Hírek

2016.10.12. 18:39

Van még mit tenni! - Kiállnak a pedagógusokért

Szombathely - Szerdán tartották a Pedagógusok Szakszervezetének hagyományos tanévnyitó konferenciáját. Sikerült elérniük, hogy nagyobb figyelmet kapjon az oktatás.

Budai Dávid

Évek óta hagyomány, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szeptember-október hónapban tanévnyitó konferenciákat tart szerte az országban. Vas megyében az alapszervezeti titkárokat kedden 14.30-ra várták Szombathelyen a Vállalkozói Központ nagytermébe, hogy a szakszervezet aktuális feladatairól és az elmúlt év eredményeiről tájékoztassák a tagságot. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az elmúlt tanév fontosabb eseményei közül kiemelte, a februári nagy tüntetést és az április 20-ai egész napos sztrájkot. Utóbbin egyébként 560 ember vett részt a megyében, tudtuk meg Mitre-Károlyi Mária, a Pedagógusok Szakszervezetének Vas megyei elnökétől.

A kormánynak be kellett látnia, hogy a nagy Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) nem működik. Helyette most létrehoznak 58 tankerületi központot, azonban egyelőre nem lehet látni, hogy ebből mi lesz, ezért januárban a szakszervezetnek résen kell lennie – fogalmazott Gosztonyi Gábor, amikor a jelenleg legégetőbb problémákat sorolta az oktatásban. Szó esett a diákok túlterheltségéről is, a szakszervezet szerint ugyanis nonszensz, hogy egy elsős-másodikos diáknak heti 25-27 órája van. Komoly problémák vannak a szakképzés átszervezésével is: februárban és márciusban befejeződtek a jelentkezések, ehhez képest áprilisban egy teljesen más struktúrát vezettek be. A szakgimnáziumok bevezetésével összezavarták a diákokat és a szülőket is. Vitát kavart a komplex természettudományos tantárgy bevezetése, amihez gyakorlatilag semmi nem áll rendelkezésre, beleértve a pedagógusokat is. Nem az ötletet kifogásolja a szakszervezet, hanem azt, hogy a tárgy bevezetése nincsen kellően előkészítve. A szakmai alapozó érettségiről sincs elég információ, pedig az első osztály már idén végezni fog. Van még mit tenni, hangsúlyozta Gosztonyi Gábor, aki hozzátette, egyik legnagyobb sikerük, hogy az ország figyelmét ráirányították az oktatás helyzetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!