Hírek

2017.04.04. 16:00

Melyik a legolcsóbb megye? Hol jó tankolni?

Az ország középső és déli részén, valamint nálunk Vas megyében lehet átlagáron tankolni.

Budai Dávid

Nem lehet minden megyeszékhelyen olcsón megúszni a tankolást. A határ menti megyékben élők rosszul járhatnak.Az üzemanyagár egy olyan sokváltozós titka gazdaságunknak, amit olykor nehéz megérteni és elfogadni, hiszen az árképzés bonyolult, és annyira gyakori mostanság, hogy a pár forintos árcsökkentések-áremelések heti kétszer is előfordulhatnak.

Utóbbi éppen be is következett, hiszen éppen ma emelkedett a benzin ára öt, a gázolajé pedig négy forinttal, így előbbi átlagára 354 forintra, utóbbié pedig 353 forintra változott. Az utóbbi időben egyébként éppen az árcsökkenés volt jellemző, mivel az elmúlt egy hónapban 16-16 forintot csökkent a benzin és a gázolaj ára is, de mivel az elkövetkező három hónapban 55 dollár fölött lesz az olaj hordónkénti ára, így ráadásként a jövedéki adót is lejjebb vitték, emiatt a benzin ára bruttó hat forinttal, a gázolajé pedig bruttó 12 forinttal csökkent.

Tavaly óta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csak akkor emeli a jövedéki adót, ha alacsony a kőolaj világpiaci ára. Amennyiben a kőolaj világpiaci ára tartósan a hordónkénti ötven dolláros érték felett marad, a jelenlegi adómértékek nem változnak, azonban ha a kőolaj világpiaci ára legfeljebb ötven dollár, akkor a benzin jövedéki adója öt forinttal, míg a gázolajé tíz forinttal emelkedik.

Aki igazán olcsó kutakat keres, annak Egerbe vagy Ukrajnába kell utaznia, ott a benzinért 262, míg a gázolajért 236 forintot kell  fizetni
Grafika: Kelemen Attila

Az üzemanyagárat nagyon sok tényező befolyásolja. Nem arról van tehát szó, hogy a gonosz sejkek a sivatag egy eldugott sarkában egyszer csak eldöntik, jól megemelik a benzin árát, hadd egye a penész a magyar autósokat. Az olaj kitermelésének költsége ugyanis még a felét sem teszi ki a végleges árnak, mivel ehhez jön még a szállítás költsége, majd a piaci árrés. Miután pedig már eljutott hazánkba az üzemanyag jöhet a már emlegetett jövedéki adó, majd a Kőolaj Készletező Szövetség (KKSZ) is kap egy százalékot, és erre rakódik még az általános forgalmi adó is.

Az állam végül több mint kétszáz, míg a magyar olajtársaság jó, ha ötven forintot keres egy-egy literen. Erre még mondhatjuk, hogy az autónkba csörgedező üzemanyag ára nagyhatalmi játszmák eredménye, arról pedig igazán nem tehetünk, hogy nem vagyunk irániak, ahol még harminc forintba sem kerül egy liter. Magyarországon élünk, így mást nem tehetünk, mint hogy elmegyünk tankolni egy olcsó kútra, éljünk bárhol is az országban. Csakhogy kiderült, egyáltalán nem mindegy, hol élünk: ha például éppen egy határ menti megyében, akkor megjárhatjuk.

Januárban volt egy ihletett pillanat az üzemanyagok életében, amikor két hétig nem változtak az árak, így egy üzemanyagárakkal foglalkozó portál gyorsan ki is számolta a megyeszékhelyeken tankolható üzemanyagok havi átlagárát, és meglepő következtetésre jutottak. Az ember ugyanis azt várná, hogy számottevő különbségek nincsenek. Az év első hónapjában öt megyeszékhelyen lehetett átlagáron benzint tankolni, az ország középső és déli részén, valamint Szombathelyen. Magyarország keleti felében viszont a benzin ára a kutakon jóval az átlag alatt volt.

Érdekesség viszont, hogy míg Egerben 357 forintot kértek egy literért, addig Salgótarjánban 376 forintért lehetett csak megoldani egy átlagos tankolást. Budapest szintén az alacsony átlagáras kutak közé került, ennek oka, hogy ebben a régióban található a legtöbb diszkont kút, amelyek jelentősen lenyomják az árakat. Az átlagár feletti megyék - Tolnát kivéve - az országhatár mellett vannak, ezeken a helyeken az ár akár nyolc forinttal is magasabb lehet, mint az átlag.

Nyíregyháza és Békéscsaba esetében a drágaságot a magasabb szállítási költségek is indokolhatják, Zala megyében pedig kevés a diszkont kút, amely jelentősen módosítaná az árat lefelé. Átlagáron januárban négy városban tankolhattunk gázolajat, ez Miskolc, Debrecen, Zala-egerszeg és Pécs, kiderült Szombathelyen a dízeleseknek még kedvezőbb a helyzetük, mint benzines társaiknak, igaz a megyeszékhelyek többségén a gázolaj ára amúgy is az átlag alatt volt. Az viszont tisztán látszik, hogy a dízeleseknek is a határ menti megyékben van a legszomorúbb sorsuk. Aki pedig igazán olcsó kutakat keres, annak Egerbe kell mennie.

A határ közelsége valószínűleg nem azért indokolja a magas árat, mert a külföldiek előszeretettel tankolnak nálunk, ez ugyanis inkább fordítva jellemző, legalábbis a nyugati végeken, de még inkább keleten. A Magyar Autóklub március 14-én frissített listája szerint Ukrajnában a benzinért 262, míg a gázolajért 236 forintnak megfelelő hryvna-t kell adni átlagosan, Szlovákiában 405 forintba kerül a benzin és 361 forintba a dízel, Szlovéniában pedig 394 forint a benzin és 367 forint a gázolaj, ha az eurót mostani árfolyamon nézzük - északra tehát nem érdemes menni üzemanyagért.

Horvátországban a benzin jelenleg 396, míg a dízel 369 forintnyi kunának felel meg. Ami számunkra igazán érdekes, az persze Ausztria. Itt az Autóklub listája szerint, 366 forintos benzint és 346 forintos gázolaj átlagárat lehet elérni, ami a benzin esetében nem, de a gázolaj esetében alacsonyabb, mint itthon. Ez utóbbit pedig azért nehéz megemészteni, mivel tudjuk, a határ túloldalán jobban élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!