Hírek

2016.09.02. 17:45

Vannak emlékek, amelyek olyan erősek, hogy sosem halványulnak el - mi most megtaláltuk ezeket

Összegyűjtöttük a nyár legemlékezetesebb öt pillanatát. Nem volt könnyű dolgunk, hiszen lehetett volna akár ötszáz is. Hosszas tanakodás, vívódás, önmarcangolás, vita és harc árán ugyan, de mi valamiért mégis ezt az ötöt választottuk...

Budai Dávid

A nyár a szabadság jelképe, ilyenkor van ugyanis a legnagyobb esély arra, hogy ne a megszokottat csináljuk, hanem például rúgjuk a homokot a tengernél, még ha az csak a magyar is. Ilyenkor tudjuk teleizzadni leginkább a fesztiválsátrakat. Leggyakrabban ilyenkor gyöngyözik kezünkben fröccs. Ilyenkor bánjuk legkevésbé, ha leesszük a ruhánkat. Máskor talán zavarna, de egy koncerten ugyan ki az, akit nem löknek meg? Ilyenkor nem bánjuk, ha szemünkbe száll a füst a bogrács alól. Nem törődünk azzal sem, ha elszalasztottunk egy hullócsillagot, hiszen nyár van, jön helyette száz. Eláztunk? Na és? A Nap majd megszárít. Nyáron csak a váratlan viharokat, az elviselhetetlen hőséget és a szúnyogokat utáljuk, de talán még ezeket sem annyira, hogy ne sírjuk vissza szeptemberben azonnal az év legmelegebb időszakát.

Vas megyében a nyáron mindenből jutott bőven. Annyi program kínált felejthetetlen élményeket, hogy még rendszerezni sem tudtuk magunkban a vasi kultúrsokkot. Most mégis kiragadtunk az egymást érő programkavalkádból öt olyan emlékezetes pillanatot, amelyek jól jellemzik a megye sokszínűségét. Mivel két hónap múlva már egy fagyis rövidnadrágért is mindent megadnánk, nem lehet eléggé megbecsülni az elmúlt három hónapot. Mi ezzel az oldallal tisztelgünk a nyár előtt.

Savaria karnevál

A XVII. Savaria Történelmi Karnevál idén 150 ezer látogatót vonzott, és 1200-an vonultak fel. Ahogyan Puskás Tivadar polgármester fogalmazott: Piszkosul jól éreztük magunkat a családunkkal együtt a három napban. És nem csak ők, mi is. Volt itt minden: koncert koncert hátán, nyári színház, beszélgetések (A legjobbak talán a Vas Népe standjánál) gólyalábasok, történelmi bemutatók, felvonulás, és ki tudja, mi minden még. És ami minden fesztivál fő meghiúsítója tud lenni, a rossz idő ezúttal elkerülte Savariát. A Borok utcájáról is kiderült, hogy az Iseumtól a zsinagógáig tartó kis szakasz a koccintásnál sokkal többről szól, idén ezt a színpadi produkciók is jelezték. Ha van rangsor a karneválok között, akkor az idei, a legjobbak közül való volt.

Szurkolni a fiúkért

Mintha tegnap lett volna, hogy végigszurkoltuk az Eb-t. A legfontosabb helyszíneken mi is ott voltunk. Nem véletlenül, hiszen igazi ünnepi alkalom volt buzdítani a fiúkat. Együtt. Azóta Szombathelynek szurkolói fellegvára is van. A sportházat mindannyiszor ellepték a város leglelkesebb drukkolói, akárhányszor a magyarok pályára léptek. Volt olyan cég, ahol az élet is megállt a meccs idejére, és leálltak a gépek. A négy-nullás vereség után szomorú volt nézni, ahogyan a szurkolók lógó orral mentek haza. Egy maréknyi ember azonban nem akarta elfogadni, hogy véget ért az éjjel, és a Fő tér felé vette az irányt. Itt elénekelték a Himnuszt, többen beleugrottak a szökőkútba, és felejthetetlenné tették az estét. A foci úgy összehozta az embereket, ahogy csak már nagyon régen.

Rock a Rábán

Két víz, a Rába folyó és az égiek közé szorult az idei AlteRába. A rajongóknak szélviharral is meg kellett küzdeniük. Sajnos nem csak a zenéről szólt az idei, sorrendben hetedik AlteRába rockfesztivál. Ismétlődő felhőszakadások, szélviharok, erős lehűlés zavarta a gondtalan szórakozást. Az Ocho Macho örömzenéjét is félbe kellett szakítani a felhőszakadás miatt. A gitárszólót villámfény kísérte, a hangládákról dőlt a víz. A lelkes közönség azonban kitartott, és bár kevesebben látogattak ki a Rába-partra a korábbinál, azért kialakult a hagyományos, családias hangulat.

Ahol a kápolnáért zúznak

Harmincadszor startolt el a Sitkei Rockfesztivál: a jeles jubileumra tekintettel az idén két napig szólt a rock a Hercseg-hegyen. A sitkei kápolna megmentéséért életre hívott fesztivál az idén olyan nagyágyúkat állított a színpadra, mint a Deák Bill Blues Band, a Kárpátia, a Pokolgép, a Depresszió, a Lord, az Edda és az Ossian. Ennél rockosabb nyárzárót elképzelni sem tudtunk volna.

Fegyvert s vitézt énekelek

Turizmusfejlesztés, hagyományőrzés, történelem, szórakoztatás, életforma. Ezek a jelzők mind illenek arra a programsorra, amely nyaranta a megye történelmi városaiban zajlik, nem kevés turistát, bevételt és hírnevet hozva ezen településeknek.

Négy évvel ezelőtt, 2012 őszén jött létre Vas Vármegye Vitézlő Rendje, amely szervezetet a sárvári Nádasdy Bandérium, a Körmendi Batthyány Lovas bandérium és a Kőszegi Darabontok hoztak létre. A Vas megyei hagyományőrző csapatok évek óta rendszeresen tartanak történelmi fesztiválokat a megyében. A nyáron így látogathattak a nézők a három bandérium székhelyére, hogy a kőszegi ostromnapokon, a sárvári Nádasdy-napokon, vagy éppen Körmenden nyerjenek betekintést a török kor harcaiba, viseletébe és szokásaiba. E nyári történelmi fesztiválok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek szerte az országban, a rendezvényekre Egerből, Szigetvárról és Tatáról is érkeznek vendég hagyományőrzők. A programok az említett városok kiemelt rendezvényei, amelyek nemcsak a vendégsereg számában, hanem a megyében elfoglalt feladatukban is megmutatkoznak. Kondora István sárvári polgármester jegyezte meg az események kapcsán, a Nádasdy-napok nem kifejezetten a helyiek szórakoztatására jött létre, nagy szerepet szán a város a turisták szórakoztatásában is. Kőszegen majd egy hónapig emlékeznek Jurisics Miklós várkapitányra - később várostulajdonosra - itt az alpokaljai kisváros vezetői is egyre nagyobb szerepet szánnak az ostromnapoknak a település vonzerejének fejlesztésében. Körmenden az „Igali portya" és az új kenyér a meghatározója a rendezvénynek, a helyi bandérium tagjai a vitézlő rend Vas megyei motorjaként is szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!