Hírek

2017.08.17. 17:55

Város szélén ismerkedhetnek a természettel a diákok

Az egykori vasúti megálló mára már igazi paradicsoma lett a természetszerető gyerekeknek. A három évvel ezelőtt indult kezdeményezés mostanra érett be.

Budai Dávid

- Bár a nyár csúcsidőszak, akkora érdeklődésre, mint idén, mi sem számítottunk - mesélte Dóczi Attila, a Rába-Műgát és Térségéért Egyesület elnöke, aki három évvel ezelőtt karolta fel a fiatalok természetszeretetre nevelését. Idén a gyerekek sok más mellett megismerkedhettek a madárgyűrűzés fortélyaival, elő-adásokat hallgathattak a fokozottan védett madarakról, az erdei és mezőn élő nagy- és apróvadról, a folyóinkban található és fogható halakról.

A természet megismeréséhez hozzátartozik az élőlények éjszakai életének megfigyelése is, ezért nyáron rendszeresek voltak a gyerekek számára szervezett éjszakai természetjárások. Most, szerdán este is jött egy kisebb csoport, hogy élőben hallhassák az éjszakai természet hangjait, hiszen most van az őzüzekedés időszaka - fogalmazott az egyesület elnöke.

A gyerekek a madárgyűrűzéssel is megismerkedhettek a természetháznál Fotó: Dóczi Attila

A Rába Természetház Nick határában, a Rába és a vasút menti csatorna mentén helyezkedik el. A ház egészen 1979-ig őrházként és megállóhelyként üzemelt, majd ahogyan az elhagyatott őrházakkal lenni szokott, állapota gyorsan romlásnak indult. Az elhanyagolt ingatlant aztán az egyesület öt éve felújította. Igyekeztek mindent megőrizni eredeti állapotában, így például a vizet és az elektromos áramot se vezették be a házba. Az idelátogatók azonban ezt nem bánják. Egyrészt, mert ha kell, aggregátorokkal tudnak áramot fejleszteni, másrészt, mert a háznak éppen az a fő célja, hogy a gyermekek megismerjék a természetet és annak szépségeit, így a jövő nemzedéke talán egy tisztább, egészségesebb és élhetőbb környezetben élhet.

A természetház programjai folyamatosak, a téli hónapokban a vadetetés van terítéken, tavasztól késő őszig pedig az iskolai csoportok részére szervezett szakmai programok mellett felnőtt érdeklődőket is szívesen fogadunk - biztat mindenkit Dóczi Attila arra, hogy látogasson ki a természetházhoz, amely Nicktől gyalog - főleg ha útba ejtjük a gátat is - egy jó 8-10 kilométeres túra.

Az elnök gyakran tart elő-adásokat a környék természeti értékeiről és persze magáról a környezetvédelemről is, hiszen az egyesület fő profilja a parlagfű elleni védekezés, illetve az illegális szemétlerakók elleni küzdelem. Dóczi Attila elmondta: az idelátogató fiatalok mindegyike sokat tud a környezetvédelemről, hiszen az iskolában az alapokat már megszerezték. A természetházban a tudásukat mélyítik el és a természettel ismerkednek meg, szó szerint testközelből.

A nyáron eddig már több mint egy tucat alkalommal fogadott csoportokat az egykori vasúti megálló Fotó: Dóczi Attila

A ház falán található posztereken látható növények és állatok nagy része például az ajtón kilépve élőben is felfedezhető, hiszen a természetház egy erdő szélén helyezkedik el. Az érdeklődők itt valóban megismerkedhetnek a vadon élő állatokkal, a védett növényekkel, tekintettel arra, hogy a környéken elég sok a Natura 2000-es és a természetvédelmi terület. A természetház leggyakoribb látogatói a répcelaki és az uraiújfalui iskola tanulói, de idén sárvári és szombathelyi intézményekből is sokan érkeztek. A nyáron eddig már több mint egy tucat alkalommal fogadott csoportokat az egykori vasúti megálló és ezzel legalább háromszáz gyereket sikerült felállítani néhány órára a számítógépek mellől. Elmondható: a három évvel ezelőtt indult kezdeményezés mostanra érett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!