Hírek

2015.03.04. 18:40

Változik a segélyezési rendszer - Önkormányzati forrásból finanszírozzák a rászorulók szociális ellátását

Március 1-jétől változott meg a szociális segélyezési rendszer, a vasi megyeszékhelyen is átalakult az ellátás.

Unger Tamás

Koczka Tibor, szociális ügyekért felelős alpolgármester elmondta: a központi jogszabályok változása miatt a szociális segélyezés rendszere teljesen átalakult.

– A szociális rászorultság alapján nyújtott támogatások megállapításával eddig két szervezet, a járási hivatal és az önkormányzat foglalkozott. Az új rendszerben a támogatást nyújtó szervezetek ugyanazok maradnak, azonban fontos a lakosság széles körű, pontos tájékoztatása a változások részleteiről, tehát arról, hogy az egyes ellátási típusok március 1-jétől hol lesznek igényelhetők. Ezért a hónap elején életbe lépett változásokról az önkormányzat minden érintettet levélben is tájékoztatott – mondta el az alpolgármester.

Tűzifaosztás a rászorulóknak Szombathelyen. A szociális támogatásokra az önkormányzat ettől az évtől már nem kap központi pénzt. Illusztrációnkon Pónya Péter fát hord. Fotó: Unger Tamás

Koczka Tibor beszámolt arról, hogy az önkormányzat februári közgyűlésén a képviselők egyhangúan elfogadták a Szent Márton Köpenye Szociális Programot.

– Az önkormányzat központi támogatás nélkül, teljes egészében saját forrásból teszi lehetővé, hogy továbbra is elérhetőek legyenek az eddigi ellátások. Ezek a következők: a lakhatáshoz kapcsolódó ellátások (fűtési támogatás, lakbértámogatás, bérletidíj-támogatás), a hátralékcsökkentési támogatás, valamint a gyógyszertámogatás. A rendszeres támogatás mellett továbbá rendkívüli támogatások is igénybe vehetőek. Ilyen például a temetési támogatás vagy a rendkívüli szociális krízishelyzetre tekintettel nyújtott támogatás. Ebben az esetben emelkedett a támogatás összege: a fűtési támogatás a háztartásonként adható minimális havi összege háromezer forint, a korábbi kétezerötszáz forint helyett.

Koczka Tibor szociális ügyekért felelős alpolgármester

Koczka Tibor hozzátette: a Szent Márton Köpenye Szociális Program másik eleme a szociális lakásprogram megvalósítása.

– A lakhatással kapcsolatos gondok megoldására az önkormányzat cselekvési programot dolgozott ki – hangsúlyozta az alpolgármester. – Szombathely önkormányzata az év második felében mintegy hetven önkormányzati bérlakás felújítását és szociális alapon történő bérbeadását tervezi. Ennek a pénzügyi forrása az eladásra meghirdetett önkormányzati ingatlanokból befolyó vételár – tette hozzá Koczka Tibor.

Az alpolgármester sorolta a Szent Márton Köpenye Szociális Program további elemeit. Ilyen a komplex támogatási program kidolgozása hátrányos helyzetű gyermekek részére, a szociális alapszolgáltatások rendszerének felülvizsgálata, a demográfiai változásokra tekintettel átgondolt Idősügyi Koncepció kidolgozása, valamint egy új Helyi Esélyegyenlőségi Program létrehozása.

Koczka Tibor hozzátette, hogy a vasi megyeszékhelyen az elmúlt időszakban új szociális programok is kezdődtek.

– A hatvan év felettiek számára elindult az Aktív időskor Szombathelyen elnevezésű kezdeményezés, míg a nyolcvanévesekről, és a náluk idősebbekről a Segítő Kezek – összefogás az idősek otthoni biztonságáért című minta-projekt gondoskodik.

Mindkét program folytatódik, és továbbfejlesztik például a szociális szállás intézményét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!