezonban érdemes kalkulálni azzal, hogy a fürdőzőhely zsúfolásig megtelik pancsolókkal, ebből kifolyólag az állatvilág sem kifejezetten sokszínű arrafelé. Viszont - bár ezt kevesen tudják - a Vadása-tó nem csupán egy tóból áll, hanem folytatódik tovább is. Bár az ottani vidék leginkább a dzsungelekre hajaz, így nem könnyű boldogulni arrafelé, de ha sikerül meghódítanunk akkor olyan látvány tárul elénk, mintha hirtelen másik világba csöppentünk volna: ott szinte természetes őrségi vízi vadvilágban gyönyörködhetünk...

GERSEKARÁTI SÁRVÍZ-TÓ

Gersekarátra minden természetszeretőnek érdemes ellátogatnia. A község környezeti adottságai csodálatosak: a dimbes-dombos, erdőkkel és szőlőhegyekkel borított táj háborítatlan nyugalmának köszönhetően ez a település hamar belopja magát az arra járók szívébe. Ennek a környéknek az ékessége a 36 hektáros Sárvíz-tó, amely az egész család számára kiváló kikapcsolódást nyújthat. A tiszta vizű tó partján igényesen kialakított ingyenes strand és kempinghely is van, de a horgászoknak is érdemes ott hódolniuk a szenvedélyüknek: a közelmúltban fogtak ott 12 kilogrammos pontyot és harminckilós busát is...

Akik pedig extrém vízi kalandokra vágynak, azok akár jetskire is pattanhatnak a tavon - persze, ez nem olcsó mulatság...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!